Pentru noi ei sunt exemple
Interviu cu Cardinalul Jose Saraiva Martins
În cadrul celebrărilor din 23 martie și 27 aprilie, Sfântul Părinte a proclamat încă 11 noi fericiți. La 7 martie, s-au anunțat și canonizările. Cardinalul Jose Saraiva Martins, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a răspuns revistei "Inside the Vatican" la câteva întrebări despre sfinți și fericiți.
- Eminență, din 1998 sunteți prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Care sunt sfinții dv. preferați și de ce?
Toți sfinții au imitat calea lui Cristos în viețile lor; sunt identificați cu Cristos în cele mai diferite circumstanțe și în fiecare perioadă istorică. Așadar, pentru noi ei sunt exemple ale răspunsului la acțiunea harului care s-a manifestat în diferite feluri prin fiecare sfânt. O preferință pentru un sfânt anume trebuie să ia în considerație acest numitor comun. Asta nu înseamnă că nu putem avea fiecare o devoțiune specială la anumiți sfinți. Personal, îl cinstesc în mod deosebit pe sfântul Iosif, sfântul Anton de Padova și pe cei doi păstorași de la Fatima: Iacinta și Francisc. În privința primului, am onoarea de a purta numele lui. Al doilea s-a născut la Lisabona, în Portugalia și a murit la Padova, în Italia, și a fost proclamat "doctor evanghelic" al Bisericii. Îl admir pentru gândirea sa profundă, pentru zelul său apostolic și pentru marele său spirit misionar care l-a făcut să călătorească în Maroc pentru a vesti evanghelia. În ce-i privește pe cei doi vizionari de la Cova da Iria (Fatima), am fost întotdeauna impresionat de credința lor de nezdruncinat și de puterea spiritului lor, în ciuda faptului că erau copii.
- Care sunt cauzele de sfințenie recente pe care le considerați deosebit de importante?
Cauzele de beatificare și canonizare care sunt acum în proces sunt peste 2.000, din diferite țări și de pe diferite continente. Ca importanță universală aș enumera cauza lui Ioan al XXIII-lea; a păstorașilor de la Fatima, Iacinta și Francisc; a lui Padre Pio; a lui Josemaria Escriva; a lui Juan Diego și a Maicii Tereza de Calcutta, care va fi ridicată la cinstea altarelor în ziua de 19 octombrie.
- Unele canonizări și beatificări au provocat dezbateri în opinia publică. Ce credeți despre asemenea polemici?
Faptul că figura unui sfânt nu este întotdeauna bine primită de toți este doar un semn că el sau ea și-a trăit viața nu conform cu modalitățile timpurilor noastre, ci în concordanță cu credința. Isus Cristos a fost primul care a provocat și continuă să provoace polemici. Așadar, nu este un lucru ciudat că viețile celor care îl urmează provoacă uneori asemenea reacții; înseamnă doar că ei nu sunt "OK din punct de vedere politic". Aș adăuga că unele controverse referitoare la un sfânt sau altul apar din cauza unei inexacte interpretări a vieții și muncii sfântului, dintr-o extrapolare a contextului istoric în care el sau ea a trăit și a lucrat.
- Ați putea comenta recentele declarații conform cărora Maica Tereza ar fi avut numeroase viziuni ale lui Isus în timpul vieții ei?
În baza materialului primit de această congregație, nu au avut loc apariții. Maica Tereza a avut, într-adevăr, locuții interioare, care sunt comunicări cu Dumnezeu care, fără cuvinte, rămân imprimate în adâncul sufletului și îndeamnă la urmarea umilă a voinței divine. Sfințenia nu se bazează pe asemenea fenomene, reale sau presupuse, ci pe practicarea eroică și continuă a virtuților.
- Va fi proclamat sfânt Pius al XII-lea?
Cauza este în desfășurare, dar dosarul tipărit care va fi obiectul studiului nostru nu a fost încă înmânat congregației noastre.
(După Catholica)