Lumină din lumină
În luna august, 50 milioane de oameni din SUA au stat fără curent electric, timp de 29 de ore. A fost ceva de neînchipuit. Nimeni nu s-a gândit vreodată că Americii i se poate întâmpla așa ceva. Nici înainte de 11 septembrie 2001 nimeni nu s-a gândit că cele mai înalte blocuri din New York vor fi șterse de pe harta lumii. A fost o catastrofă. Și din nou părea că se repetă ceva asemănător. Primul gând s-a îndreptat desigur către Ben Laden. Numai el, fiul întunericului, ar putea să provoace așa ceva. "Nu veți scăpa niciodată de spaimă", a profețit el americanilor. Câteva orașe au paralizat complet. Trenurile s-au oprit, avioanele n-au mai decolat, metroul s-a blocat în tunel, semafoarele n-au mai funcționat.
Cât de mult depinde lumea de lumină!
Dincolo de lumina soarelui, dincolo de lumina electrică, omul are nevoie, chiar mai mult, de lumină pentru spirit. Fără lumina spiritului omul rămâne paralizat complet, incapabil să deslușească sensul vieții sale, incapabil să se desprindă de rău și să săvârșească binele.
Cineva s-a prezentat omenirii cu cuvintele: "Eu sunt lumina lumii, cine vine după mine nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții". E cel despre care noi spunem în crez: "Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat... prin care toate s-au făcut". În persoana lui Cristos, oamenii au descoperit ceva mai mult decât într-un om obișnuit. "Nimeni nu a vorbit ca omul acesta", spuneau contemporanii săi. Nimeni nu a vorbit și a trăit ca el. Ceea ce a realizat el în lume, nu a realizat și nu va realiza nimeni. După 2000 de ani oamenii încă mai vorbesc despre el, își propun să trăiască asemenea lui, construiesc biserici pentru el, găsesc bucuria și pacea inimii și sunt capabili să-și dea viața pentru el.
Pe timp de întuneric, orașul New York a avut nevoie de zece mii de polițiști pentru ca oamenii să nu se apuce de rele. Lucrul acesta n-ar fi fost necesar dacă toți oamenii ar trăi punând în practică învățătura lui Cristos. A fost întuneric atunci, fără curent electric, dar mai mare întuneric, când pe străzile orașului New York, cu ceva timp înainte mărșăluia un grup destul de mare de homosexuali având în frunte pe primarul orașului. Acest întuneric e mult mai periculos decât cel provocat de lipsa curentului electric.
"Nu mai trăiți ca fii ai întunericului", îndemna apostolul neamurilor pe cei pe care el i-a încreștinat. Și el a rătăcit o vreme înainte de a-l cunoaște pe Cristos. Socotea că face bine când mergea pe drumul Damascului cu gândul hotărât de a pune în lanțuri pe creștinii proaspăt apăruți în lume. L-a oprit la timp lumina orbitoare a lui Cristos și strigătul său: "Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?"
Cel nevăzut trece printre noi ca și curentul electric. Conectarea inimii și a minții la rețeaua luminoasă va face ca și noi să fim "lumină din lumină".
Pr. Eugen Budău