Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Caritas România

Joi, 28 februarie, o echipă Caritas a fost prezentă la Ocnele Mari pentru a împărți a doua tranșă de ajutoare. Caritas România prin Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj este pentru a doua oară alături de sinistrații din Ocnele Mari, județul Vâlcea. În noaptea de 12 septembrie anul trecut, la Ocnele Mari - casele din satul Teica au început să se prăbușească. Acest dezastru s-a datorat în principal metodei de extracție a sării. Întreaga așezare de aproximativ 120 de gospodării a fost evacuată, oamenii locuind și acum fie într-o tabără cu căsuțe de vară, fie la rude. Acțiunea de intervenție în cazuri de calamitate a Caritasului constă în ajutoare de aproximativ 500 de milioane de lei, finanțatorul fiind Caritas Germania. Acțiunea a fost împărțită în două tranșe de ajutorare și anume: decembrie 2001 și februarie 2002. (Pr. Nicolae Anușcă și Ana-Maria Balaș).

Conferință națională

În zilele de 15 și 16 martie, s-a desfășurat la București Conferința Națională a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România. La această întâlnire au participat preoții îndrumători spirituali ai asociațiilor din țară, reprezentanți din Anglia ai Mișcării Vincențiene Laice Mondiale, președinții celor 32 de asociații din țară și câte un reprezentant al tineretului, și reprezentantele Surorilor de Caritate "Sfântul Vincențiu de Paul" din Oradea, Satu Mare și București. În România, Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" a dedicat anul acesta tineretului. Sfânta Liturghie, meditația, analiza problemelor conferințelor, a problemelor financiare și spirituale - au făcut parte din programul întâlnirii. Reprezentanții tineretului vincențian au vorbit despre viitorul tineretului vincențian laic din România, și au ales un purtător de cuvânt al tineretului vincențian pentru România.

Lansare de carte

Sâmbătă, 16 martie, în aula Bibliotecii Academiei Române, Calea Victoriei, 125, București, Mișcarea Focolarelor, sub egida Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a lansat cartea "Strigătul" a Chiarei Lubich, întemeietoarea și președinta mișcării. Relatorii principali au fost ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București și ÎPS Serafim Joanta, mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa Centrală. Au participat și ES nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset, PS Petru Gherghel și alte personalități. Cu această ocazie membrii Mișcării Focolarelor au adus mărturii despre începuturile răspândirii "spiritualității unității" în România, cu ocazia aniversării a 20 de ani de prezență în țară. (Andrei Stefancic).

Lectorat și acolitat

Duminică, 3 martie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, PS Aurel Percă a conferit studenților din anul IV (20 de studenți) și anul V (16 studenți) ministerul lectoratului și, respectiv, ministerul acolitatului. Lectoratul și acolitatul sunt cele două slujiri instituite în Biserică și sunt obligatorii pentru candidații la diaconat. Lectorii au misiunea de a citi cuvântul lui Dumnezeu în cadrul celebrărilor liturgice, cu excepția Evangheliei, de a anima liturgia și de a-i pregăti pe credincioși la primirea sacramentelor. Misiunea acoliților este cea de a se îngriji de altar și de vasele sfinte, de a-i ajuta pe preoți și diaconi la celebrările liturgice, în special la sfânta Liturghie, de a distribui, în calitate de miniștri extraordinari, sfânta Împărtășanie, precum și de a expune preasfântul sacrament pentru a fi adorat de credincioși.

Ziua Tineretului

Duminică, 24 martie, Duminica Floriilor, s-a celebrat în Bisericile locale Ziua Tineretului. Sfântul Părinte a ales ca temă cuvintele lui Isus: "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Ca de obicei, celebrarea din Duminica Floriilor din Piața "Sfântul Petru" a însemnat întâlnirea Sfântului Părinte cu tinerii din Roma și cu o delegație din Toronto (Canada), locul unde se va desfășura Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tinerilor, în perioada 23-28 iulie. În Duminica Floriilor (24 martie), în diverse parohii au fost întâlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit duminică, 24 martie, la ora 16.00 în procesiune de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului", biserica "Sfântul Anton" și Tomești către biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Împreună cu ei au mers preoții din comunitățile respective. Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor a răsunat în Iași și în celelalte parohii prin cântările tinerilor. Păstorul diecezei a binecuvântat ramurile și a mers în procesiune împreună cu tinerii. La sfânta Liturghie, care a început la ora 17.00, PS Petru Gherghel a avut un mesaj special, invitându-i pe tineri să-l urmeze pe Cristos. Lecturile au fost proclamate de ei, iar patima după sfântul Matei a fost citită pe roluri. Duminica Floriilor a fost și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Valea Mare (jud. Bacău), duminică, 12 mai, sunt așteptați tineri din întreaga Moldovă.

Relicvele sfintei Tereza

Relicvele sfintei Tereza de Lisieux (a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, cum mai este cunoscută) vor sosi în luna iulie în România. Între 15 și 25 iulie, relicvele acestei bine cunoscute sfinte vor călători prin țara noastră, trecând pe rând prin Cluj-Napoca, Șumuleu-Ciuc, Dieceza de Iași și București. Evenimentul este posibil datorită fraților din Congregația "Sfântul Ioan", care au mediat posibilitatea acestei vizite pe lângă pr. Bernard Lagoutte, rectorul bazilicii din Lisieux. Faima sfintei Tereza de Lisieux (canonizată în 1925, iar în 1997 declarată învățător al Bisericii), o demonstrează cele peste 1.800 de biserici din întreaga lume care îi poartă numele. Relicvele vor ajunge la Cluj-Napoca luni, 15 iulie, seara târziu. Ele vor pleca apoi din București joi, 25 iulie, dimineața la prima oră. Astfel, relicvele se vor afla în zilele de 16 și 17 iulie la Cluj-Napoca; în 18 și 19 la Șumuleu-Ciuc; în 20 și 21 în Dieceza de Iași; și din 22 până în 24 în București. Dimensiunile raclei sunt: lungime 1.05 m; lățime 0.80 m; înălțime 1.15 m; greutate 100 kg. Comunitatea "Sfântul Ioan" va suporta toate cheltuielile de transport ale relicvelor între Lisieux și România și între diferitele locuri din țară. Racla va fi transportată cu o mașină specială, însoțită de frații din Congregația "Sfântul Ioan".

Conferințe

La Centrul "Xaverianum" (Părinții Iezuiți, str. Frederic 18, Iași) sâmbătă, 6 aprilie, ora 18.00, va avea loc o conferință ținută de pr. Lino Dan, S.J., director tehnic la Radio Vatican, cu tema: "De ce radioul? De ce Radio Vatican?", din seria "Sacru, profan, mass-media". Conferința va fi însoțită de prezentarea unei videocasete făcute cu ocazia a 60 de ani de la înființarea radioului. În seria intitulată "Latinism și slavonism în creștinismul românesc" centrul invită la conferința fratelui Anton Pereira, F.S.C., cu tema: "Arhitectura gotică în occidentul Europei și în România", care va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, ora 18.00, prezentare ce va fi însoțită de diapozitive. Această serie va fi continuată în luna mai cu tema: "Misterul cuvântului: influențe latine și slave în limba română". Au confirmat prezența: lect. dr. Ileana C. Mureșanu de la Universitatea din Cluj, lect. Gheorghe Badea de la Universitatea din Iași și pr. Marek Blaza, S.J., de la Universitatea Catolică din Lublin (Polonia). Pentru mai multe informații poate fi contactat pr. Robert Wiecek SJ, tel. 032/276215, e-mail: robertw@mail.dntis.ro.

Exerciții spirituale

"Tinerii sunt tari atunci când cuvântul lui Dumnezeu locuiește în ei" (cf. 1In 2,11). Aceasta este tema exercițiilor spirituale conduse de un preot al Iubirii Milostive, organizate de surorile din aceeași familie religioasă, în Casa "Maica Speranța" din Barticești. Sunt invitați toți tinerii care doresc să lase cuvântul lui Dumnezeu să le călăuzească viața. Perioada de desfășurare a exercițiilor spirituale este 6-8 mai. Taxa de participare este în funcție de posibilitățile economice ale fiecăruia. Înscrierile se pot face până la data de 30 aprilie la adresa: Sr. Marie Stella, Casa "Maica Speranța", comuna Botești, jud. Neamț, 5594-Barticești, tel. 033/781440; sau Sr. Damiana, Spitalul "Maica Speranța", comuna Botești, județul Neamț, 5594-Barticești, tel. 033/781441.

Numiri și transferuri

Prin decret episcopal, începând cu data de 16 martie pr. Vincențiu Burlacu a fost numit paroh la Horgești, iar pr. Eugen Țâmpu a fost numit asistent spiritual pentru credincioșii din Irlanda. Tot prin decret episcopal la aceeași dată au fost transferați: pr. Petru Beșleagă paroh la Cireșoaia și pr. Adrian Ciobanu paroh la Talpa.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat