Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Biserica trebuie să fie prezentă

Interviu cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași

În ce măsură considerați că în România, unde Biserica Catolică este minoritară, dezvoltarea prezenței sale pe internet poate fi benefică?

Internetul este o nouă voce a Bisericii prin care ea are posibilitatea de a-și îndeplini misiunea esențială: vestirea cuvântului lui Dumnezeu. Glasul Bisericii trebuie să se facă simțit și în această nouă formă de comunicare. De aceea, cred că trebuie să se facă spațiu cuvântului lui Cristos și pe internet, indiferent dacă într-o regiune sau alta Biserica Catolică este minoritară. Internetul poate fi o nouă poartă prin care poate intra mesajul mântuirii. În România internetul cunoaște din ce în ce mai mult o mare răspândire și Biserica trebuie să fie prezentă în această nouă formă de comunicare și de evanghelizare, mai ales că există atâtea voci care încearcă să "bruieze" eforturile pe care ea le face pe multiple planuri. Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea vorbește de o integrare a comunicării catolice internaționale în strategia pastorală globală a Bisericii. Internetul devine un instrument pastoral foarte util, care ajută și la cunoașterea realității Bisericii Catolice, oferind în același timp posibilitatea unui dialog activ și comunicarea între Bisericile locale.

Comunitatea utilizatorilor români ai internetului crește. Există deja mai multe situri catolice românești. Au contribuit ele semnificativ la viața Bisericii Catolice din România?

Există, desigur, câteva situri catolice românești și cred că numărul lor va crește. Însă "internetul catolic" deocamdată este prea puțin cunoscut, ceea ce face să aibă puțini utilizatori, iar efectul asupra vieții Bisericii Catolice din România a fost destul de șters până acum. Cu lansarea lui, situl "Catholica", care se prezintă elegant, cu ținută înaltă și cu profesionalism, oferă garanții pentru o prezență activă, nu numai în viața Bisericii, ca voce a ei, dar și în afara ei, oferind o viziune completă asupra vieții și activității Bisericii Catolice la nivel de țară și la nivel internațional.

Peste 25% dintre preoții Diecezei de Iași au adrese de e-mail, și numărul pare a fi în creștere. În ce măsură ajută aceasta la o pastorație sau organizare mai bună?

Folosirea internetului sau a e-mailului din partea preoților va fi de un mare ajutor, atât pentru informare, cât și pentru o activitate pastorală eficace, ținând cont de posibilitatea pe care o oferă pentru comunicarea rapidă și schimbul de informații pastorale. De asemenea, internetul și comunicarea prin e-mail vor fi foarte utile sub aspect organizatoric - comunicarea cu centrul diecezan, comunicarea dintre parohii, centralizarea datelor diecezei și comunicarea rapidă a diferitelor mesaje și dispoziții din partea episcopului, posibilitatea de a difuza mai rapid documentele magisteriului. Toate aceste aspecte ne îndreptățesc să afirmăm că această nouă formă de comunicare - internetul - va fi de real folos pentru activitatea pastorală a preoților și pentru problemele organizatorice ale diecezei.

Se zvonește că Dieceza de Iași va lansa curând un sit propriu. Puteți să ne dați câteva detalii?

În mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, care va avea loc anul acesta duminică, 12 mai, Sfântul Părinte subliniază că internetul este un nou forum pentru evanghelizare. În aceeași duminică în Dieceza de Iași este Ziua Presei Catolice. Va fi o ocazie potrivită pentru a reevalua rolul comunicațiilor sociale și pentru a reflecta asupra rolului cărților bune, a influenței pe care o pot avea acestea asupra sănătății spirituale a oamenilor. Situl Diecezei de Iași (www.ercis.ro), din câte știu, oferă informații despre dieceză, preoți, instituții, viață consacrată etc. Va avea o bibliotecă bogată, o secțiune care să reflecte viața Bisericii s.a.m.d.; vor fi cateheze, informații despre sinod, articole istorice etc. Prin ceea ce oferă cred, printre altele, că situl este și o punte de legătura cu persoanele plecate departe de țară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat