Reculegere păresimală
De câțiva ani a început să fie cunoscută și în Dieceza de Iași "Mișcarea Familiilor de Nazaret", o inițiativă pornită din Polonia, țară catolică greu încercată în epoca modernă și contemporană. Între 13 și 16 martie, 33 de membri ai mișcării, din Iași, Săbăoani și Polonia (Varșovia), s-au întrunit la Traian-Roman, în Casa Părinților Verbiți, prin bunăvoința fraternă a părintelui Franco Maronese, pentru o reculegere deosebită, ca pregătire pentru sfintele Paști. Preoții Isidor Iacovici, Cornel Berea, Francisc Fărcășel, Dariusz Kowalcsik și Mons. Anton Despinescu i-au însoțit pe cei veniți, oferindu-le teme de meditații și conferințe, sub genericul: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!"
Întreg programul spiritual al reculegerii a fost urmărit cu viu interes, în prezența lui Isus din Euharistie, expus pe altarul capelei, dimineața la ora 9.00 până seara la 21.30, pe parcursul reculegerii. Pacea sufletească, rod al trăirii credinței, se putea citi pe chipurile participanților. Realmente, au fost momente de har îmbelșugat, de neuitat. Întorși acasă, ei vor împărtăși multora, din comunitățile lor, bucuria trăită, cu speranța că mulți li se vor alătura.
Inițiativa se leagă de numele preotului Tadeusz Dajczer, profesor de teologie la Universitatea Catolică din Varșovia, observator atent al vieții creștine în țara sa, sub dominația comunistă.
Ideologia ateistă militantă, ca și sistemul însuși erau resimțite în viața de toate zilele a creștinilor polonezi. Pentru revigorarea spiritului creștin în familii, părintele Dajczer a înțeles că familia sfântă de la Nazaret: Isus, Maria și Iosif, poate fi văzută ca model de trăire a sfințeniei la care sunt chemați toți copiii Domnului, oamenii: "Fiți sfinți, că eu, Domnul, sunt sfânt" (Lev 11,45). Rod al meditațiilor personale, și dorind să antreneze pe cât mai mulți în trăirea credinței, a publicat cartea: "Meditații despre credință, la școala sfintei familii".
Apreciată foarte mult și în afara Poloniei, cartea a fost tradusă până astăzi în 25 de limbi. Prima ediție a traducerii în limba română, făcută de Vera-Maria Neagu, a fost publicată la Editura "Tradiție", București, în 1999, cu ocazia vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România. În 2001 a apărut ediția a 2-a, iar anul acesta, în luna mai, va fi lansată la București și ediția a 3-a. Pe lângă această carte de căpătâi, autorul și colaboratorii săi lucrează permanent la alcătuirea de așa-numite caiete, broșuri format buzunar, foarte practice, oferind membrilor mișcării, hrană spirituală consistentă.
Metodologia trăirii creștine este la îndemâna fiecărui aderent preocupat de continuă propășire sufletească. Direcțiunea spirituală, programul zilnic de rugăciune, primirea deasă a sfintelor taine (Spovada și Împărtășania), întrunirile săptămânale ale grupurilor, mărturia trăirii creștine oferită altora, exerciții spirituale anuale în grupuri reunite, sunt elemente concrete ale spiritualității mișcării.
În cadrul parohiilor catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton" din Iași s-au format grupuri de acest gen care se străduiesc să practice din ce în ce mai intens această viață, ajutați de câțiva laici catolici polonezi, în frunte cu un preot, care vin din când în când la întruniri. Anul trecut, câteva familii din Parohia Săbăoani și-au exprimat dorința să cunoască și ele această spiritualitate.
Mons. Anton Despinescu