Pentru emigranții români
www.diasporacatolica.ro
Conferința Episcopală Română, împreună cu Comisia pentru Emigranți din cadrul CER și în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Familie și Consiliul Pontifical pentru Emigranți propun situl www.diasporacatolica.ro care vrea să fie un instrument modern pentru informarea și ajutorul pastoral al emigranților catolici români aflați în întreaga lume precum și un mijloc menit să mărească dialogul și comunicarea dintre preoții aflați în misiune în străinătate și dintre aceștia și preoții aflați în țară. Sunt peste 150 de preoți români care slujesc în străinătate în diferite comunități.
Activitatea pastorală din anii de după decembrie 1989 se confruntă cu situații noi, cărora păstorii sufletești încearcă să le facă față în modul cel mai eficient posibil. Faptul că multe familii, unele dintre ele aflate în primii și cei mai frumoși ani de căsnicie, trăiesc experiența dură a separării care generează momente de profundă criză spirituală, ne-a determinat să gândim acest sit pentru a pune la dispoziția celor aflați în astfel de situații datele referitoare la preoții care le pot oferi sprijinul necesar.
În timpul vizitei ad limina a episcopilor români la Consiliul Pontifical pentru Familie s-a discutat despre numărul mare de emigranți români din ultimii ani. În urma discuțiilor ulterioare purtate cu Excelența sa Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Emigranți și cu președintele Comisiei pentru Emigranți, Excelența sa Petru Gherghel, s-a convenit ca o inițiativă la nivelul Conferinței Episcopale Române să fie crearea unui web-sit simplu pentru emigranții români, sit în care să poată fi găsite toate informațiile necesare despre preoții români din diecezele catolice din România aflați în misiune pastorală în afara granițelor țării.
În cadrul ultimei reuniuni a Conferinței Episcopale Române, care a avut loc în perioada 20-22 mai, la Institutul Teologic de pe lângă Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj, din partea Catholica.ro, a fost prezentat situl: www.diasporacatolica.ro. Prezentarea în cadrul conferinței episcopale a fost făcută de Excelența sa Petru Gherghel (partea pastorală) și de subdiaconul Radu Capan (partea tehnică) în colaborare cu secretarul conferinței, pr. Budău Cazimir. Atât designul cât și realizarea sitului îi aparțin subdiaconului Radu Capan.
Pentru realizarea acestui proiect au fost cooptați: pr. Emmerich Tempfli, din Dieceza de Satu Mare (lucrează la Kirche Not), pr. KovBcs Gergely, din Arhiepiscopia de Alba-Iulia (lucrează la Consiliul Pontifical pentru Cultură), subdiacon Radu Capan, din Eparhia de Cluj- Gherla, pr. William Bleiziffer din Mitropolia Blajului, pr. Paul Budău, din Dieceza de Iași și pr. Claudiu Bărbuț, din Arhidieceza de București.
Cei care vor vizita acest sit vor descoperi că sunt peste 150 de preoți români în misiune în afara granițelor țării, care se află răspândiți pe continentul european (în Italia sunt 65, Austria - 23, Germania - 23, Franța - 5, Spania - 3), în cel african (3), în cel american (13) și în cel australian (1).
Situl vrea să fie un răspuns la apelul Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, făcut în cadrul mesajului adresat cu ocazia Celei de-a 89-a Zile Mondiale a Emigranților și Refugiaților din 2003, după cum ne spun ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel în prima pagină a sitului: "Emigrarea a devenit un fenomen foarte răspândit în lumea modernă și privește toate națiunile, fie ca țări de unde se pleacă, fie ca țări pe unde se tranzitează sau unde se ajunge. Acest aspect privește milioane de ființe umane și reprezintă o provocare pe care Biserica pelerină, în serviciul întregii familii umane, trebuie să o accepte și să o abordeze în spiritul evanghelic al carității universale. Și în acest an, Ziua Mondială a Emigranților și a Refugiaților trebuie să fie o ocazie specială de rugăciune pentru necesitățile tuturor celor care, pentru orice motiv, sunt departe de casa și de familia lor" (nr. 1).
Pr. Claudiu Bărbuț