Știri externe
Opera Copilăriei Misionare
Sâmbătă, 14 iunie, papa Ioan Paul al II-lea i-a primit în Aula "Paul al VI-lea" pe cei 8.000 de copii din Opera Pontificală a Copilăriei Misionare, care în acest an aniversează 160 de ani de la fondarea de către episcopul Charles de Forbin-Janson, din Nancy (Franța). Copiii au fost însoțiți de preoți și animatori, și de cardinalul Crescenzio Sepe, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Opera Pontificală a Copilăriei Misionare, unul din cele patru organisme ale Operelor Pontificale Misionare, asistă în întreaga lume peste un miliard de copii - dintre care 300.000 sunt catolici - prin principalele sale activități de formare misionară, de organizare și de cooperare.
Ministru general
Joi, 5 iunie, cei 142 de reprezentanți ai Ordinului Fraților Minori, reuniți în cel de-al 185-lea capitul general care a început la 25 mai, l-au ales pe noul ministru general al ordinului în persoana pr. JosP Rodriguez Carballo, acesta fiind al 119-lea succesor al sfântului Francisc. Alegerea lui a avut loc sub prezidenția cardinalului Jorge Arturo Medina EstPvez (din Chile), în calitate de delegat pontifical. După cum a declarat noul ministru general la Radio Vatican, temele cele mai importante care au rezultat din lucrările din primele două săptămâni ale capitulului sunt spiritul de rugăciune și de dăruire, fraternitatea, minoritatea, sărăcia, solidaritatea și evanghelizarea.
Întâlnire despre familie
Sub tema "Provocări și posibilități la începutul celui de-al treilea mileniu", în perioada 11-14 iunie s-a desfășurat la Roma o întâlnire organizată de Consiliul Pontifical pentru Familie, la care au participat responsabili cu familia și viața din partea a numeroase conferințe episcopale din întreaga lume. Din România a participat d-na Marina Fara. Întâlnirea a fost deschisă de cardinalul Alfonso Lopez Trujillo, care a vorbit despre situația familiei și a vieții în lume. Situația cea mai gravă se înregistrează în Europa, "deoarece [aici] secularizarea a influențat negativ timp îndelungat familia, deja fragilă datorită problemelor interne și externe". O atenție specială a fost acordată în timpul acestei întâlniri și problemelor ridicate de schimbările legislative înregistrate în Europa, ce afectează familia. În program a fost și o audiență privată la Sfântul Părinte.
Congres ecumenic
Circa 150.000 de persoane au participat în seara zilei de 28 mai la Berlin la celebrarea religioasă în aer liber cu care s-a deschis primul Congres Ecumenic al Bisericilor Germane, "Öecumenischer Kirchentag", promovat de catolici și protestanți. Congresul are ca temă motoul "Fiți o binecuvântare" și s-a încheiat la 1 iunie. La întâlnirea ecumenică au participat catolici, evanghelici, luterani, ortodocși și catolici vechi, precum și "religionslos" - cei departe de credință, care în Germania reprezintă 33,2% din populație, iar în Berlin 58%. Este pentru întâia oară când reprezentanți ai laicatului catolic și evanghelic au organizat împreună un eveniment de acest fel. 16 Biserici creștine prezente în Germania au semnat "Carta ecumenică", un document care trasează liniile principale comune pentru a accelera drumul spre deplina unitate a creștinilor. Inițiativa acestei "carte", deja răspândită în multe țări europene, a pornit de la marea întâlnire ecumenică de la Graz (Austria) din 1997. PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, a prezentat conferința "Mărturii despre Martirii secolului XX".