Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Scrisoarea pentru Joia Mare

Joi, 21 martie, a fost prezentată Scrisoarea Sfântului Părinte către preoți pentru Joia Mare 2002. Scrisoarea are ca temă centrală sacramentul Reconcilierii, mai precis spovada individuală. Papa se întoarce la tema tratată și anul trecut, dorind să atragă atenția preoților asupra sacramentului Reconcilierii, întâlnire personală cu Cristos, pentru a face ca prin slujirea lor preoțească toți credincioșii să poată face o experiență vie "a chipului lui Cristos, bunul păstor". Se pot sublinia trei aspecte ale scrisorii: strânsa legătură a sacramentului Reconcilierii cu Euharistia; spovada sacramentală - colocviu personal al omului cu Cristos care iartă; imaginea biblică a întâlnirii lui Cristos cu Zaheu.

Arhiepiscop ucis

Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat uciderea arhiepiscopului Isaías Duarte Cancino de Cali, Columbia, un binecunoscut critic al traficanților de droguri, al trupelor de guerilla și a forțelor paramilitare. Arhiepiscopul Duarte Cancino a fost ucis sâmbătă, 16 martie, în timp ce ieșea din biserica "Bunul Păstor", aflată într-una dintre zonele sărace din Cali. Tocmai prezidase celebrarea a circa 100 de căsătorii. "Doi oameni s-au apropiat de el și unul l-a împușcat direct", a declarat generalul Heliodoro Alfonso Roa, comandantul poliției din Cali. Arhiepiscopul, care a fost împușcat în cap și în piept, a fost dus la spitalul Carlos Holmes Trujillo, unde a murit. Columbia a îndurat 38 de ani de război civil. În doar ultimul deceniu, au murit aproximativ 40.000 de oameni. Arhiepiscopul Duarte Cancino, de 63 de ani, a afirmat că unele dintre campaniile din cadrul recentelor alegeri legislative au fost murdărite cu bani obținuți din droguri. Mai mulți preoți au fost uciși în Columbia în ultimii ani în acțiuni atribuite trupelor de guerilla. Moartea arhiepiscopului este cel mai trist eveniment care a avut loc în Columbia de când președintele Andrés Pastrana a întrerupt discuțiile de pace cu Forțele Revoluționare Armate ale Columbiei (FRAC), principalul grup rebel din țară, care numără aproape 17.000 de combatanți.

Întâlnire cu episcopii

Papa Ioan Paul al II-lea a primit joi, 28 februarie, în audiență aproape 80 de episcopi care sunt prieteni ai Mișcării Focolare, o mișcare eclezială fondată de Chiara Lubich. În timpul întâlnirii, Sfântul Părinte i-a încurajat pe episcopi să promoveze "spiritualitatea comuniunii", despre care a scris în "Novo millennio ineunte". Spiritualitatea comuniunii a fost subiectul reuniunii episcopilor la Castel Gandolfo, celebrând a 25-a aniversare a primei întâlniri a episcopilor prieteni ai Mișcării Focolare. Cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, l-a salutat pe episcopul Romei în numele celor prezenți. Cardinalul a schițat istoria episcopilor prieteni ai Mișcării Focolare, încă de la prima lor întâlnire în 1977. "Erau 12 atunci; acum suntem câteva sute care se întâlnesc în diferite părți ale lumii pentru a înțelege mai profund spiritualitatea comuniunii, care se naște din Mișcarea Focolară". Printre episcopii prezenți a fost și PS Petru Gherghel.

Decalogul Assisi

Papa Ioan Paul al II-lea a trimis o scrisoare tuturor șefilor de state și guverne, împreună cu "Decalogul Assisi pentru pace", care urmărește să călăuzească lumea de după 11 septembrie. Scrisoarea, trimisă luni, 4 martie, a fost datată la 24 februarie, exact la o lună după întâlnirea de rugăciune care a avut loc în orașul sfântului Francisc. "Decalogul" a fost proclamat la sfârșitul celei mai mari întâlniri a liderilor religioși din istorie, ca răspuns la atacurile teroriste din Statele Unite și la evenimentele care au urmat. Documentul a fost citit de creștini de diferite confesiuni, de evrei, musulmani, budiști, hinduși, reprezentanți ai religiilor tradiționale africane și asiatice etc. El începe cu declarația faptului că "violența și terorismul sunt incompatibile cu spiritul autentic al religiei". Printre altele, în Decalogul de la Assisi liderii religioși spun: "Ne angajăm să fim de partea celor săraci și a celor lipsiți de ajutor, să vorbim în numele celor pe care nu îi ascultă nimeni și să acționăm concret pentru a schimba aceste situații, cu convingerea că nimeni nu poate fi fericit singur".

Limba latină

Papa a recomandat folosirea limbii latine în liturgia romană și în seminarii. Într-un mesaj adresat unei conferințe organizate de Universitatea Saleziană din Roma, Sfântul Părinte a subliniat faptul că limba latină rămâne limba oficială a Bisericii Catolice, și și-a exprimat dorința ca "dragostea pentru această limbă să crească tot mai mult în rândul candidaților la preoție". Conferința căreia i-a fost adresat mesajul a comemorat 40 de ani de la lansarea documentului Veterum sapientia, constituție apostolică în care papa Ioan al XXIII-lea scria despre importanța limbii latine ca parte a "patrimoniului civilizației umane". Papa Ioan Paul al II-lea a spus în același mesaj că folosirea limbii latine este "o condiție indispensabilă pentru existența unei relații adecvate între modernitate și antichitate, pentru dialogul între diferitele culturi și pentru reafirmarea identității preoției catolice".

Calea crucii

Meditațiile pentru stațiunile Căii sfintei cruci pe care papa Ioan Paul al II-lea a prezidat-o în Vinerea Mare au fost scrise de 14 jurnaliști. Textele au fost rostite în timpul Căii sfintei cruci de la Colosseumul roman. Mii de pelerini au participat la această ceremonie, care a fost transmisă prin televiziune în multe părți ale lumii. Reporterii de presă și de televiziune sunt de diferite naționalități. Italia, Rusia, Portugalia, Mexic, Polonia, Austria și Spania au fost printre țările reprezentate. În trecut, meditațiile au fost încredințate unor teologi de frunte (precum Hans Urs von Balthasar), oameni de cultură (precum poetul Mario Luzi), păstori (cardinalii Miguel Obando Bravo de Managua, Miloslav Vlk de Praga și Vinko Puljic de Sarajevo) sau unor figuri ecumenice (patriarhul Bartolomeu I de Constantinopol și teologul ortodox laic Olivier Clement).

Creștini eliberați

China a eliberat 47 de creștini care fuseseră reținuți pentru "întrunire ilegală" în timpul vizitei președintelui american George W. Bush. Un grup de apărare a drepturilor omului a spus că acești creștini, dintre care unii au 80 sau chiar 90 de ani, au fost maltratați în timpul detenției lor. În jur de 70 de ofițeri de la Biroul pentru Securitatea Publică din Beijing au întrerupt întâlnirea religioasă de joi, 21 februarie, din cartierul Changping al orașului. Bush sosise în capitala Chinei cu puțin timp înainte. Unii au fost eliberați la scurt timp după ce vineri, 22 februarie, Bush a părăsit China, alții fiind reținuți până sâmbătă. Pe perioada de detenție, deținuților nu li s-a permis să bea apă sau să meargă la toaletă. Yan Guizhi, un membru al grupării religioase, a declarat pentru agenția France Presse: "Ei ne-au spus că suntem din secta Falun Gong. Nu este așa, noi suntem creștini". În timpul vizitei sale, Bush a îndemnat China să respecte libertatea religioasă, spunând că toleranța "nu este ceva de temut, ci ceva ce trebuie bine primit".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat