Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinaj la Sighetu Marmației

În ziua de 10 decembrie s-au împlinit 50 de ani de când a trecut la cele veșnice ep. Anton Durcovici în închisoarea comunistă din Sighetu Marmației. Miercuri, 12 decembrie, s-a încheiat pelerinajul început cu o zi înainte la închisoarea și cimitirul din Sighetu Marmației, organizat de Episcopia de Iași și Departamentul de Cercetare Științifică. Sub coordonarea PS Petru Gherghel, au participat la acest pelerinaj 34 de profesori, preoți diecezani și franciscani, seminariști și laici. Printre pelerini a fost și pr. Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, precum și postulatorul pentru cauza episcopului Anton Durcovici, Mons. Alois Fechet.

Pelerinajul a fost o continuare a numeroaselor inițiative prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici: 2-10 decembrie - novenă de rugăciune pentru obținerea darului declarării de fericit și martir al credinței; 9 decembrie - rugăciuni pentru Biserică și păstorii ei și prezentarea vieții și activității episcopului martir în toate bisericile din Moldova; 10 decembrie - întâlnire academică sub coordonarea Academiei "Sfântul Augustin" și a Departamentului de Cercetare Științifică al Episcopiei cu concursul profesorilor și al studenților la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași; seara, în catedrala din Iași, celebrarea unei sfinte Liturghii, cu participarea preoților de la seminar și din celelalte parohii și case ale călugărilor și surorilor din Iași; editarea și prezentarea numărului 3 al Buletinului istoric dedicat memoriei episcopului Anton Durcovici.

Inițiative asemănătoare au fost în Arhiepiscopia de București și în Parohia Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului martir.

Arestat la 26 iunie 1949, lângă Popești-Leordeni, unde se îndrepta să administreze sacramentul Mirului, purtat prin aresturile securității pentru interogatorii, dus apoi la Jilava, PS Anton Durcovici și-a sfârșit calvarul vieții după doi ani și jumătate de suferință și umiliri, la 10 decembrie 1951, în închisoarea elitelor din Sighetu Marmației. Astfel s-a stins ca o lumânare într-una din celulele acestei închisori, izolat și răpus de foame și de sete, unul dintre cei mai mari păstori ai Diecezei de Iași. A fost aruncat într-o groapă, probabil din cimitirul săracilor de la marginea orașului. Nu-i știe nimeni mormântul, așa cum nu se știe nici de mormintele episcopilor greco-catolici din același cimitir: Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu...

Am cântat și ne-am rugat împreună în cimitir, fiind conștienți că am călcat pe un pământ sfânt, care ascunde sub el sfinți: oameni care au știut să nu trădeze, care l-au iubit pe Cristos și care și-au păstrat credința până la sfârșit.

Am intrat apoi în închisoare și, vizitând celulă după celulă, ne-am înfiorat la câtă suferință au fost martore zidurile, ușile și tot ce se mai află acolo. "Aceasta a fost închisoarea demnitarilor, a oamenilor politici și religioși importanți", ni s-a explicat.

Au folosit la ceva suferințele lor? Da, "sângele martirilor e sămânța credinței", spunea odinioară Tertulian. Și așa ne-am statornicit noi: pe tăria credinței lor și pe jertfa lor.

Acolo, în închisoare, ne-am imaginat cum a fost adus la 10 septembrie 1950, cum a fost aruncat în celulă și cum a găsit putere să-i încurajeze pe ceilalți: "Curaj! Purtați cu demnitate crucea, căci vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de încercat!"

Tot acolo ne-am amintit de ultimele clipe ale episcopului și de cuvintele spuse părintelui Rafael Friedrich: "Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!"

La Sighetu Marmației, în cimitir sau în închisoare, precum și la celebrarea sfintei Liturghii în subsolul unei biserici greco-catolice în construcție, ne-am simțit întăriți în credință și dintr-o dată ne-a venit în minte textul din Scrisoarea către Evrei (6,12): "Călcați pe urmele celor ce prin credință și evlavie moștenesc făgăduințele". Cunoscând viața și martiriul acestui episcop, capeți tărie și curaj în a fi mai aproape de Cristos.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat