Știri interne
Întâlnire despre cateheză
Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, în colaborare cu Biroul de Cateheză al Conferinței Episcopale Italiene, a organizat în perioada 5-8 mai la Roma o întâlnire a episcopilor și a responsabililor naționali pentru cateheză din țările europene, cu tema "Preoții și cateheza în Europa". Din România au participat: ÎPS Ioan Robu, pr. Mihai Roca și d-na Nicoleta Marțian.
Aniversare în Austria
La împlinirea celor 115 ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici, un grup de seminariști (patru teologi și trei diaconi) din Iași împreună cu vicerectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. dr. Ștefan Lupu, și profesorul de muzică, pr. Florin Spătariu, au poposit în ziua de 13 mai în localitatea Bad Deutsch-Altenburg (Austria), unde s-au rugat la piatra comemorativă împreună cu parohul locului, pr. consilier decan Pavel Balint. Câteva zile după aceea, la 17 mai, ziua de naștere a episcopului Durcovici, părintele Balint a făcut o procesiune de la biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" până la piatra comemorativă, unde s-a făcut devoțiunea anuală cu rugăciunea pentru declararea ca fericit a episcopului martir.
Nunțiul la Timișoara
În perioada 9-12 mai, ÎPS Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova, s-a aflat în a doua vizită oficială în cadrul Diecezei de Timișoara, cu ocazia manifestărilor organizate pentru aniversarea a 200 de ani de la consacrarea catedralei romano-catolice din sediul diecezan. ÎPS Jean-Claude Périsset a răspuns astfel invitației episcopului de Timișoara, PS Martin Roos, celebrând o Liturghie solemnă în catedrala romano-catolică din Timișoara, iar alta în Mailat, pentru comunitatea catolică maghiară. Programul a inclus și vizitarea altor parohii romano-catolice, precum și a unor obiective social-caritative ale Bisericii Catolice. Sâmbătă, 10 mai, Excelența sa s-a întâlnit cu mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu al Banatului. A fost prevăzută și o întâlnire cu PS Timotei Seviciu, episcopul ortodox al Aradului.
Episcop nou
Sfântul Părinte a numit episcop al Diecezei de Satu Mare pe părintele Jenö Schönberger, paroh-decan de Sighetu Marmației. Acest anunț a fost dat publicității la 30 aprilie. Născut la 18 iunie 1959 la Turulung (jud. Satu Mare), părintele Jenö Schönberger a urmat studiile teologice în cadrul Seminarul Major din Alba Iulia. A fost sfințit preot la 23 iunie 1985. Din anul 1987 până în 2000, a fost numit director spiritual la Seminarul Teologic din Alba-Iulia, fiind și profesor de liturgică. În toamna anului 2002, a fost numit paroh-decan de Sighetu Marmației. Din anul 2000 a îndeplinit oficiul de inspector școlar privind cateheza și coordonator privind pregătirile care au loc cu prilejul aniversării a 200 de ani de la înființarea Diecezei de Satu Mare, festivități care vor avea loc în anul 2004.
Întâlnire mass-media
În perioada 10-12 iunie, la Centrul Iezuit "Manresa" din Cluj Napoca, aproximativ 50 de persoane implicate în media catolice din România se vor întâlni pentru un moment de aprofundare profesională și spirituală, sub tema "Cristos - comunicatorul perfect". Evenimentul este organizat în comun de Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia și de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Sunt invitați să participe responsabilii media ai eparhiilor/diecezelor, directori de edituri și publicații catolice, de posturi radio, realizatori de situri, alte persoane implicate direct în mijloacele de comunicare socială din România. O întâlnire similară a avut loc anul trecut la Iași.
Reînnoire de voturi
Sâmbătă, 3 mai, în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați a avut loc reînnoirea de voturi a 16 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Surorile au fost conduse în procesiune de la parohie până în biserică. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Oaspete de seamă a fost card. Fiorenzo Angelini. La Liturghie au fost 15 preoți. La sărbătoare au participat rude ale surorilor sărbătorite, surori din același institut și din alte congregații, precum și un mare număr de credincioși din localitate.
Întâlnire interfranciscană
În ziua de 30 aprilie a avut loc la Seminarul Fraților Capucini din Onești o întâlnire interfranciscană. Au venit din Germania membrii CCFMC (Curs Fundamental de Spiritualitate Misionară Franciscană), pr. Andreas Müller, sr. Reginarda Holzer, Patricia Hoffmann, Wodfang Brurggecf, iar ca interlocutor, Cristian Mocanu din Deva. A fost prezentat un curs de 25 de lecții de franciscanism. Reuniunea, la care au fost prezenți 27 de călugări din diferite familii franciscane, s-a încheiat cu participarea la celebrarea euharistică.
Sfințire de capelă
Joi, 15 mai, la sfânta Liturghie de la ora 17.30 a avut loc la Gherăești sfințirea capelei din Grădinița "Sfânta Familie" a surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Petru Gherghel însoțit de PS Aurel Percă și peste 25 de preoți. Lecturile sfinte, rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor au fost făcute de surori, de personalul didactic și de copii. Episcopii au donat acestei capele un potir, un ostensoriu, un ornat, un crucifix, o lumânare pascală și o frumoasă statuie a Maicii Domnului. La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit surorilor și tuturor celor care colaborează în munca de educare a copiilor.
Invitație la Cacica
În fiecare sâmbătă din perioada mai-octombrie sanctuarul Maicii Domnului din Cacica organizează un program special la care se poate participa, organizând un pelerinaj din fiecare parohie interesată. Pelerinajul se va desfășura după următorul program: 09.30 - Primirea pelerinilor; 10.00 - Celebrare penitențială; 10.30 - Recitarea sfântului Rozariu; 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă; 13.00 - Calea sfintei cruci; 14.00 - Adorație euharistică și binecuvântarea cu preasfântul sacrament. În funcție de exigențele pelerinilor, acest program poate fi modificat cu excepția sfintei Liturghii care rămâne la ora fixată. De asemenea, se pot organiza (pentru copii și tineri) întâlniri cu caracter educațional-religios punând la dispoziția acestora Casa polonă și corturi, în caz de nevoie. Pentru informații suplimentare: Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului", 727095-Cacica, jud. Suceava; tel. 0230/237009.
Pentru copii
Asociația Creștin-Umanitară "Slujirea Vieții" din Iași va desfășura luni, 2 iunie, începând cu ora 10.00, la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iași, acțiunea "Dăruind vei dobândi". Beneficiarii acțiunii sunt copiii de la secțiile de Oncologie și Chirurgie, care se vor bucura de momente vesele cu actorul Cristian Gheorghiu, vor viziona casete cu desene animate și vor petrece un timp cu voluntarii organizației. Parteneri de proiect sunt Centrul Diecezan Caritas și Fundația Filocalia.
Inaugurare
Sâmbătă, 7 iunie, la ora 18.00, la Răducăneni va avea loc inaugurarea și sfințirea casei Surorilor "Slujitoarele Duhului Sfânt - Maria Helena" și a Centrului Pastoral "Nazaret". Liturghia solemnă va fi celebrată de PS Petru Gherghel, alături de pr. paroh Anton Farcaș, de pr. vicar Iulian Tancău și alți preoți invitați. Este așteptată prezența binefăcătorilor din Austria și Elveția, precum și a unui număr foarte mare de credincioși din localitate.
Centrul Lasallian
După ce, în anul 2002, a fost inaugurată, la Pildești, Școala Profesională "La Salle", anul acesta va fi inaugurat noul Centru Lasallian din Iași, la 28 iunie, în cadrul unei sfinte Liturghii, care va fi celebrată de PS Petru Gherghel. Centrul dispune de săli de lucru și conferințe, de o capelă semipublică pentru credincioșii din zonă, precum și de un cămin destinat adolescenților din medii sociale defavorizate.
Missio canonica
În vederea obținerii autorizației de funcționare ca profesor de religie în școală pentru anul 2003-2004, examenele pentru "Missio canonica" vor avea loc la sediile parohiilor: Bacău "Sfântul Nicolae" (luni, 7 iulie), Roman "Sfânta Tereza" (marți, 9 iulie) și Iași "Adormirea Maicii Domnului" (miercuri, 9 iulie). Examenele vor începe la ora 9.00. Candidații vor pregăti pentru examenul de Sfântă Scriptură: Evanghelia după Ioan, iar pentru examenul de Catehism: Sacramentele și Sacramentaliile. Fiecare poate participa acolo unde dorește, nu este condiționat de zona unde își desfășoară activitatea. Este obligatorie cererea-recomandare din partea parohului din parohia unde va lucra candidatul, în plic închis. Relații suplimentare la sr. Liliana Irimia, tel. 0232/201115.
Pe scurt
- 26-27 aprilie: Vizită pastorală în Parohia Bălțați;
- 1 mai: A apărut numărul 2 din revista "Misionarul";
- 6-9; 13-16 mai: Cursuri de perfecționare teologică pentru preoți la Traian;
- 10-11 mai: Vizită canonică în Parohia Bălușești;
- 10-12 mai: Conferința "Avortul, un fenomen sistematic" la Băile Herculane;
- 13 mai: Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași;
- 17-18 mai: Vizită pastorală în Parohia Bârgăuani;
- 23-25 mai: Campus de formare pentru adulți la Gioseni;
- 29 mai: Sfințirea monumentului "Altarul recunoștinței" la Valea Mare;
- 30 mai - 1 iunie: Campus de formare pentru tineri la Mircești;
- 7 iunie: Sfințire de biserică la Dofteana, jud. Bacău.
Numiri și transferuri
La 15 mai, prin decret episcopal, a fost înființată Parohia Tețcani, cu hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", iar paroh a fost numit părintele pr. Victor Osoloș. Prin decret episcopal, începând cu data de 18 mai, au fost efectuate următoarele transferuri: pr. Albert Lucaci, paroh la Traian (Bc); pr. Marian Fechetă, paroh la Răchiteni; pr. Gheorghe Farcaș, paroh la Lespezi. La aceeași dată pr. Aurel Iștoc a fost numit paroh la Adjudeni.
Examene de admitere
(Date suplimentare pot fi obținute de la secretariatele instituțiilor sau de pe situl www. ercis. ro)
- Institutul Teologic din Iași
I. În perioada 16-18 iulie va avea loc examenul de admitere pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care vin de la alte școli decât seminariile liceale. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 10-15 iulie.
II. Pentru absolvenții seminariilor liceale, examenul de admitere va fi susținut în perioada 3-5 septembrie. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 26 august - 02 septembrie.
Informații suplimentare: Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", Str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462-Iași; telefoane: Secretariat: 0232/224482; Centrala telefonică: 0232/225228; 0232/216509; fax 0232/211476; e-mail: secretar@itrc.tuiasi.ro
- Seminarul "Sf. Iosif" - Bacău
Pentru anul școlar 2003-2004 s-a prevăzut o clasă cu 25 de locuri. Se pot înscrie absolvenți de gimnaziu - băieți - cu certificat de capacitate, care nu au depășit vârsta de 17 ani. Perioada de înscriere este 26-27 iunie. Înscrierile se fac la Parohia Romano-Catolică "Sf. Cruce" - Bacău (Calea Republicii, nr. 45) între orele 8 și 18. La înscriere elevii vor fi însoțiți de unul dintre părinți. Examenul preliminar se va desfășura la 28 iunie. Admiterea se va face în baza mediei de la examenul de capacitate, a mediei obținute la examenul preliminar și a mediei de absolvire a claselor V-VIII. Informații suplimentare se pot obține la telefon: 0234/574513 sau 0234/575913.
- Liceul Catolic din Iași
Pentru anul școlar 2003-2004, Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, care funcționează în cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu", scoate la concurs 25 de locuri. Se pot înscrie băieți și fete, absolvenți de gimnaziu cu certificat de capacitate și, preferabil, media 10 la purtare. Înscrierile se fac la secretariatul școlii. Examenul se va desfășura după următorul program: 26-27 iunie - înscrierea candidaților; 28-30 iunie - desfăsurarea probelor de verificare a cunoștințelor religioase; 1 iulie - afișarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor religioase; 2-12 iulie - desfășurarea înscrierii candidaților care au trecut probele de verificare a cunoștințelor religioase. Pentru relații suplimentare pot fi contactați următorii preoți: pr. Paul Budău (tel. 0232/262131; 0742/016131; 0722/722712) și pr. Maricel Mititelu (tel. 0232/262156; 0745/332202)
- Liceul Catolic din Bacău
Număr de locuri: 75 - 3 clase a câte 25 de elevi (matematică-informatică, științe sociale, teologic). Se pot înscrie absolvenți de gimnaziu - băieți și fete - cu certificat de capacitate, care nu au depășit vârsta de 17 ani. Perioada de înscriere: 26-27 iunie. Înscrierile se fac la Parohia Romano-Catolică "Sf. Cruce" - Bacău (Calea Republicii, nr. 45) între orele 8 și 18. La înscriere elevii vor fi însoțiți de unul dintre părinți. Examenul preliminar se va desfășura la 28 iunie și va fi susținut doar de candidații care optează pentru profilul teologic; cei care optează pentru matematică-informatică și științe sociale se vor înscrie, dar dosarul îl vor depune în școala de care aparțin, urmând ca repartizarea să se facă prin calculator, în funcție de media de admitere. Informații suplimentare se pot obține la telefon: 0234/574513 sau 0234/575913. Liceul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" și Liceul Catolic "Sf. Anton" (Calea Republicii, 45; RO-600303-Bacău; telefon și fax: 0234/574513; e-mail: toni@mic.ro).