Știri interne
Consacrare de episcop
Sâmbătă, 21 iunie, la Satu Mare a avut loc consacrarea întru episcop a pr. Jenö Schönberger. Episcopii consacratori au fost: ÎPS György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia (consacrator principal), ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, și PS Jozsef Tempfli, episcop de Oradea. Au participat episcopi din țară și străinătate. Din Dieceza de Iași au fost prezenți PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.
Au fost încreștinați
În ziua de 10 mai, în Parohia Siret, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a încreștinat un grup de copii și tineri considerați, până acum ceva timp, irecuperabili. Fuseseră abandonați de părinți și lăsați în seama personalului de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Siret. Ei au fost îngrijiți în prealabil de oameni cu suflet bun, printre care domnișoara Monica McDaid și domnul Simon O'Connor, împreună cu soția sa, Adina, care au fost alături de ei și în această zi și care îi susțin și îi îndrumă să fie mereu aproape de Biserică. Deși au vârste diferite și provin din localități diverse, acești copii și tineri se simt de acum "acasă", căci au parte, într-adevăr, de "O casă nouă", așa cum spune și numele fundației de care sunt îngrijiți. Toți sunt acum ajutați să se încadreze în societate, unii dintre ei chiar lucrează și primesc salarii și, mai ales, vin la biserică și se străduiesc să învețe rugăciunile și poruncile, sacramentele și cât mai multe despre Dumnezeu. (Pr. Alois Farțadi)
Relicvele sfântului Anton
În perioada 1 mai - 15 iunie 2004 vor poposi pe meleagurile românești relicvele sfântului Anton de Padova. Pelerinajul relicvelor a fost aprobat de Conferința Episcopilor Catolici din România, la reuniunea de la Blaj. Fiecare dieceză va comunica Fraților Minori Conventuali cu sediul provincial la Roman (NT) perioada în care ar dori ca relicvele să fie expuse venerației credincioșilor în bisericile catedrale respective sau în alte biserici. Încă nu a fost stabilit un traseu exact. Pentru stabilirea unui circuit al relicvelor s-ar putea programa pentru fiecare zonă geografică o anumită perioadă, după cum urmează: luna mai (31 de zile) pentru diecezele și eparhiile din Ardeal; luna iunie (15 zile) pentru Arhidieceza de București (zona Munteniei), Dieceza de Iași și Provincia Franciscană (zona Moldovei). Probabil pentru Dieceza de Iași și Provincia Franciscană perioada este 7-15 iunie. (Pr. Victor-Emilian Dumitrescu)
GREF 2003
Zilele de vineri, 20 iunie, și sâmbătă, 21 iunie, au fost pentru 70 de tineri (viitori animatori ai GREF-ului în propriile parohii) din 10 parohii (Faraoani, Valea Mare, Valea Seacă, Nicolae Bălcescu, Huși, Bacău...) două zile de formare în vederea GREF-ului. Activitățile s-au desfășurat în Oratoriul "Sf. Cruce" din Faraoani, avându-le ca protagoniste pe surorile "Maria Bambina" prezente în Faraoani din 1992, în România (la București) din 1990. GREF-ul (Grup Recreativ Estival Formativ) are ca scop în mod deosebit oferirea unei vacanțe deosebite pentru copii și tineri și este o activitate specifică surorilor "Maria Bambina", ne-a spus sora Silvia. Tema de anul acesta se numește: "Colorează viața" și urmărește mai ales formarea la anumite valori: prietenia, entuziasmul, puterea voinței, zâmbetul și bucuria vieții (pr. Gabriel Bucur).
Vizită în Ardeal
În perioada 30 mai - 1 iunie, 128 de seminariști, împreună cu 14 părinți profesori de la Seminarul din Iași și PS Petru Gherghel au efectuat o vizită în Ardeal în mai multe comunități de seminariști din Cluj, Alba-Iulia și Blaj. Au fost oaspeții episcopului Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla. S-au întâlnit cu seminariștii din Alba-Iulia, Blaj și Cluj, au discutat cu rectorii de la cele trei seminarii vizitate, cu arhiepiscopul de Alba-Iulia și episcopul greco-catolic de Cluj Gherla. Duminică, 1 iunie, episcopul Petru Gherghel, profesorii și studenții ITRC din Iași au luat parte la procesiunea și apoi la Liturghia prezidată de PS Florentin Crihălmeanu, în catedrala greco-catolică "Schimbarea la față" din Cluj, cu ocazia primirii pentru prima oară a sfintei Împărtășanii de către aproximativ 50 de copii. Vizita a marcat un nou avânt în relațiile de prietenie și colaborare între Seminariile și diecezele din România.
Pentru Taizé
În perioada 24-31 august (+ 4 zile drumul dus-întors), 48 de tineri (dintre care 16 sunt voluntari) vor participa la pelerinajul de la Taizé. Autocarul va pleca de la Bacău. Traseul: România, Budapesta, Viena, Salzburg, München, Freiburg, Taizé; Taizé, Paris (la alegere), Milano, Veneția, Graz, Budapesta, România. Condiții pentru înscriere: vârsta între 17-29 ani; izopren și sac de dormit; recomandare de la părintele paroh; completarea unei foi de înscriere (angajament); pașaport; 120 de euro (transport + taxe). Data limită de înscriere: 30 iunie, persoana de contact fiind Irina Ungureanu (email: cirinica@yahoo.com; tel. 0721/106522).
Iașiul în sărbătoare
Duminică, 22 iunie, în Iași s-a celebrat sărbătoarea Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a început la ora 11.00 prin procesiunea de la catedrala veche. La Liturghie au participat 25 de preoți și peste 1.500 de credincioși. Au fost, de asemenea, oficialități civile; a fost prezent și pr. Varlaam Merticariu, reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Liturghia a fost urmată de procesiunea cu preasfântul Sacrament. Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei militare.
Invitație la meditații
Comunitatea "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" organizează și anul acesta întâlnirea "Tânăra și liturgia" în perioada 28-31 august, cu tema specifică "Liturgia în viața mea". Meditațiile vor fi ținute de pr. Luigi Scuttari (Institutul Cavanis - Pașcani) și de surori. Sunt invitate tinerele între 16 și 30 de ani. Primirea va fi joi, 28 august, în comunitatea din Onești, iar întâlnirea se va desfășura la Slănic-Moldova. Cazarea și masa sunt asigurate gratuit de surori, se cere doar ca participantele să aducă lenjerie de pat. Participarea să fie comunicată din timp la adresa: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Bd. Republicii, nr. 43 / C5, jud. Bacău, 601129-Onești sau la tel. + fax 0234/319887.
Un drum în viață
Comunitatea Părinților Asumpționiști primește în continuare băieți de 15-16 ani, înscriși la vreun liceu din Bacău care doresc, cu adevărat, să aprofundeze formarea lor umană, intelectuală și creștină în vederea alegerii unui drum în viață. Menționăm că mănăstirea nu este un cămin de liceu. Cei interesați sunt rugați să ne adreseze o scrisoare de motivație după ce în prealabil au discutat cu părinții și părintele paroh. Adresa: pr. Gică Păuleț, Mănăstirea "Sfântul Augustin", 5523-Mărgineni, jud. Bacău; tel: 0234/211174; 0723/093687.
Întâlnire internațională
În perioada 4-15 august, la Mănăstirea Neamț va avea loc o întâlnire internațională de tineri (germani, români, sârbi, croați, ucraineni, polonezi etc.). Cei peste 150 de participanți se vor cunoaște, vor munci și se vor ruga. Din Dieceza de Iași vor participa 5 persoane. În program este notată și o vizită în nordul Moldovei, precum și o Liturghie în catedrala romano-catolică din Iași în ziua de duminică, 10 august, ora 16.00. Participanții vor trebui să aibă vârsta între 17 și 30 de ani, să cunoască o limbă de circulație, să aibă recomandare de la părintele paroh, sac de dormit. Înscrierile pentru romano-catolicii din Dieceza de Iași se vor face prin pr. Cornel Cadar (Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064-Iași; tel. 0232/211527; e-mail: cornel@mail.dntis.ro).
Exerciții spirituale
Pentru cei care vor să intre într-un dialog intim și liber cu Dumnezeu, pentru a-și satisface cele mai profunde aspirații ale propriului spirit, prin meditații zilnice, îndrumare spirituală, o viață comunitară liturgică intensă și vie, la Cluj se organizează, în perioada 28 iulie - 15 august, două serii de exerciții spirituale: A. Exclusiv pentru alegerea stării de viață, la care vor participa tineri/e (care vor termina clasa a XII-a, studenți și muncitori), în perioada 28 iulie (ora 17.00) - 06 august (ora 14.00) și B. Pentru o mai bună cunoaștere de sine și a lui Dumnezeu, la care vor participa tineri/e (începând cu cei care vor intra în clasa a XII-a, studenți și muncitori), în perioada 10 august (ora 17.00) - 15 august (ora 14.00). Pentru relații suplimentare și înscrieri se poate lua legătura cu pr. Olivo Bosa, pr. Jurek sau Comunitatea iezuiților din Cluj, Str. Tudor Arghezi, 2, 400363-Cluj Napoca; tel. 0264/406470, 0264/406471; e-mail: centru.manresa@mail.dntcj.ro.
Admiterea 2003
Universitatea "Al.I. Cuza" - Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, organizează concurs de admitere în sesiunea iulie 2003 pentru toate secțiile facultății: Teologie romano-catolică didactică - asistență socială; Teologie romano-catolică didactică - limba și literatura română; Teologie romano-catolică didactică - limbi și literaturi străine (limba engleză). Programul admiterii: 14-19 iulie 2003 - perioada de înscriere; 20-26 iulie 2003 - susținerea probei scrise la religie romano-catolică și selecția candidaților (proba scrisă va avea durata de două ore, iar pentru această probă candidații vor pregăti cele 20 de teme din cartea Introducere în Sfânta Scriptură a pr. Sescu Petru + Catehismul mic). Tematica pentru examen, bibliografia și actele necesare pentru înscriere, taxa de înscriere, criteriile de admitere pot fi obținute de la secretariatul facultății sau de pe situl www.ercis.ro. Sunt propuse 60 de locuri finanțate de la buget (câte 20 pentru fiecare secție); și 30 de locuri cu taxă (câte 10 pentru fiecare secție). Informații suplimentare: Secretariatul facultății: tel.: 0232/201115; Decanat: tel.: 0232/201114. (Pr. Benone Lucaci)
Pe scurt
- 2 iunie: Întâlnire decanală la Bacău;
- 14-15 iunie: Vizită pastorală la Berzunți;
- 18 iunie: Întâlnire decanală la Butea;
- 19 iunie: Sfințire de cruce la Horlești;
- 25 iunie: Întâlnire decanală la Onești.
A trecut la Domnul...
În ziua de 6 iunie, la vârsta de 95 de ani, după 70 de ani de preoție, 55 de ani de episcopat și 13 ani de arhiepiscopat a trecut la cele veșnice arhiepiscopul Adalbert Boros. Născut la 20 septembrie 1908 în localitatea Pădureni, Arad, a absolvit studiile de filozofie și teologie la Universitatea "Gregoriana" din Roma ca alumn al Colegiului "Germanicum et Hungaricum de Urbe", fiind hirotonit întru preot la Roma în data de 30 octombrie 1932. A activat la Seminarul Teologic Romano-Catolic din Timișoara în calitate de profesor de filozofie și dogmatică, apoi a devenit rector al Institutului Teologic. În luna noiembrie 1948 a fost numit episcop titular, fiind consacrat în clandestinitate la 12 decembrie același an în capela Nunțiaturii Apostolice din București. Alături de episcopul Augustin Pacha și alți membri ai capitulului catedral, într-un proces înscenat a fost condamnat la închisoare pe viță, condamnare din care a ispășit 13 ani. În anul 1964 a părăsit închisoarea obosit trupește, dar nezdruncinat în suflet. Timp de 41 de ani, statul comunist i-a interzis exercitarea funcției de episcop astfel că, până la pensionare a slujit la parohia din Timișoara-Elisabetin în calitate de capelan. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop titular, iar la 1 august 1990 nou numitul capitul al catedralei l-a ales ca preposit mare. Înmormântarea a avut loc miercuri, 11 iunie, în catedrala episcopală din Timișoara. Au participat 12 episcopi, ceremonialul înmormântării fiind prezidat de nunțiu apostolic în România, Jean-Claude Périsset.
Să se odihnească în pace!