Doresc să ajung în România
Interviu cu ES card. Walter Kasper
S-a născut la 5 martie 1933 la Heidenheim/Brenz, în Dieceza de Rottenburg- Stuttgart (Germania). Între 1952 și 1956 și-a completat studiile în filozofie și teologie la Tübingen și la München (Bavaria). La 6 aprilie 1957 a fost hirotonit preot. În 1961 a obținut doctoratul în teologie la Facultatea de Teologie din Tübingen, cu teza: "Die Lehre von der Tradition in der Römischen Schule" (Doctrina tradiției conform școlii romane). În 1964 a obținut, tot la Facultatea de Teologie din Tübingen, doctoratul de abilitare cu teza: "Philosophie und Theologie der Geschichte in der Spätphilosophie Schellings" (Filozofia și teologia narațiunii în filozofia târzie a lui Schelling). În 1979 a fost numit consilier al Secretariatului de atunci pentru Unitatea Creștinilor (astăzi Consiliul pentru Promovarea Unității Creștinilor), și membru al Departamentului Teologic al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Comisia "Credință și Constituție". La 7 aprilie a fost numit episcop de Rottenburg- Stuttgart. A primit consacrarea episcopală la 17 iunie 1989. A condus Dieceza de Rottenburg-Stuttgart până la 31 mai 1999. În 1994, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor i-a încredințat funcția de copreședinte al Comisiei Internaționale pentru Dialogul Catolic-Luteran. În 1998 a fost numit consilier al Congregației pentru Doctrina Credinței și a Consiliului Pontifical pentru Cultură. La 16 martie 1999, Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, funcție pe care a deținut-o până la 1 iunie anul următor. În 2001 a fost numit consilier al Congregației pentru Bisericile Orientale. La 3 martie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Cu puțin timp după încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor pr. Felix Roca a avut ocazia să vorbească cu Eminența sa card. Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Eminența sa a avut bunăvoința să acorde un scurt interviu despre apropierea dintre Biserici.
* Eminență, în ultima perioadă, care au fost pașii cei mai importanți care au contribuit la apropierea dintre Bisericile creștine în vederea unității atât de mult dorite?
Fără îndoială cel mai recent moment de dialog a fost semnificativa vizită a patriarhului Teoctist la Roma, vizită ce a îmbunătățit foarte mult raporturile dintre Bisericile noastre. Așteptăm vizita și a altor patriarhi pentru a înainta din ce în ce mai mult pe acest drum, fără întoarcere, al ecumenismului. Trebuie să spun că dialogul cu majoritatea Bisericilor Ortodoxe se desfășoară foarte bine în această perioadă.
* În ce măsură realitatea creștină din România poate să contribuie la reîntregirea unității dintre Bisericile creștine?
În special în dialogul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, tradiția latină a poporului român este de o importanță deosebită. Acest lucru ajută extraordinar de mult la cunoașterea reciprocă. Ne dorim ca Biserica Ortodoxă Română să fie un model pentru celelalte Biserici Ortodoxe în ceea ce privește inițiativele ecumenice.
* De multe ori Eminența voastră ați spus că fiecare creștin în parte trebuie să participe la munca de refacere a unității. În acest sens, de exemplu, tinerii ce rol pot avea?
Tinerii, între ei, de orice confesiune ar fi, trebuie să se cunoască mai mult. Atunci când cunoști chipul celuilalt nu poți să-l vorbești de rău. Încă mai avem, din păcate, prea multe prejudecăți unii față de alții. Este importantă cunoașterea reciprocă, iar apoi rugăciunea. Rugăciunea este foarte importantă deoarece unitatea Bisericilor este darul Duhului Sfânt.
* Dieceza de Iași este marcată în această perioadă de desfășurarea Sinodului diecezan. Un mesaj sau o urare pentru lucrările Sinodului?
Urarea mea este una de speranță și de curaj pentru întreaga Dieceză de Iași. Nu vă îngrijorați prea mult, ci mergeți înainte cu toată încrederea în Providența divină, cu dorința de a reînnoi Biserica voastră locală!
* Vă mulțumesc din inimă și ... pe când vă putem avea în mijlocul nostru în România?
Chiar doresc să ajung în România și sper ca să reușesc în toamna acestui an. Și eu îți mulțumesc.
A consemnat pr. Felix Roca