Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mentalitatea divorțului trebuie combătută

Dacă nu este făcută pentru totdeauna, căsătoria nu este căsătorie, și fără ea, familia, care constituie fundamentul societății, este subminată, a spus Sfântul Părinte marți, 22 ianuarie, când a sugerat căi pozitive pentru combaterea mentalității "divorțului". "Opinia conform căreia indisolubilitatea constituie o limitare a libertății partenerilor și, în consecință, o greutate care câteodată devine insuportabilă, trebuie învinsă", a spus Sfântul Părinte în timpul evaluării activităților de anul trecut ale Tribunalului Rota Romana.

Papa Ioan Paul al II-lea le-a explicat judecătorilor și avocaților că în acest domeniu, provocarea pentru Biserică și pentru aceia care cred în iubirea conjugală constă în a face "o prezentare pozitivă a uniunii indisolubile, pentru a se redescoperi frumusețea ei". Acest lucru va fi realizat, dacă această frumusețe este mărturisită "de familii, biserici domestice în care soțul și soția recunosc reciproc faptul că sunt legați unul de altul pentru totdeauna, cu o legătură care cheamă la o iubire mereu înnoită și generoasă, dispusă să facă sacrificii".

"Nu putem să cedăm în fața mentalității divorțului", le-a spus Sfântul Părinte membrilor tribunalului, când i-a încurajat să apere prin munca lor frumusețea căsătoriei. "Poate părea că divorțul este atât de înrădăcinat în anumite medii sociale, încât nu mai merită a se continua combaterea lui, prin răspândirea unei mentalități, a unor obiceiuri sociale, și a unei legislații civile în favoarea indisolubilității". "Și totuși, merită! De fapt, acest bine este parte a fundamentului fiecărei societăți, ca o condiție necesară pentru existența familiei", a spus papa.

"De aceea, absența lui are consecințe devastatoare, care se răspândesc ca o plagă în trupul societății - potrivit termenului folosit de Conciliul Vatican II pentru a descrie divorțul - și au o influență negativă asupra noilor generații, pentru care frumusețea căsătoriei autentice este umbrită". Textul cuvântării sale a citat "Gaudium et spes", nr. 47. "Valoarea indisolubilității nu poate fi considerată obiectul unei simple alegeri particulare: ea afectează unul dintre stâlpii întregii societăți". Astfel, papa Ioan Paul al II-lea a respins "ideea destul de răspândită, potrivit căreia căsătoria indisolubilă este doar pentru credincioși, dar ei nu o pot impune în societatea civilă ca întreg".

Episcopul Romei nu doar le-a cerut celor care cred în indisolubilitatea căsătoriei să se opună măsurilor juridice care introduc divorțul, sau care pun semnul de egalitate între căsătorie și uniunile de facto ("inclusiv cele homosexuale"), ci le-a și sugerat să își combine acțiunea cu "o atitudine pozitivă". Această nouă mentalitate ar trebui să promoveze "măsuri juridice destinate îmbunătățirii recunoașterii sociale a căsătoriei autentice în domeniul decretelor juridice, care, din păcate, permit divorțul", a subliniat papa Ioan Paul al II-lea.

după Catholica.ro


 

În slujba familiei

Ce trebuie să facă un avocat atunci când un client îi cere să îi medieze un divorț, câteodată pe motive jenante? Papa Ioan Paul al II-lea a încercat să răspundă la această întrebare în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu avocații și judecătorii din Tribunalul Rota Romana.

Pontiful a vorbit despre o situație comună: avocații sunt plătiți pentru a pune capăt unei căsătorii, circumstanță care ridică probleme de conștiință și judecătorilor, care trebuie să emită decizii în astfel de sentințe. Sfântul Părinte a început prin a exprima un principiu de bază: "Agenții legii din domeniul civil trebuie să evite să se implice personal în orice care poate să însemne cooperarea la divorț". "Avocații pot întotdeauna să refuze să folosească profesia lor pentru un scop care este contrar dreptății, cum este divorțul". "Ei pot să colaboreze la o acțiune de acest gen doar atunci când, în concordanță cu intențiile clientului, ea nu este orientată spre ruperea căsătoriei, ci spre alte efecte legale, care pot fi obținute doar printr-o decizie juridică specifică, obținută printr-un proces juridic". Articolul 2383 din Catehismul Bisericii Catolice explică faptul că "dacă divorțul civil rămâne singurul mod posibil de a asigura anumite drepturi legitime, îngrijirea copiilor sau apărarea patrimoniului, poate fi tolerat fără a constitui o greșeală morală". Astfel, Sfântul Părinte a subliniat cu fermitate faptul că sarcina avocaților nu este de a distruge familiile, ci de a-i ajuta pe oameni "să treacă prin crizele matrimoniale" spre reconciliere. În acest mod, "avocații devin cu adevărat slujitori ai drepturilor indivizilor, și evită transformarea lor în simpli specialiști în slujba oricărui interes".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat