Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfântul Toma de Aquino

În ziua de 28 ianuarie s-a sărbătorit memoria sfântului Toma de Aquino. Biografia sfântului Toma conține multe incertitudini, dar cu toate acestea se cunosc liniile generale ale vieții sale.

S-a născut în 1225 la Roccasecca în apropierea orașului Aquino, unde tatăl său era conte. La vârsta de cinci ani a fost condus de părinții săi la abația benedictină de la Monte-Cassino, iar el a aprobat decizia părinților săi.

Aici a rămas până la vârsta de 14 ani. Experiența aceasta îi va întipări un caracter monastic de neșters. În 1239 devine student la Universitatea din Neapole. La finalul anului 1243, îi moare tatăl, iar el intră în Ordinul Dominicanilor. Își va continua studiile la Bologna și apoi la Universitatea din Paris, unde l-a avut ca profesor pe Albert cel Mare. În 1256 obține licența în teologie. Titlul de doctor în teologie îl va obține în 1259 la Universitatea din Paris. Între 1259 și 1268 va preda în Italia aproape fără întrerupere sub trei papi: Alexandru al IV-lea, Urban al IV-lea și Clement al IV-lea. În 1274, la invitația papei Grigore al X-lea, sfântul Toma se duce spre Lyon unde trebuia să asiste la Conciliu. Va muri în timpul acestei călătorii, la 7 martie, în Mănăstirea Cisterciană de la Fossanova, avea 49 de ani.

În luna martie a anului trecut, Editura "Humanitas" a publicat cartea lui Étienne Gilson: Tomismul, introducere în filozofia sfântului Toma de Aquino; în traducerea lui Adrian Niță. Cartea reprezintă o sinteză a gândirii sfântului Toma, tratând trei subiecte: Dumnezeu, natura și morala. Existența lui Dumnezeu și dovezile existenței sale au revoluționat întregul sistem filozofic de atunci, având rezonanță până în zilele noastre.

Omul, treapta de mijloc dintre îngeri (inteligențele separate de orice materie) și formele total incluse în materie, este demonstrat de sfântul Toma ca având sufletul creat dintr-o substanță imaterială și deci este nemuritor. De acest suflet unic al omului ține simultan rațiunea, simțurile, mișcarea și viața. Despre viața morală Étienne Gilson, citându-l pe sfântul Toma, spune că aceasta constă pentru fiecare om în dezvoltarea în cel mai înalt grad al posibilităților naturii sale, acționând în orice situație în conformitate cu cerințele rațiunii, deci un ansamblu de acțiuni pus la punct și ordonat în vederea scopului lor comun, care este perfecțiunea omului și în consecință, fericirea lui. Scopul ultim al omului este deci fericirea lui, dar aceasta se poate realiza doar în măsura în care îl cunoaște pe Dumnezeu. Să-l rugăm, așadar, pe sfântul Toma să ne ajute în concretizarea dorinței ca toți să fie una.

Cristi-Daniel Neagoe

Laudă, limbă a mea, taina slăvitului trup și a prețiosului sânge pe care regele neamurilor, rod al nobilului pântec, l-a vărsat spre mântuirea lumii. Nouă dat, pentru noi născut din neprihănita Fecioară și întors printre oameni, împărtășind sămânța verbului divin, sălășluind printre ei a instaurat durate într-o minunată ordine. (Sfântul Toma de Aquino)


Dies accademicus

În ziua de 28 ianuarie, cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași a organizat pentru prima dată "Dies accademicus", dorind ca această primă manifestare teologică și pastorală să devină o tradiție în cadrul activităților culturale ale institutului. Prin această manifestare teologică, s-a dorit marcarea a 40 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II (11 octombrie 1962). În cursul dimineții, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Eduard Ferenț, pr. Claudiu Dumea, pr. Anton Dancă, pr. Ștefan Erdeș, pr. Ioan Sociu și pr. Dumitru Patrașcu au prezentat momente semnificative din istoria aplicării normelor liturgico-pastorale ale Conciliului Vatican II în Dieceza de Iași. De asemenea, au fost prezentate mărturiile scrise de: Mons. Anton Lucaci, pr. Vladimir Petercă și Francisca Băltăceanu. După-amiază au avut loc prezentări de carte și o academie filozofico-teologică în cinstea sfântului Toma de Aquino. Au participat preoți, călugări și călugărițe din Iași și din dieceză; invitați speciali au fost seminariștii din clasa a XII-a împreună cu părinții profesori de la Seminarul mic din Bacău și studenții teologi împreună cu părinții profesori de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, precum și studenții de la alte institute și congregații religioase care activează în Dieceza de Iași. (Pr. Wilhelm Dancă)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat