Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un aniversar al armoniei

Sâmbătă, 11 ianuarie, comemorând aniversarul de 30 de ani de la moartea părintelui Carmil Tocănel mi-am adus aminte de vorba cronicarului: "Se nasc și la Moldova oameni". Într-adevăr, între personalitățile de seamă ale catolicilor Bisericii noastre locale, se înscrie și acest părinte franciscan conventual, păstor de suflete și muzician de excepție.

Era originar din Barticești, Neamț, născut în ziua de 27 noiembrie 1907. După școala elementară, a intrat la Seminarul Franciscan din Hălăucești. De aici este trimis pentru studii la Roma, unde este hirotonit în ziua de 17 iulie 1932. Dovedind talent muzical deosebit, se specializează în acest domeniu.

Întors în țară, activează ca profesor la Seminarul și Gimnaziul Franciscan din Hălăucești până în 1948, anul instaurării regimului comunist. Fiind confiscate de către stat clădirile franciscane de la Hălăucești, părintele Tocănel a venit la Iași ca vicar parohial, organist și dirijor al corului catedralei, până în 1960. Din 1956 a fost și profesor de muzică la Institutul Teologic. Priceperea și talentul său pedagogic au făcut să fie apreciat și îndrăgit. Cei care l-au avut profesor și dirijor își dădeau seama de sufletul său frumos și de marele dar de muzician. Mereu vesel, generos, gata de a veni în ajutor celor în dificultate, se vedea că armonia este nota dominantă a vieții sale. Pentru o bună reușită a corului era în stare să lucreze cu fiecare corist în parte, minute în șir. "Hai, fiule, să luăm un șpriț". Cu aceste cuvinte se adresa celor care veneau la repetiție. Astfel, folosind mijloace bine adaptate, corul a ajuns să execute misse grele și piese de mare virtuozitate.

Din 1960 până în 1972, când s-a pensionat, a activat ca vicar parohial și organist la Galați. După pensionare revine la Iași, spre marea bucurie a ieșenilor. Moartea l-a surprins în urma unei banale gripe, în dimineața zilei de 10 ianuarie 1973. Cu o zi înainte, fusese la înmormântarea mamei sale, la Barticești. L-am văzut ieșind din catedrală. L-am salutat, întrebându-l și de sănătate. Mi-a spus cu o voce răgușită: "Fiule, mi-i cam voalată vocea. Sper să treacă". A avut dreptate. A trecut la cele veșnice pentru a cânta cu îngerii și sfinții în armonia cerească.

La Liturghia de comemorare au venit coriștii, rugându-se cu pietate și cântând printre altele splendida compoziție a maestrului lor de altădată, unii dintre ei fiind formați de dânsul. Am pomenit cu această ocazie și pe 15 din coriștii de altă dată, trecuți și ei la Domnul: Eugenia Vieru, Gheorghe Caciuc, Mariana Caciuc, Carol Lisacovschi, Ludovic Lisacovschi, Anton Bișoc, Ion Cojocaru, Radu Stancu, Giuseppe Rosini, Ștefan Gherghel, Mariana Cogut, Ana Pal, Valerica Migală, Francisc Herciu și Francisc Dumea.

Dumnezeu să-i preamărească cu îngerii și sfinții săi!

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat