Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pentru a evita războiul

Papa Ioan Paul al II-lea l-a trimis, în perioada 10-17 februarie, pe cardinalul Roger Etchegaray, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace, la Bagdad. După ce s-a întâlnit cu vicepreședintele Taha Yassin Ramadan și cu viceprim-ministrul Tareq Aziz, cardinalul i-a înmânat sâmbătă, 16 februarie, liderului irakian o scrisoare semnată de papa, în care i se amintește acestuia datoria sa de a coopera în mod efectiv cu comunitatea internațională, o cooperare bazată pe dreptate și pe dreptul internațional. Cardinalul Etchegaray a celebrat o Liturghie în biserica "Sf. Iosif" (caldeeană) din Bagdad, rugându-se pentru pace. Misiunea acestuia a dovedit că Biserica Catolică dorește să continue apărarea păcii ca valoare universală capabilă să depășească diferențele dintre crezurile religioase, într-un context în care în ultima perioadă majoritatea islamică tinde să îi identifice pe creștini cu "prietenii" occidentalilor. Conform Anuarului, la începutul anului 1991, chiar înaintea războiului din Golf, populația catolică din Bagdad era de peste 500.000. Astăzi, catolicii sunt doar 175.000. În ultimii 12 ani, a doua comunitate ca mărime din Orientul Mijlociu s-a redus cu aproximativ două treimi. Încă înaintea războiului din Golf, din 1991, oficiali ai Bisericii au avertizat asupra faptului că un conflict ar risca să-i gonească pe membrii comunităților creștine irakiene minoritare. Temerile lor s-au dovedit întemeiate, mulți dintre creștinii irakieni care aveau cunoștințe în străinătate au părăsit țara, iar cei rămași să îndure greutățile războiului și-au pierdut speranța în timpul embargoului Națiunilor Unite care a afectat serios economia țării.

La 14 februarie, papa Ioan Paul al II-lea l-a primit în Vatican pe viceprim-ministrul irakian, Tareq Aziz, catolic de rit caldeean. Întâlnirea lui Aziz cu papa "a permis - după cum a informat Navarro Valls - un schimb amplu de puncte de vedere asupra pericolului cunoscut al unei intervenții militare în Irak, care ar aduce grave suferințe în plus acelei populații, deja încercată de îndelungații ani de embargou". "Sfântul Scaun a confirmat necesitatea respectării cu fidelitate prin semne concrete a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, garantate de legislația internațională". "Biserica Catolică va continua opera sa de educare la pace și la conviețuire între popoare, pentru că în orice circumstanțe se pot găsi soluții pentru pace", se afirmă în încheierea comunicatului Sfântului Scaun.

Interviu cu prelatul Roger Etchegaray

Cardinalul Roger Etchegaray consideră că întâlnirea sa de sâmbătă, 16 februarie, cu Saddam Hussein a servit deschiderii de noi spații pentru pace în Irak: "Cred că această vizită poate contribui la a împrăștia puțin norii care se adună pe cerul Irakului. Cred că am făcut tot ce puteam ca mesager al papei și ca mărturisitor al acțiunii sale de pace", a afirmat cardinalul la Nunțiatura din Bagdad, într-un interviu publicat de ziarul italian "Avvenire", preluat de Catholica.ro.

* Ce impresie v-a făcut întâlnirea cu unul din oamenii politici cei mai inaccesibili, mai misterioși și mai de temut din lume? Ce semnificație atribuiți vizitei dv.?

Președintele irakian, după cum se știe, acordă puține întrevederi. Faptul că m-a primit pentru o oră și jumătate este, cu atât mai mult, un semn de recunoaștere a autorității morale a papei. Saddam Hussein s-a arătat mulțumit să primească mesajul personal pe care papa Ioan Paul al II-lea mi l-a încredințat. Mi s-a părut un om cu o sănătate bună, foarte conștient de responsabilitățile pe care trebuie să le înfrunte în fața poporului său. M-am convins că Saddam Hussein astăzi dorește să evite războiul.

* Care este semnificația vizitei dv.? Există o intermediere a Vaticanului pentru a îndepărta în vreun fel conflictul?

Înțeleg marile așteptări suscitate de o întâlnire de o atare importanță, dar caracterul spiritual al misiunii mele dau cuvintelor mele un ton aparte. Biserica are modul său specific de a vorbi despre pace, de a făuri pacea, în mijlocul acelora care în diferite funcții se angajează astăzi pentru ea cu atâta tenacitate. Doresc să amintesc, citându-l pe papa Ioan Paul al II-lea, că Biserica se face purtătoarea de cuvânt a "conștiinței morale a omenirii care dorește pacea, care are nevoie de pace".

Nu am venit ca om politic

* Ne-ați putea rezuma semnificația întâlnirii pe care ați avut-o cu Saddam Hussein?

Am abordat, desigur, câteva probleme concrete pe care nu le pot menționa din respect față de cine m-a trimis și față de cine m-a primit: am analizat dacă s-a făcut tot posibilul pentru a garanta pacea, restabilind un climat de încredere care să permită Irakului să ocupe din nou locul său în comunitatea internațională. În centrul întâlnirii noastre a fost prezent întreg poporul irakian, dat fiind că am putut constata de la Bagdad la Mosul aspirația acestuia la o pace dreaptă și durabilă, după atâția ani de suferințe și umiliri. O suferință față de care Biserica Universală și papa s-au arătat din totdeauna solidari.

* Cum se poate instaura concret un climat de încredere în Irak și de încredere a popoarelor străine față de Irak?

Nu am venit ca om politic, nu am misiunea de a organiza acțiuni concrete, dar sunt convins că în acest moment este fundamental să restaurăm un climat de încredere, temelie a tuturor eforturilor care se fac. Refacerea încrederii este un lucru mare și cere timp, începe cu gesturi mici. Este important, în plus, să acordăm încredere muncii inspectorilor Națiunilor Unite.

* Dumneavoastră ați urat ca "Irakul să ocupe din nou locul său în comunitatea internațională". Acest lucru înseamnă că, dacă se încheie și se verifică dezarmarea Irakului, Sfântul Scaun va cere încetarea embargoului?

Fără îndoială, dar nu sunt eu cel care o spune: papa s-a pronunțat în diferite ocazii împotriva embargoului.

* Nu credeți că subliniind suferințele populațiilor se ajunge la oferirea unei scuze responsabilităților regimului?

Se poate, dar, în fața unei populații care de ani de zile suferă pentru a supraviețui, nu se poate vorbi de scuze, nu există scuze.

* Atunci, care este prioritatea?

În numele papei, doresc să fac un apel la conștiința tuturor acelora care, în aceste zile hotărâtoare, decid viitorul păcii. Conștiința este, în definitiv, cea care va avea ultimul cuvânt, mai presus de toate strategiile, de toate ideologiile și, chiar, de toate religiile.

* În aceste zile s-au înmulțit manifestațiile, dezbaterile, întâlnirile de rugăciune pentru pace. Se naște o nouă conștiință în opinia publică mondială asupra păcii?

Lumea are nevoie de gesturi care să exprime dorința de pace. Cred că este necesar ca opinia publică să influențeze deciziile oamenilor care au responsabilitate, dar este necesar să fie o opinie bine formată și bine informată, deoarece există pericolul manipulărilor - în general vorbind. O opinie publică bine formată și informată este o condiție necesară, deși insuficientă pentru pace. Poporul irakian are o bunătate naturală a spiritului, dar după două războaie și după embargou a fost lovit în toate aspectele vieții sale și nu are posibilitatea de a se informa.

O Biserică vie

* În duminica aceasta (17 februarie) vă încheiați vizita, care a fost în principal de natură pastorală. Cum este Biserica pe care ați întâlnit-o în Irak?

O Biserică vie și profund afectuoasă față de papa. În puține părți ale lumii un reprezentant al Vaticanului trăiește un sentiment atât de contagios, aproape palpabil. O afecțiune care se naște din situația complexă a unei minorități care trăiește căutând unitatea cu Roma. În plus, după vizita de două zile la Mosul, aș vrea să subliniez aspectul ei ecumenic. Un ecumenism făcut din solidaritatea concretă dintre catolici și ortodocși: duminica fac schimb de biserici, iar comunitățile se ajută economic pentru a construi lăcașurile de cult. Este ceva admirabil care trebuie subliniat.

* Sunteți îngrijorat pentru soarta creștinilor irakieni?

Aici creștinii sunt înainte de toate irakieni și suferă aceleași condiții ca și restul țării. Cu excepția câtorva cazuri de intoleranță dintre musulmani și creștini, în ansamblu există osmoză în viața cotidiană. Creștinii sunt considerați ca adevărați irakieni și vor urma soarta țării.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat