Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Vieții Consacrate

În ziua de 2 februarie, sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Biserica Catolică a celebrat Cea de-a VI-a Zi a Vieții Consacrate. Potrivit unei declarații din 29 septembrie a Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, există în jur de 1 milion de persoane consacrate, dintre care 700.000 sunt femei. Papa Ioan Paul al II-lea a participat la o celebrare solemnă a acestei zile în bazilica "Sfântul Petru", rostind predica, și a prezidat o ceremonie de aducere de mulțumire pentru darul vieții consacrate. Motoul pentru această zi a fost: "Persoanele consacrate, mărturisitoare ale speranței și ale îndurării". Potrivit datelor Uniunii Conferințelor Europene ale Superiorilor Majori, Italia are cel mai mare număr de persoane consacrate (85.000 de femei și 21.778 de bărbați). Ea este urmată de Spania (48.690 de femei și 15.445 de bărbați), Franța (43.380 de femei și 9.900 de bărbați), Germania (31.404 de femei și 5.576 de bărbați), și Polonia (25.200 de femei și 13.111 de bărbați).

Dieceze în Rusia

Vaticanul a anunțat oficial pe 11 februarie crearea unei arhidieceze și a trei dieceze în Rusia, înlocuind cele patru administraturi apostolice. Hotărârea de a înființa o structură permanentă în Rusia a creat noi tensiuni între Sfântul Scaun și Patriarhia Ortodoxă a Moscovei. Astfel, pe 15 februarie Vaticanul a cerut Bisericii Ortodoxe Ruse să recunoască libertatea religioasă a catolicilor din această țară. După declarația dură a patriarhului Alexei al II-lea împotriva creării celor patru dieceze catolice, Joaquin Navarro-Valls, director al Biroului de Presă al Vaticanului, a spus că aici este în joc dreptul fundamental al credincioșilor, garantat de legile Rusiei. "Dincolo de evenimentele accidentale, cred că se ridică o problemă reală: există sau nu dispoziția de a accepta și apăra drepturile fundamentale privind libertatea de conștiință și libertatea religioasă, care se află la baza oricărei forme de coexistență pluralistă?" se pune întrebarea în declarație. Patriarhia crede că toți creștinii din Rusia, "teritoriul ei canonic", trebuie să țină de ortodoxia rusă. De aici negarea de către patriarhie a dreptului Bisericii Catolice de a deschide dieceze în Rusia - în ciuda faptului că patriarhia a creat dieceze ortodoxe în țări tradițional catolice, fără a cere mai întâi consimțământul Sfântului Scaun.

Comunitatea "San Egidio"

Joi, 7 februarie, Comunitatea "San Egidio" a celebrat a 30-a sa aniversare, cu o Liturghie în Roma, care a fost prezidată de cardinalul Camillo Ruini, și la care a participat și președintele italian Carlo Azeglio Ciampi. Un grup impresionant de diplomați și lideri politici au participat la Liturghie și la o recepție care a urmat, dând mărturie despre impactul pe care l-a avut comunitatea prin eforturile de a media conflictele din lume. Comunitatea "San Egidio" își are originile din 1968, când - în urma Conciliului Vatican II - Andrea Riccardi a început să adune un grup de prieteni pentru a se ruga și a vizita mahalalele din Roma, ajutându-i pe cei aflați în nevoi prin cantine gratuite și programe educaționale. La începutul anilor 1970, acest grup a devenit o structură oficială; astăzi numără 40.000 de persoane și este răspândită în 60 de țări. Grupul continuă să încurajeze rugăciunea comunitară, eforturile de a-i ajuta pe cei săraci, angajamentul ecumenic și dialogul.

Nevoia de preoți

Principalul motiv al lipsei de vocații este scăderea credinței în rândul oamenilor, a spus Sfântul Părinte, în ziua de 14 februarie, în timpul întâlnirii cu preoții din Dieceza de Roma. "Știm că scăderea numărului de vocații într-o dieceză sau într-o națiune este adesea consecința unei slăbiri a intensității credinței și a fervorii spirituale", a spus papa în timpul tradiționalei întâlniri cu clerul roman de la începutul postului. "Nu trebuie să ne liniștim spunându-ne că lipsa de vocații la preoție poate fi compensată de creșterea angajamentului apostolic al laicilor, sau că este voia providenței pentru a încuraja creșterea importanței laicilor". "Dimpotrivă, cu cât sunt mai mulți laici care doresc să își trăiască vocația baptismală cu generozitate, cu atât este mai mult nevoie de prezența și activitatea specifică a miniștrilor hirotoniți", a continuat Sfântul Părinte.

Comunione e Liberazione

Papa Ioan Paul al II-lea a publicat un mesaj de felicitare adresat mișcării "Comunione e Liberazione", marcând a 20-a aniversare a fondării ei. Într-o scrisoare scrisă de mână și adresată lui Don Luigi Giussani, fondatorul acestei mișcări laice, Sfântul Părinte afirmă că mișcarea a oferit multor oameni "soluția la tragedia existențială provocată de violență și singurătate". El a mai lăudat organizația pentru că recunoaște că "creștinismul este o întâlnire înainte de a fi o doctrină". Comunione e Liberazione, care acum este răspândită în întreaga lume, invită credincioșii "să redescopere tradiția și istoria Bisericii prin mijloace care sunt atrăgătoare pentru oamenii acestor zile", a mai scris papa.

O nouă enciclică?

Papei Ioan Paul al II-lea i s-a cerut să scrie o enciclică despre creație și despre problemele legate de mediul înconjurător. Cererea a fost formulată de către Mons. Liberio Andreatta, președintele Acțiunii Romane pentru Pelerinaje, în avanpremiera Celui de-al X-lea Congres Pastoral Teologic, care s-a încheiat marți, 12 februarie 2002. Mons. Andreatta crede că o astfel de enciclică papală va încuraja reflecția asupra unui subiect care este "atât de delicat și adesea problematic și dificil, dar care captează tot mai mult interesul opiniei publice și afectează viața de zi cu zi a oamenilor".

Deținuți convertiți

Șase tineri deținuți care au descoperit sau redescoperit credința în spatele gratiilor s-au întâlnit miercuri, 6 februarie, cu papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul audienței generale. Deținuții din închisoarea Arienzo au fost însoțiți de episcopul Giovanni Salvatore Rinaldi de Acerra, de capelanul închisorii și doi preoți diecezani. "Capelanul a avut ideea de a duce un grup de tineri deținuți să îl vadă pe papa; încă din luna octombrie, ei au început un drum de credință și inițiere creștină", a explicat episcopul Rinaldi. "Într-adevăr, unii dintre ei se pregătesc să primească Euharistia pentru prima dată; ceilalți urmează să fie miruiți, și unul se va căsători", a adăugat el. Capelanul a sperat să poată aduce 10 deținuți, dar judecătorul le-a dat permisiunea doar la șase dintre ei. Aceia care au mers în Aula "Paul al VI-lea" sunt: patru italieni, un croat și un albanez. Printre deținuții cu care lucrează capelanul se numără și un musulman care dorește să fie botezat.

După nouă ani

În ziua de 27 ianuarie a fost celebrată în Kabul prima Liturghie după nouă ani. Pr. franciscan Ivan Lai, capelan al contingentului militar italian, a prezidat mult așteptata celebrare euharistică, în capela de lângă Ambasada Italiei. Mulțimea de credincioși care a asistat la Liturghie a fost compusă din soldații Forței Internaționale de Asigurare a Securității Afghanistanului - italieni, francezi și britanici - precum și asistenți umanitari străini. Ultimul preot catolic despre care se crede că a celebrat Liturghia în Afghanistan a fost pr. Giuseppe Moretti, care a trebuit să părăsească țara după ce a fost rănit în timpul bombardamentului din 1993. Capela este o simplă construcție de ciment din anii '50. "Este singura biserică din Afghanistan, biserică ce se află de fapt pe teritoriu italian", a declarat Domenico Giorgi, un oficial al Ambasadei Italiene. Singurele călugărițe care au rămas aici au fost Micile Surori ale lui Isus (discipole ale lui Charles de Foucauld). Pentru a primi Euharistia, ele făceau adesea călătorii epuizante și periculoase în Pakistan sau chiar în Tadjikistan. Călugărițele vizitau capela ambasadei aproape în fiecare duminică. În ea se găsește o frescă reprezentând întâlnirea sfântului Francisc de Assisi cu sultanul Egiptului.

Catedrala din Tirana

"Fecioara dorește ca aici să fie construită o catedrală", a spus Maica Tereza într-una dintre vizitele făcute la Tirana, capitala Albaniei, țara ei natală. Pe acel loc a fost construită catedrala "Sfântul Pavel", inaugurată oficial sâmbătă, 26 ianuarie, în cadrul unei ceremonii prezidată de cardinalul Angelo Sodano, secretarul de Stat al Vaticanului. El a participat la eveniment ca și delegat papal. Dintre cei 300.000 de locuitori ai Tiranei, doar 12% sunt creștini.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat