Părinți de preot
Marți, 22 ianuarie, am participat împreună cu foștii colegi de clasă la sfânta Liturghie de înmormântare a tatălui a doi preoți. Mi-au rămas imprimate în memorie și în inimă rugăciunea zilei, prin care se invoca mila divină pentru sufletul celui răposat și rugămintea celebrantului adresată Domnului ca într-o zi să-l reîntâlnească, să-l revadă în ceruri. Al doilea moment emoționant a fost reprezentat de puținele cuvinte finale din partea unuia din fiii decedatului în care a evidențiat caracterul și modul tăcut, discret în care tatăl lor și-a trăit viața, și-a educat familia, s-a jertfit pentru binele ei; acest tată simplu, credincios, devotat, care nu a căutat aplauzele nimănui, nu a înțeles nimic din logica triumfalistă a lumii, ci a rămas la datorie mereu, încrezător în Dumnezeu și la bine și la greu.
Sunt mari aceste suflete simple și mici în ochii lumii. Sunt mari, pentru că au crescut într-un humus catholicus moldav maturizat în multe secole marcate de dificultăți mari, sărăcie, izolare, sau chiar abandon. Dar ca să fim drepți cu viața lor, a înaintașilor lor, pe care-i copie cu o fidelitate absolută, acești simpli catolici moldavi împreună cu păstorii lor sufletești rămân pentru noi cei de astăzi modele și exemple excelente. În acești tăcuți ai istoriei auzim vocea cerului, din păcate, uneori, doar în momentul în care gura lor nu mai poate vorbi. Discret se strecoară prin viață. Vocea lor nu s-a auzit la nici un microfon, chipul lor nu a apărut niciodată pe ecranele televizoarelor, nu au scris nici cărți, nici articole... Îmi amintesc că bunica mea după mamă nici nu știa să scrie. Au scris însă în cartea vieții noastre, a diecezei noastre, iar Dumnezeu a dat un nume concret acestei scrieri: vocația sacerdotală, sau în limbajul lor: chemarea la Preoție.
Dumnezeu se servește de cele simple și umile ale lumii, iar ei au fost și rămân simpli și umili, și poate că uneori noi, preoții, nu realizăm importanța acestor virtuți. În misiunea noastră pastorală poate nu dăm spațiu suficient lui Isus cel blând și smerit cu inima. Poate că în această epocă a eficientismului imediat căutăm alte metode și alte arme, care nu sunt ale Spiritului. Mereu în Biserică este prezentă "nostalgia" originilor, a unui ceva ce ieri era mai bun decât astăzi. Nu cred că istoria merge pe o cale a unui continuu declin. Însă ceea ce remarc, rămânând la tema noastră, e faptul că deseori nu mai semănăm cu părinții și bunicii noștri. Voim cumva să construim aici o altă față a catolicismului? Nu cred. Cumva, cred că importăm cărți și metode pastorale din Occident, fără a cunoaște suficient ceea ce au construit și consolidat pe parcursul a multe veacuri înaintașii noștri. Știm că istoria nu face salturi și cred că e absolut necesar să păstrăm legătura cu trecutul, pentru a nu face cumva salturi îndărăt.
Ne-au oferit Domnului și Bisericii cu o inimă neîmpărțită. Noi am reprezentat rațiunea lor de a fi, dar nu ne-au cerut să rămânem lângă ei. Ne-au însoțit cu rugăciunea, iubirea și jertfele lor pe drumul nostru, și poate atunci când am oscilat sau am fost tentați să ne uităm înapoi, ne-au privit cu durere, dându-ne de înțeles că drumul nostru este doar unul. Statornicia lor e statornicia noastră. Cumva, "preoția lor este preoția noastră".
Se nasc astăzi, ba chiar sunt deja la atac, atâția idoli, atâtea false speranțe, în fața cărora cred că ar trebui să le cerem acestor părinți și bunici ai noștri să ne spună și ei ce cred, nouă, preoților. Nu cred că ei rămân exponenții unei lumi ce apune, că sunt demodați. Virtuțile creștine fundamentale le-au trăit și continuă să le trăiască așa cum le-au "supt" de la sânul mamei lor. Oare nu cumva, în dorința noastră de adaptare la lumea de astăzi, ne-am adaptat prea mult?!
Astăzi, cei plecați dintre noi ne mai privesc doar dintr-o fotografie. Suntem demni să-i privim în ochi pe simplii și discreții noștri părinți? Suntem capabili să ducem mai departe lupta cea bună, făclia credinței pe care ei au primit-o de la înaintași și ne-au dat-o nouă să o purtăm mai departe? Ne-au încredințat făclia nu într-o ceremonie bine regizată și transmisă prin satelit, ci ne-au dat-o din mâinile lor bătătorite, cu un zâmbet și o seninătate a unor chipuri care ar putea foarte bine să stea alături de chipurile din icoanele lui Grigorescu.
Pr. Emil Dumea