Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Don Giacomo Alberione

Biserica se îmbogățește continuu cu noi modele de sfințenie demne de urmat. În ziua de 27 aprilie au fost beatificați 6 italieni printre care și don Giacomo Alberione, preot, fondator al Familiei Pauline. La Madrid, în ziua de 4 mai, au fost canonizați cinci spanioli. Cu ocazia împlinirii a 83 de ani de viață, în ziua de 18 mai, papa a canonizat alți patru fericiți: doi din Polonia și două surori din Italia.

Vocația la sfințenie nu este ceva abstract sau de neatins. Un exemplu viu în acest sens sunt modelele de sfințenie pe care Biserica ni le-a propus prin beatificările și canonizările din ultima perioadă. Au fost persoane care au trăit în perioada cuprinsă între cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și sfârșitul secolului al XX-lea. Laici, persoane consacrate, preoți sau episcopi, fondatori de congregații etc., ei au avut ca scop slujirea lui Dumnezeu până la abandonarea totală în fața voinței sale.

Una dintre figurile marcante ale acestor timpuri este don Giacomo Alberione. S-a născut la 4 aprilie 1884 la San Lorenzo, în nordul Italiei într-o familie de țărani evlavioși. Educația pe care o primește în familie va consolida o persoană muncitoare și încrezătoare în providența divină. Încă de la vârsta de 8 ani simte chemarea la sfânta Preoție care se va concretiza după alți 8 ani când intră la Seminarul din Alba. Va fi sfințit preot la 29 iunie 1907. După o scurtă experiență ca vicar în Parohia "Sfântul Bernard" din Narzole (Cuneo) va deveni director spiritual la Seminarul din Alba. Însă vocația sa era alta: vestirea evangheliei omului modern, asemenea apostolului Paul, folosindu-se de toate mijloacele de comunicare socială. Întrebările sale fundamentale erau: "Încotro se îndreaptă această umanitate? Va fi ea mântuită sau pierdută pentru totdeauna?"

La 20 august 1914, pe când moare la Roma papa Pius al X-lea, la Alba don Alberione întemeiază "Familia Paulină", o dată cu "Societatea Sfântul Paul". În 1915 o convinge pe tânăra Teresa Merlo să întemeieze Congregația "Fiicele Sfântului Paul". În 1924 ia naștere cea de-a doua congregație: "Ucenicele Învățătorului Divin", care se dedică apostolatului euharistic, sacerdotal și liturgic. În octombrie 1938, don Alberione întemeiază cea de-a treia congregație: "Surorile lui Isus, Păstorul cel Bun" destinate misiunii de sprijin pastoral direct acordat parohilor. În 1959 întemeiază cea de-a patra congregație feminină: Institutul "Regina Apostolilor" dedicată apostolatului vocațional. Institutele "Sfântul Gabriel Arhanghelul", "Buna-Vestire" și "Colaboratorilor" completează și întregesc marele "arbore" al familiei pauline. Opera lui don Alberione este prezentă și în România, la București prin Congregația "Fiicele Sfântului Paul".

Don Alberione a încercat să contureze spiritualitatea paulină astfel: "Cristos să fie lăsat să capete formă în mintea, inima, creativitatea și în viața de zi cu zi a fiecărui paulin și a oricărei pauline, dar și a oricărui destinatar al misiunii pauline în lume".

După o intensă activitate publicistică și după perioada războaielor, don Alberione nu se descurajează iar între anii 1962 și 1965 devine protagonistul tăcut al Conciliului Vatican II. După ce în prealabil apostolatul paulin s-a deschis spre cinematograf, radio și alte forme puse la dispoziție de progresul tehnic, în ziua de 4 decembrie 1963 își vede încununat efortul prin emiterea decretului conciliar "Inter mirifica", despre mijloacele de comunicare socială, care trebuie să fie utilizate ca mijloace de evanghelizare.

Don Alberione a murit la 26 noiembrie 1971. Secretul întregii sale activități a fost viața interioară, pentru care și-a dat adeziunea deplină la cuvintele sfântului Paul: "Viața mea este în Cristos". "Să-i dăruiești lui Dumnezeu totul, aceasta este sfințenia", spunea fericitul Giacomo Alberione.

Cristinel Farcaș


"Biblia este cartea fundamentală pe care trebuie să o dăm lumii. Fie cu ajutorul tiparului, fie la radio, fie la cinematograf, fie în alt mod... Folosind toate mijloacele pe care Domnul ni le-a pus la îndemână. "

(Don Giacomo Alberione)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat