Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Vameși binecuvântați

Serviciul de vameș (perceptor, agent fiscal) a fost și este considerat de foarte mulți drept unul ingrat. Contribuabilul îl bănuiește pe funcționarul de la finanțe de calcularea exagerată a taxelor și impozitelor. Cei nepricepuți în ale finanțelor sunt de multe ori victime ale supraimpozitării. Dar cum au fost considerați acești funcționari în paginile Bibliei?

Cei din antichitate îi vedeau pe vameși ca pe niște păcătoși care îi împovărau, prin exagerare, la capitolul impozite și taxe, drept pentru care îi priveau cu dispreț.

Spre deosebire de farisei, pe care Isus i-a înfierat din cauza autosuficienței pe care o afișau, a megalomaniei și sincerității, vameșii s-au bucurat din partea Învățătorului de o mare îngăduință.

Sfântul evanghelist Luca relatează trei cazuri în care sunt implicați vameșii "odioși". Primul este acela al lui Levi, căruia Isus, văzându-l, îi spune, pur și simplu, "urmează-mă!" (Lc 5,28). Al doilea este vameșul care, în templu fiind, plin de smerenie, își bate pieptul, zicând: "Dumnezeul meu, îndură-te de mine, păcătosul!" (Lc 18,14). Al treilea este Zaheu, șeful vameșilor, om bogat, mic de statură, dornic să-l vadă pe Învățător, drept pentru care se urcă în sicomor. Isus îl vede urcat în copac și îi spune: "Zahee, coboară repede, căci astăzi trebuie să mă opresc în casa ta" (Lc 19,5). Fericitul nominalizat nu stă o clipă pe gânduri. Coboară și îl primește la sine.

Ne impresionează, fără doar și poate, privilegiatul Levi, care devine apostolul și evanghelistul Matei. De asemenea, smerenia celui de-al doilea, lăudat de Isus. Ce să mai zicem de Zaheu, care declară sus și tare disponibilitatea de a da săracilor jumătate din averea sa, iar eventualilor păgubiți le restituie împătrit (Lc 19,8)?

Spre sminteala fariseică a oamenilor legii, Învățătorul îi onorează, atât pe Levi, cât și pe Zaheu, cu prezența la ospățul dat de aceștia, iar pe cel smerit îl dă ca exemplu, plasându-l între cei drepți, sfinți. Justificarea este cât se poate de clară: "Fiul omului a venit să caute și să mântuiască ce era pierdut" (Lc 19,10).

Meditând în liniște cazurile de mai sus, putem să ne recunoaștem păcătoșenia, cerând îndurarea dumnezeiască. Totodată, beneficiind de însănătoșirea oferită de medicul eminent, Isus, îl vom primi în casa noastră sufletească și nu-l vom mai lăsa să plece. Aceasta va fi opera harului în Postul Mare 2003, sub egida: "Întoarceți-vă și credeți în vestea cea bună!" (Mc 1,15).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat