Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Problema alcoolismului

Inițiative - succese - propuneri!

Se întâmplă multe lucruri în jurul nostru care ne bucură..., dar acum nu vom vorbi despre ele. Îți propun să privim cu mai multă atenție o problemă care ne privește, într-un fel sau altul, pe noi toți. Poate că tu, cel (sau cea) care citești aceste rânduri te-ai gândit că el (sau ea) bea prea mult alcool. Cine este el (sau ea)? Poate că îți este soț, soție, fiu, fiică, părinte sau prieten... Te-ai gândit că ar trebui să bea mai puțin, poate chiar i-ai spus asta..., dar nu s-a rezolvat nimic. Dimpotrivă, chiar între voi doi lucrurile merg din ce în ce mai prost... Merg atât de prost încât te gândești că nimic nu se mai poate face... "Cine a apucat-o pe drumul băuturii nu mai are cale de întoarcere".

Ei bine, chiar dacă nu ești de acord cu mine, eu îți spun că nu e deloc așa... Persoana la care tu te gândești poate să iasă din prăpastia în care s-a afundat. Poate să iasă, dar nu singură... De ce îți vorbesc despre asta acum? Pentru că am întâlnit oameni care s-au vindecat de această boală numită alcoolism, pentru că am văzut oameni care au știut cum să întindă o mână de ajutor și pentru că am învățat și eu să fac acest lucru...

Poate că vrei să știi mai multe despre aceasta. Îți voi spune pe scurt: au trecut ceva ani de când am aflat că din cauza consumului de băuturi alcoolice te poți îmbolnăvi: devii dependent. Nu numai organismul ți se îmbolnăvește, ci și mintea începe să funcționeze defectuos, iar comportamentul se schimbă, ceea ce creează o serie întreagă de probleme: în familie, la serviciu și în comunitate. Problema nu mai este una personală, ci una a familiei, mai mult chiar, a comunității.

Din fericire însă, există comunități care au învățat să ajute aceste familii care au probleme din cauza consumului de alcool. Printre aceste comunități se numără localitățile Roman, Miron Costin, Barticești, Adjudeni și Hălăucești. În fiecare din localitățile amintite există câte un grup de persoane și familii care se întâlnesc o dată pe săptămână pentru a se sprijini reciproc în rezolvarea problemelor pe care le au din cauza alcoolului. Aș vrea să-ți spun mai multe..., dar poate că ar fi mult mai bine să cunoști chiar tu aceste persoane și familii. Îți spun cum poți să ajungi la ele:

- Grupul din Roman se întâlnește în fiecare joi la ora 10.00 la cam. 15 din Policlinică;

- Tot în Roman există un grup pentru pacienții internați în Spitalul Municipal, grup care se întâlnește în fiecare zi de luni până vineri de la ora 16.00 în spațiul oferit de Secția de Psihiatrie;

- Grupul din Miron Costin - în fiecare joi la ora 14.00 la cabinetul medicului de familie dr. Corina Tofan;

- Grupul din Barticești - în fiecare joi la ora 20.00 la Policlinica din Barticești;

- Grupul din Adjudeni - în fiecare marți la ora 20.00 în Casa "Ana-Maria" (lângă Oratoriu);

- Grupul din Hălăucești - în fiecare miercuri la ora 20.00 în Casa "Rita" (Comunitatea Surorilor Franciscane)

Dacă vrei să stăm de vorbă între patru ochi, găsești o persoană pregătită pentru acest scop (psiholog) în fiecare luni la ora 18.00 la Cabinetul de Consiliere de pe strada Spiru Haret nr. 70 - Roman (telefon: 0233/739010) sau miercurea la ora 11.00 la Policlinica din Barticești.

Chiar dacă aceste grupuri sunt foarte diferite din punctul de vedere al membrilor care le compun, toate își propun un scop comun: să meargă pe un alt drum - o viață mai frumoasă fără alcool.

Alt drum este un program terapeutic adresat familiilor care se confruntă cu probleme legate de alcool, organizat de Asociația Pentru Promovarea Sănătății Familiei (A.P.S.F.) cu sprijinul Fundației "Verbum" a Misionarilor Verbiți, a asociației C.V.C.S. și a Departamentului Pentru Dependențe - Gorizia (Italia). S-au desfășurat simpozioane și cursuri de formare pentru preoți cu participarea Mons. Gherghel, pentru personal sanitar - medical și pentru profesori de religie la Casa de Reculegere Traian.

Pr. Gianfranco Maronese și Cristi Șerban



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat