Mons. Vladimir Ghica
O flacără în vitraliu
Prințul Vladimir Ghica s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873, la Constantinopol, unde tatăl său, prințul Ion Ghica, se afla în calitate de ministru plenipotențiar al României pe lângă Poarta Otomană. După tată, Vladimir era nepotul ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghica (1849-1856); zece din strămoșii săi domniseră, începând din 1658, fie în Moldova, fie în Țara Românească. Mama, prințesa Alexandrina Ghica, născută Moret-Blaremberg, descindea din Henric al IV-lea, regele Franței. Noul născut a fost botezat și miruit în Biserica Ortodoxă. Credința profundă i-a fost transmisă de mama sa, care, deși ortodoxă înfocată, se hrănea spiritual citind literatură catolică.
În 1879 Vladimir și fratele său mai mic, Dimitrie, au fost trimiși la școli în Toulouse. Obținând licența în drept la Universitatea din Toulouse, cei doi frați pleacă la Paris, unde frecventează Facultatea de Științe Politice. Paralel Vladimir urmează cursuri de medicină, botanică, artă, filozofie și istorie.
În aprilie 1902, la Roma, Vladimir trece la catolicism împreună cu verișoara sa, Natalia, regina Serbiei. Tuturor celor care îl întrebau, de ce devenise catolic, el le răspundea cu tâlc: "Pentru a deveni mai ortodox". Tot la Roma prințul Vladimir Ghica își continuă studiile și obține licența în filozofie și doctoratul în teologie.
În 1923, după nouă ani de la moartea mamei, prințul Vladimir Ghica va primi la Paris hirotonirea preoțească din partea cardinalului Dubois, arhiepiscopul Parisului.
Răspunsul iubitor la iubirea lui Dumnezeu este cheia de boltă a spiritualițății prințului Vladimir Ghica, este principiul și calea realizării mântuirii individuale și colective. Nu întâmplător el utiliza termenii de "teologia trebuințelor" și "liturgia aproapelui":Acest "apostol al secolului XX", cum îl numește Jean Daujat, unul din discipolii și biografii săi, și-a desfășurat activitatea extraordinară pe toate meridianele, de la București, unde a implantat ordinul călugărițelor vincentine și împreună cu prof. dr. Păulescu a pus bazele marelui spital și sanatoriu "Saint Vincent de Paul" (mai târziu Institutul de Endocrinologie dr. C.I. Parhon), la Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires. În glumă, papa Pius al XI-lea îl numea "marele vagabond apostolic". Pretutindeni "flacăra din vitraliul Bisericii Române" iradia lumină: dăruire iubitoare fără margini, îmbrățișând totul, împăcând totul. Preot, confesor, director spiritual, conferențiar, om de știință, diplomat, activitatea lui s-a desfășurat în toate mediile, de la capete încoronate, șefi de state, politicieni, filozofi, artiști, scriitori, teologi, până la anarhiști, ocultiști, homosexuali și prostituate. Prințul Vladimir Ghica, opera convertirii spectaculare, mângâia suflete rănite, încuraja inimi disperate, întărea credințe șovăitoare, săvârșea miracole de-a lungul și de-a latul continentelor.
Izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial îl surprinde la București în plină activitate. Instalarea regimului comunist la putere reprezintă pentru prințul Vladimir Ghica și pentru Bisericile din România începutul calvarului. La 18 noiembrie 1952, fiind în drum spre a vizita un bolnav, prințul Vladimir Ghica este arestat. Ancheta durează aproape un an, timp în care el este bătut până la sânge în cadrul interogatoriilor și torturat: de 83 de ori a fost supus unei torturi bestiale cu numele de "spânzurătoarea electrică". Din cauza tratamentului sălbatic prințul Vladimir Ghica, bătrân de 80 de ani, se prezintă în ziua procesului, 24 octombrie 1953, slăbit, cântărind mai puțin de 50 de kg, dar neînduplecat; înfățișarea lui, cu părul căzând în plete și barba albă ca neaua, este cea a unui profet venind de peste milenii. Dă dovadă nu numai de tărie morală, dar și de o forță fizică supraomenească. Acuzat de spionaj în interesul Vaticanului și al puterilor imperialiste este condamnat la trei ani de recluziune și întemnițat la Jilava. Acolo se stinge epuizat de suferințe, în ziua de 17 mai 1954. "A murit un sfânt", spuneau frații lui de suferință.
"Moartea noastră, spunea prințul Vladimir Ghica, trebuie să fie marele act al vieții noastre".