Știri interne
"Realitatea românească"
În cadrul activității pastorale în slujba românilor plecați peste hotare se încadrează și apariția primului număr al revistei "Realitatea românească", publicație periodică destinată tuturor românilor din Alta Vale del Tevere, Italia. Sumarul variat al revistei cuprinde articole din diferite domenii, de la comentarii legate de evenimente din viața socială și religioasă din România și de peste hotare, informații utile despre legislația italiană cu privire la regimul străinilor, precum și articole și informații preluate de pe diferite situri de interes pentru românii catolici (dintre care www.romaniinitalia.it).
Catholica.ro în sărbătoare
Vineri, 24 ianuarie, situl Catholica.ro a împlinit un an de la înființare. Situl reprezintă o inițiativă media care a pornit de la serviciul de știri oferit din 1999 de Greek-Catholic.ro. În urma consultărilor în principal dintre Eparhia de Cluj-Gherla și Dieceza de Iași, la 24 ianuarie 2002 a fost lansat Catholica.ro, cu scopul dezvoltării informării în interiorul Bisericii Catolice din România, în principal prin serviciul de știri și serviciul de documente. Situl a fost vizitat de 32.000 de ori, fiind vizualizate peste 200.000 de pagini. A oferit și oferă documentele importante - predici și discursuri ale Sfântului Părinte sau texte ale unor organisme din Curia Romană. Peste 500 de abonați primesc fluxul de știri. Pentru viitor se vor publica preoții și parohiile catolice, se va extinde și în alte limbi de circulație, se va lansa serviciul Catholica Network (Cnet.ro), care să sprijine dezvoltarea Internetului catolic românesc prin serviciu de găzduire și consultanță, pentru situri parohiale, de asociații etc.
Vești din Spania
Părintele Leonard Diac, trimis în misiune în Spania la finalul anului trecut, ne scrie: "Am bucuria să vă dau o veste care s-ar putea să vă intereseze: comunitatea creștinilor români din Spania are o publicație lunară: Cuvânt și viață. O editez prin Episcopia de Lleida pentru românii din Spania. Cuprinde în primul rând patru pagini în care ei pot citi lecturile în limba română. Nu pot ajunge peste tot, și se poate interioriza mai bine mesajul când Dumnezeu îți vorbește în limba ta. Pun acolo informații despre celebrările pe care le fac în limba română sau română-castelană (uneori romana-catalană), informații despre activitățile de pe aici. Cum este anul rozariului, pun o pagină despre această temă, cateheze, meditații, rugăciuni... În curând va ieși și o cărțulie «Rânduiala sfintei Liturghii» pentru credincioși, în română-castelană, română-catalană, un instrument util, zic eu, pentru credincioșii care participă la Liturghii în cele două limbi, sau pentru spaniolii care participă la vreo celebrare de-a noastră".
Celebrări ecumenice la Iași
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost marcată la Iași, în perioada 18-25 ianuarie, prin celebrările ecumenice desfășurate în catedrala "Sfântul Gheorghe", biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Capela Spitalului Militar, biserica "Sfântul Anton", biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" - Bărboi, Capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", catedrala mitropolitană ortodoxă și catedrala catolică "Adormirea Maicii Domnului". Ultimele două întâlniri s-au bucurat de prezența și de cuvântul ÎPS Daniel Ciubotea și a PS Petru Gherghel. Celebrările, având ca temă "Noi avem această comoară în vase de lut" (2Cor 4,7), au beneficiat de prezența unui mare număr de credincioși, de ambele confesiuni.
Ecumenism la Onești
La Onești, județul Bacău, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost marcată printr-o serie de întâlniri ecumenice, avându-i ca oaspeți de seamă pe PS Aurel Percă și PS Ioachim Băcăoanul, episcopul vicar al Episcopiei Romanului al Bisericii Ortodoxe. Celebrările s-au desfășurat la Casa Ecumenică, la biserica ortodoxă "Sf. Nicolae", la biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" și la casa Surorilor lui Isus Răscumpărătorul. Au participat, alături de părintele decan Iosif Păuleț și părintele protopop Constantin Alupei, un număr mare de preoți, seminariști, surori și credincioși din ambele Biserici. La întâlniri au fost prezente și autoritățile civile, în frunte cu primarul orașului, Emil Lemnaru.
Comunicare științifică
Luni, 20 ianuarie, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a desfășurat comunicarea științifică cu titlul "O comoară în vase de lut". După cuvântul de deschidere a urmat, în ordine, disertațiile susținute de către: pr. prof. Cornel Berea, PS Ioachim Băcăoanul, episcopul Romanului, PS Petru Gherghel, episcop de Iași. În cadrul sesiunii de comunicare științifică, studenții Institutului Teologic Franciscan și elevii Seminarului Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Roman au prezentat un moment cultural cu temă ecumenică, actul academic terminându-se cu o celebrare liturgică ecumenică.
Conferințe despre Biserică
Miercuri, 22 ianuarie, a avut loc în catedrala romano-catolică din Iași o nouă întâlnire din seria academiilor augustiniene, cu tema "A gândi identitatea Bisericii în lumea actuală", având ca punct de plecare constituția pastorală a Conciliului Vatican al II-lea "Gaudium et spes". Conferențiarii acestei întâlniri au fost: pr. Lucian Farcaș cu tema "Biserica în dialog" și prof. Ioan Olaru cu tema "Persoana umană în fața tristeții, neliniștii și angoasei". La întâlnire, care l-a avut ca moderator pe pr. Alois Bulai, au participat și PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă.
Noi reviste
Peisajul publicațiilor catolice din Dieceza de Iași s-a îmbogățit cu două noi reviste: "Inima vie a Mariei", revista tinerilor din Parohia "Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare" din Roman, județul Neamț, fiind cea de-a 41-a publicație care apare în dieceză, și "Foaie catolică", cea de-a 42-a publicație diecezană, aparținând Decanatului de Trotuș. Ambele publicații se remarcă prin intenția de a accentua realitatea locală, inserând și informații de interes general.
Invitație
În 2003 se împlinesc 10 ani de când mai mulți tineri catolici au terminat facultatea în Iași. La final au făcut sărbătoare marcată printr-o sfântă Liturghie în catedrala din Iași. Dorința unora dintre ei este să se organizeze o revedere a primei generații de studenți catolici care au făcut "Sărbătoarea absolvenților". Așadar, toți cei care au participat la sărbătoare acum 10 ani sunt invitați din nou la sărbătoare. Pentru aceasta sărbătoriții sunt invitați să ia legătura cu Cornel Bărbuț, București; tel.: 021/2532047 (acasă); mobil: 0740/100289; e-mail: vervega@fx.ro, cornel.barbut@rcs.ro.
Numiri
Prin decret episcopal, începând cu 1 ianuarie, Mons. Grigore Duma, cancellarius al Episcopiei de Iași, a primit și mandatul (ad tempus) de a acorda asistență spirituală credincioșilor din Cârlibaba, cu titlul de paroh. Începând cu data de 1 ianuarie, pr. Victor Solomon a fost numit vicar la Parohia Adjudeni.