Impresii și păreri din misiunile vizitate
M-a impresionat ceea ce mi-a spus un misionar italian, anume că "Biserica are două aripi: una internă - bazată pe ierarhie - și alta externă - bazată pe misiuni. Atâta timp cât nu le folosește pe ambele aripi în mod egal, nu poate zbura spre portul mântuirii".
Viața misionară trebuie să stea la inima oricărui credincios. Am înțeles de ce Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2002 a insistat asupra faptului că "misiunea constituie răspunsul nostru la porunca lui Isus: «Mergeți și învățați toate neamurile... învățați-le să păzească tot ceea ce eu v-am poruncit» (Mt 28,19), fiindcă misiunea Bisericii de a evangheliza este în mod esențial vestirea iubirii, milostivirii și iertării lui Dumnezeu, descoperite oamenilor prin viața, moartea și învierea lui Isus Cristos, Domnul nostru".
M-a impresionat ceea ce mi-a spus un alt misionar, destul de îngrijorat: "Africa sta morendo" - "Africa este în agonie, gata să moară". Cauza? Drogurile, sida, bolile venerice, războaiele dintre triburi și națiuni etc. Acești doi misionari își aveau sediul lor pe granița dintre lumea civilizată și lumea pustiului, deșertului, stepei. Dar cu cât ne-am îndepărtat mai mult de lumea civilizată, dar bolnavă și chiar agonizând, cu atât mai mult am descoperit o altă lume mai frumoasă și mai sănătoasă. Așa, de exemplu, membrii tribului Gabbra, cunoscut încă din antichitate de istoricul Herodot, au fost definiți drept cei mai frumoși oameni. Cred că frumusețea fizică, cum spune și mireasa din Cântarea Cântărilor: "Neagră sunt, dar frumoasă, fiice din Ierusalim, precum sunt corturile Chedarului, precum sunt covoarele lui Solomon! Sunt neagră pentru că soarele m-a înnegrit" (1,5-6), provine din viața morală pe care o duc, din aerul curat pe care îl respiră și de la soarele dătător de lumină, căldură și calorii. Bolile, mai ales cele provocate de sărăcie și de lipsa de igienă, nu lipsesc și moartea dă mereu târcoale.
Pe când se concelebra sfânta Liturghie în deșert, sub un copac, în apropierea unei manyate, am observat mai întâi cum trei bărbați, apoi s-a mai adăugat încă unul, veniți la celebrare, s-au așezat cu spatele la altarul improvizat. Mai întâi am crezut că sunt păgâni și au vreo lege care le interzice participarea la Liturgia creștină, dar apoi am aflat că printre femeile prezente erau și cumnatele lor, pe care nu au voie nici să le privească, nici să meargă în vizită când soțul nu-i acasă și, dacă au de spus ceva, trebuie să stea cu spatele la cumnata lor. Poate este dur comportamentul, dar duritatea întărește sănătatea, apără frumusețea și face ca viața să fie armonie.
Părerea mea este că Dumnezeu își păstrează în pustiu un rezervor de viață pentru veacurile viitoare. Sunt săraci, dar ochii Domnului sunt fixați asupra lor. Preoții, persoanele consacrate și chiar laicii care știu să întâlnească privirile Domnului, își deschid ochii trupului și ai sufletului spre acest rezervor de viață și pășesc cu mult curaj în aceste locuri. Datoria noastră este să-i susținem pe misionari prin rugă și chiar prin contribuții bănești. Centrul Misionar Diecezan este mereu în așteptarea semnelor de iubire. Privindu-i pe cei din misiuni printr-un bănuț ca printr-un telescop, îi putem vedea aproape, mari și strălucitori în Cristos.
Acești oameni minunați merită orice efort din partea misionarilor pentru a le îmbogăți demnitatea umană, de a le oferi ajutorul material pentru ridicarea nivelului de trai și credința care să le lumineze viitorul, punând la orizont zorile vieții veșnice.
Pr. Anton Dancă