Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Interviu cu un frate de la Taizé

Între 28 decembrie 2002 și 1 ianuarie 2003, Comunitatea din Taizé a organizat la Paris o întâlnire europeană a tinerilor, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să aprofundeze credința și să se pregătească pentru a-și asuma responsabilități. Fratele Emil, călugăr canadian în Comunitatea Ecumenică din Taizé, a acordat un interviu agenției Zenit (preluat de Catholica.ro), după încheierea întâlnirii europene de la Paris, la care au participat aproximativ 80.000 de tineri. Din dieceza de Iași au fost 23 de persoane.

Credință și responsabilitate

• Cum reușește comunitatea din Taizé să atragă în fiecare an tineri din atâtea țări? Care este secretul vostru?

Și noi suntem uimiți de mulțimea de tineri care vin la Taizé în fiecare săptămână din martie până în noiembrie și apoi la întâlnirile de sfârșit de an. Întâlnirea de la Paris este a 25-a întâlnire europeană. Tinerii s-au schimbat mult în 25 de ani și totuși sunt fideli întâlnirii. Nu știu dacă există un secret. S-a transmis o încredere din generație în generație.

• Taizé confirmă faptul că tinerii au într-adevăr sete de Dumnezeu și de viață comunitară.

Se poate vorbi cu siguranță de o sete de Dumnezeu a tinerilor. În același timp se poate spune că rareori sunt conștienți de setea care îi stăpânește. Cum să afle cuvintele care să exprime așteptările lor? Pentru mulți dintre ei există mai întâi experiența rugăciunii comune, la care participă pentru început din curiozitate. Și aici, adesea rămân uimiți. Descoperă rugăciunea ca spațiu de frumusețe, mai ales prin cântece, prin ascultarea câtorva texte biblice, prin momentele îndelungate de tăcere. "A ne ruga înseamnă a descoperi că nu suntem orfani", îi place să spună prietenului nostru Olivier Clément. Cred că este ceea ce mulți tineri descoperă la întâlnirea europeană.

• Ce putem face pentru tinerii care refuză Biserica instituțională?

Tinerii de astăzi rareori au reacțiile agresive față de Biserică pe care le aveau tinerii din trecut. Atunci când experimentează comuniunea, o unitate care nu poate fi experimentată decât în diversitate, iar acest lucru se poate face într-o mare adunare, sunt uimiți și mulți dintre ei se întreabă: care este izvorul a ceea ce trăim împreună? Fără a ști întotdeauna acest lucru în mod explicit, izvorul este tocmai Biserica instituțională care se naște în ei. Disponibilitatea de a-i asculta pe tineri a fost mereu o prioritate pentru Taizé. A-i asculta nu pentru a-i copleși cu sfaturi, ci pentru a-i însoți în această trecere de la "protest" la "constatare". În timpul uneia dintre ultimele sale șederi la Taizé, Paul Ricoeur a amintit această trecere pentru a descrie ce s-a întâmplat cu rugăciunea de la Taizé. Am putea spune că această trecere se face prin ascultare și împărtășire. În timpul vizitei sale la Taizé, papa Ioan Paul al II-lea a amintit de asemenea că așteptările tinerilor sunt o șansă pentru Biserică.

• Formula Bisericii în viitor va fi un fel de formă de viață în comunitate?

La Taizé, noi îi încurajăm pe tineri să redescopere Biserica lor locală. O parohie are vocația de a fi un spațiu pentru comunitate. În interiorul parohiilor, mulți tineri au dat viață unor grupuri mici de rugăciune care se întâlnesc o dată pe săptămână. Aceste grupuri sunt foarte prețioase pentru a-i ajuta pe tineri să persevereze în viața lor de credință. Izolarea provoacă suferință și îndoială. Trebuie să căutăm neapărat să ieșim. A descoperi o comunitate cu care putem împărtăși credința și rugăciunea este o mare bucurie pentru tineri.

• Comunitatea din Taizé este o comunitate ecumenică sau catolică?

Taizé continuă să fie o comunitate ecumenică. Bineînțeles, tinerii catolici au fost majoritari la întâlnirea de la Paris, așa cum este în Europa, dar au fost și mii de tineri ortodocși din Rusia, Ucraina, România, Serbia, și mii de tineri protestanți din Germania, Estonia, Letonia și Suedia. În plus, în Île de France, ei au fost primiți în parohii de toate confesiunile. Mulți tineri au fost impresionați descoperind mesajele de încurajare trimise de papa Ioan Paul al II-lea, de patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei, de patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, precum și de responsabilii protestanți.

• Care a fost scopul principal al întâlnirii de la Paris?

Acela de a aprofunda credința și de a se pregăti pentru a-și asuma responsabilitățile proprii: la întâlnirea de la Paris se regăsesc acești doi poli. Tinerii au avut ocazia să aprofundeze viața lor interioară prin rugăciune, ascultarea și studierea textelor biblice. În fiecare dimineață se adunau în aproximativ 400 de parohii din Île de France pentru a se ruga și pentru a reflecta asupra noii scrisori a fratelui Roger: "Dumnezeu nu poate decât să ne iubească". La prânz și seara avea loc rugăciunea în Parcul Expozițiilor din Paris, în 3 holuri mari. Decorurile în acest an au fost foarte frumoase. Tinerii s-au rugat în fața unui fundal roșu-portocaliu, pe care erau picturi și vitralii mari, relatând tema apei (hol 6), a întrupării (hol 2-1) și a Rusaliilor (hol 4). S-a ales o frumusețe simplă, rodul muncii unui frate de la Taizé și a unei echipe de tineri binevoitori. Realizate din materiale simple, decorurile au favorizat calmul necesar reculegerii, permițând meditarea asupra celor câteva scene biblice reprezentate. Au fost propuse aproximativ douăzeci de teme de reflecție care ar putea fi grupate în trei categorii: 1) viața interioară și cunoașterea lui Dumnezeu; 2) responsabilitățile omenești; 3) frumusețea ca drum spre Dumnezeu (artă și muzică). Prin toate aceste domenii, tineri au fost încurajați să fie creatori acolo unde trăiesc.

• Care este mesajul din Taizé pentru lume?

Un mesaj de la Taizé? Nu este genul nostru, dar mi-ar face plăcere să citez un pasaj din scrisoarea fratelui Roger pe care tinerii au meditat-o la Paris. "Pentru a se stabili încrederea pe pământ, trebuie să începem cu noi înșine: să înaintăm cu o inimă împăciuitoare, să trăim în pace cu cei care ne înconjoară. Pacea pe pământ se instaurează în măsura în care fiecare dintre noi îndrăznește să se întrebe: sunt dispus să caut pacea interioară, sunt gata să înaintez în mod dezinteresat? Chiar sărac fiind, pot fi oare un germene de încredere acolo unde trăiesc, manifestând față de ceilalți o înțelegere care să se extindă tot mai mult?"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat