Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un nou forum

Ziua Comunicațiilor Sociale

"Internetul: un nou forum pentru proclamarea evangheliei". Aceasta este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Cea de-a XXXVI-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale care se va celebra în acest an la 12 mai. Mesajul a fost dat la 24 ianuarie, sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor. Ziua Mondială a Comunicațiilor, singura celebrare mondială propusă de Conciliul Vatican II (în documentul "Inter mirifica", 1963), este organizată în majoritatea țărilor în duminica dinaintea Rusaliilor. Această zi a fost fixată cu intenția de a constitui pentru toți o ocazie specială de reflecție asupra importanței mass-media în contextul noii evanghelizări, pentru ca agenții comunicațiilor sociale să utilizeze aceste instrumente pentru a favoriza o mai concretă cunoaștere, ca oportunitate de dialog, de căutare a sensului vieții și de întâlnire cu adevărul evangheliei.

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Comunicațiilor Sociale din 2002 are în atenție Internetul, în parte datorită interesului special pe care acest mediu de comunicare îl trezește în rândul tinerilor.

"Gândiți-vă la capacitatea pozitivă a Internetului de a duce informația și învățătura religioasă dincolo de orice frontiere", era specificat în mesajul Sfântului Părinte de anul trecut.

Anul acesta, papa face un apel de a intra cu mult curaj, fără teamă, în lumea Internetului, de a "înainta în larg" în acest nou for de dialog și întâlnire între persoane. Internetul prezintă oportunitatea extraordinară de a ajunge la lume direct. Misionarii pot să ajungă la aceia care trăiesc în națiuni a căror granițe sunt închise pentru preoți și călugări; contactele dintre oameni cresc, oferind "minunate posibilități răspândirii evangheliei".

Papa subliniază că Internetul - ca toate mijloacele de comunicare - "e un mijloc și nu un scop în sine", e un instrument al slujirii ființei umane care trebuie cunoscut în punctele sale puternice și slabe pentru a putea fi folosit eficient. Avertizează că nu din simpla acumulare de date și informații provine cunoașterea, și că nici un mijloc nu poate substitui contactul și mărturia personală.

Mesajul aprofundează și aspectele proprii: afirmă valoarea comunităților virtuale care iau naștere pe Internet ca punct de primire pentru persoane în căutarea și "în susținerea noilor credincioși pe drumul de credință pe care-l încep", la fel ca și a numeroaselor documente, informații și surse ecleziale disponibile pe Internet.

Ca o contragreutate la vremelnicia imaginilor și conținuturilor, mesajul amintește valoarea transcendentă a persoanei și demnitatea ei.

"Internetul, se spune în mesaj, face ca miliarde de imagini să apară pe milioane de monitoare de pe întreaga planetă. Din această galaxie de imagini și sunete, se va putea vedea chipul lui Cristos? Se va putea auzi glasul lui? Căci doar atunci când se va vedea chipul său și se va auzi glasul său, lumea va cunoaște «vestea bună» a răscumpărării noastre".

În ziua de 28 februarie, într-o conferință de presă, au fost prezentate două documente, care vorbesc despre Internet. "Etica în Internet" și "Biserica și Internetul", documente elaborate de Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, încurajează ideea de a nu privi Internetul "doar ca o sursă de probleme". (Ambele documente sunt în pregătire pentru a fi publicate la Editura "Presa Bună").

Primul dintre documente, "Etica pe Internet", se adaugă unei serii de documente cuprinzând "Etica în publicitate" (1997) și "Etica în comunicații" (2000). Cel de-al doilea document, "Biserica și Internetul", oferă îndrumări privind evanghelizarea prin intermediul rețelelor de calculatoare.

Numeroase conferințe episcopale, dieceze, parohii etc. își au siturile lor pe Internet. Vaticanul are propriul sit, www.vatican.va, care garantează autenticitatea informației.

Pr. Cornel Cadar


Dragi cititori,

Vă mulțumim pentru interesul constant cu care citiți aparițiile Editurii Presa Bună, precum și pentru rugăciunile dv. Într-un mod deosebit mulțumim tuturor acelora care duminică, 12 mai, cu ocazia Zilei pentru Comunicațiile Sociale, veți contribui cu banii dv. la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea cărților bune. (Colecta care era în ultima duminică din octombrie s-a transferat în această zi). Editura depinde și de generozitatea abonaților și de susținerea credincioșilor. Prin contribuția dv. faceți posibil ca publicațiile să meargă înainte și să crească în calitate și puteți contribui în acest fel la evanghelizare, permițând ca mulți să le primească.

În anul 2001 Editura "Presa Bună" a scos un număr de 41 de cărți și broșuri, din care, 6 în colecția "Documente", 10 în colecția "Mesaje". De la începutul anului 2002 au fost tipărite 7 cărți și broșuri. Revista "Lumina creștinului" apare într-un tiraj de 17.515 de exemplare, "Isus, prietenul copiilor" în 4.931 de exemplare, iar "De la Răsărit până la Apus" în 1.392 de exemplare.

Cât de curând va fi disponibil situl Diecezei de Iași (www.ercis.ro). Organizarea diecezei, adresele parohiilor, ale congregațiilor și instituțiilor, cateheze legate de sinod, articole istorice, cărți, documentele și mesajele de la Vatican vor fi disponibile. De asemenea, în fiecare zi poate fi găsit un gând legat de lecturile de la Liturghie (prin Agenda liturgică). "Lumina creștinului" și titlurile cărților prezente în Librăria "Presa Bună" pot fi consultate. Într-o fază ulterioară vor putea fi găsite o meditație sau o predică pentru fiecare duminică și sărbătoare, lecturile pentru fiecare zi etc...

Asigurându-vă încă o dată că informațiile, articolele și sugestiile dv., pe care le veți face în scris pe adresa redacției, vor fi bine primite, toți cei care lucrează la editură și tipografie, fiind onorați că vă pot sluji și că citiți și vă arătați interesul pentru tot ceea ce vă propun, vă doresc mult har și binecuvântare de la Domnul.


Ce este Internetul?

În conversațiile noastre "internet" este deseori sinonim cu "rețea". Multe construcții, de la drumurile romane la actualele autostrăzi, trecând prin calea ferată, funcționează în rețea...

Gările centrale și locurile de triaj care structurează sistemul feroviar ne sunt familiare. Rețeaua Internet la care noi putem avea acces are o structură asemănătoare: unește numeroasele calculatoare, asemenea gărilor făcute accesibile prin șine. Pentru a circula în această rețea, trebuie să mai avem acces la o gară!

Astfel, primul nostru demers, pentru a deveni un utilizator al Internetului, este acela de a recurge la un calculator personal sau pus pentru un timp la dispoziția publicului într-un "Internet Café".

De la calculator la rețea

Calculatoarele noastre sunt mașini care păstrează, primesc și schimbă cunoștințele, "datele". Munca lor este permisă prin numerotare, adică prin conversia textului în limbaj binar - alcătuit din 0 și din 1.

Pentru a schimba datele între două calculatoare, putem să le copiem pe un suport fizic, dischete, sau pentru a înregistra informații mai "voluminoase" pe un Zip sau pe un cd-rom.

Putem, de asemenea, să legăm două calculatoare printr-un cablu prin care trece informația.

Astfel, ele formează o mică "rețea locală". Dacă asociem mai multe rețele locale, multiplicăm numărul calculatoarelor conectate, precum și conexiunile lor. Pentru a administra aceasta, este judicios să se organizeze rețeaua în jurul calculatorului central, "routerul", prin care se tranzitează toate datele celorlalte calculatoare, "clienții". Astfel, s-a născut o rețea de rețele locale: "Internetul".

În această mare rețea, routerii, asemenea sistemelor de schimbare, orientează la fiecare etapă a traseului informației datele către etapa următoare. Calculatoarele centrale, "serverele" sunt așezate la marile răspântii. Ele stochează informațiile, le schimbă cu alte servere și le trimit calculatoarelor de la periferie, identificate fiecare printr-un număr.

Rețeaua de Internet este, așadar, ceea ce este șina pentru vagonul de marfă

Pentru a intra în acest univers, se folosește adesea o linie telefonică. Informațiile astfel transmise și primite trebuie să fie convertite printr-un "modulator-demodulator", un modem. Trebuie, de asemenea, să aveți un abonament pe lângă un "furnizor de acces internet". Contul pe care îl deschideți poate fi gratuit sau plătit.

Veți putea, de asemenea, să vă conectați la rețea, să fiți "on line". Astfel, veți naviga din site în site, veți schimba e-mail-urile și veți dialoga în "chat room" sau în "newsgroup".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat