Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Peste 500.000 vor fi la Toronto

Ziua Mondială a Tineretului

Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului se va desfășura în perioada 23-28 iulie în Toronto (Canada). Din România vor fi prezenți la acest eveniment aproape 250 de tineri (nouă din Dieceza de Iași). Au fost invitați PS Aurel Percă și PS Alexandru Mesian. Tema pe care Sfântul Părinte a ales-o pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an se inspiră din Evanghelia după Matei (5,13-14): "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii". De la 18 până la 22 iulie, o mare parte dintre participanți vor fi oaspeții diecezelor canadiene. Dieceza de Quebec va fi gazda tinerilor români.

Ziua Mondială începe în mod oficial marți, 23 iulie, prin celebrarea euharistică de deschidere prezidată de cardinalul Aloysius Ambrozic, arhiepiscop de Toronto. În zilele de 24, 25 și 26 iulie, dimineața, vor avea loc în diferite biserici și săli din Toronto catehezele tradiționale, ținute în diferite limbi de episcopi din toată lumea. Vor fi și cateheze în limba română. Catehezele sunt urmate de sfânta Liturghie. În aceleași zile, după-amiaza și seara, se va desfășura Festivalul tineretului. Într-una din zile (probabil, 24 iulie) va avea loc o seară românească la o parohie din Toronto împreună cu tinerii români din SUA ai Diecezei de Canton. Vineri după-amiaza (26 iulie), se va celebra Calea crucii în diferite zone din Toronto. Aceeași zi de vineri va fi în mod special consacrată sacramentului Reconcilierii. Apogeul Zilei Mondiale a Tineretului îl va constitui privegherea și celebrarea euharistică finală prezidată de Sfântul Părinte sâmbătă seara, 27 iulie, și duminică dimineața, 28 iulie.

Se așteaptă ca la evenimentul din 18-28 iulie să participe în final peste 500.000 de tineri. Rezervările de până acum vin din peste 125 de țări. Pentru prima oară, la eveniment vor putea participa 200 de tineri din Cuba. Până acum, la edițiile anterioare ale Zilei Mondiale a Tineretului, Guvernul Cubei le-a permis doar la 40 de tineri să participe.

Crucea Zilei Mondiale a Tineretului a sosit în Toronto după ce a călătorit în diferite locuri, din Alaska până la ruinele Turnurilor Gemene din New York. Crucea a ajuns duminică, 6 iunie, și a fost purtată pe umeri de către tineri pe un drum de 15 km, într-un pelerinaj cu steaguri, imnuri și rugăciuni. Procesiunea a continuat pe străzile din oraș, de la Seminarul "Sf. Augustin" la catedrala "Sf. Mihail", rugăciunile fiind conduse de cardinalul Aloysius Ambrozic. În timpul săptămânilor premergătoare Zilei Mondiale a Tineretului, crucea va circula prin arhidieceză. După ce a călătorit prin Italia, unde a fost celebrată acum doi ani Ziua Mondială a Tineretului, crucea a vizitat numeroase locuri din America de Nord. În New York, ea a fost dusă la locul unde până în 11 septembrie se înălța World Trade Center, rostindu-se rugăciuni pentru victimele atacului terorist. Crucea a părăsit Dieceza de Peterborough și a ajuns pe teritoriul Diecezei de Toronto în 6 iunie, încheind astfel circuitul pe la comunitățile catolice din această țară, circuit început la Montreal la 28 aprilie.

Crucea este un dar pe care papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut pentru tinerii din lume, în 1984. Ea este simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului.

După încheierea Zilei Mondiale a Tineretului din Toronto, Sfântul Părinte va merge în Guatemala, pentru a recunoaște sfințenia lui Pedro de San José de Betancur (1626-1667), născut în insula Tenerife. Betancur a fost apostolul prizonierilor și al pacienților din capitala Guatemalei, și fondator al Ordinului Ospitalier Betleemit. În perioada 30 iulie - 1 august va merge în Mexic pentru a-l canoniza pe Juan Diego, indianul căruia în 1531 i-a apărut Fecioara de la Guadalupe.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat