O nouă editură
Marți, 19 martie, de sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, PS Petru Gherghel a inaugurat Librăria "Sapientia" înființată în cadrul acestui institut. Librăria pune la dispoziția celor interesați peste 300 de titluri de cărți religioase publicate la editurile catolice din țară.
De ce "Sapientia"?
De ce "Sapientia"? Inaugurarea Librăriei "Sapientia" este o consecință directă a înființării în decembrie 2000 a Editurii "Sapientia" în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. În același timp, ea este și expresia unei mai vechi dorințe de a pune la dispoziția seminariștilor, a preoților și a celor interesați principalele publicații ale editurilor catolice din țară. Seminarul fiind, după expresia PS Petru Gherghel, "inima diecezei", era aproape natural ca aici să fie reprezentate toate acele persoane și instituții care se ostenesc în câmpul vast al literaturii teologice și religioase.
De ce "Sapientia"? Numele de "Sapientia" care a fost dat mai întâi editurii și apoi librăriei din cadrul seminarului, este rodul mai multor discuții purtate de părinții profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic încă de la începutul lunii decembrie 2000. Ideea era aceea de a face un "salt de calitate" și în domeniul publicistic, adică de a ridica vechea "Cocârlă" (cum era numit în jargon vechiul multiplicator ce funcționa în cadrul institutului) la rangul de editură, și care să fie înregistrată la Biblioteca Națională a României.
De ce "Sapientia"? Cuvântul "sapientia" este un termen latin și înseamnă "înțelepciune". Simbolul pe care l-am ales reprezintă primele două litere din limba greacă a numelui lui Cristos (X+P) și vor să indice că înțelepciunea pe care o căutăm și pe care dorim să o răspândim este înțelepciunea lui Cristos, sau mai bine zis pe Cristos-Înțelepciunea.
De ce "Sapientia"? Mulți își vor aminti că în anii trecuți, până la răsturnarea regimului comunist, "Cocârla" de la seminar era singurul instrument pe care îl aveam la dispoziție (și în ce condiții!) pentru a putea publica un material religios. Își vor aminti, de asemenea, și cât bine au făcut persoanelor doritoare de cultură teologică și spiritualitate acele puține, dar valoroase cărți, chiar dacă nu aveau o "față comercială". Acum, în noul context socio-cultural în care trăim, s-ar părea că oamenii nu mai au dorința și plăcerea de a citi, iar cultura și formația creștină scad tot mai mult. Consecințele sunt cunoscute și nu trebuie să le mai amintim. Ce putem face în această situație? Un vechi proverb chinez, preluat ca principiu de viață și de Maica Tereza de Calcutta, spune: "Decât să te plângi de întuneric, mai bine aprinzi o lumânare!" În cazul nostru, aceasta înseamnă că, dacă nu putem opri curentul care duce la secularizarea și individualizarea societății, am putea totuși să prevenim și să evităm, în unele cazuri, consecințele sale devastatoare în sânul comunităților noastre catolice.
De ce "Sapientia"? În această perspectivă, Editura "Sapientia" își propune să promoveze un apostolat al evanghelizării culturii și al unei profunde formări teologico-spirituale a creștinilor. Alături de manualele de teologie elaborate de profesorii de la seminar și necesare în primul rând celor ce studiază teologia, editura dorește să publice și alte materiale care să vină în sprijinul celor ce se află în activitatea pastorală, precum și a creștinilor doritori să crească în cunoașterea credinței.
De ce "Sapientia"? O lumânare care luminează nu este mult, dar nici puțin. Dar dacă ar fi mai multe care să lumineze împreună? De aceea, editura "Sapientia" îi invită pe toți cei care au posibilitatea și disponibilitatea să se alăture acelora care sunt deja angajați în acest apostolat al culturii și să contribuie la răspândirea înțelepciunii lui Cristos.
Pr. dr. Ștefan Lupu