Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea de la Assisi

Prezidând o istorică Zi de Rugăciune pentru Pace, papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la angajamentul tuturor liderilor religioși de a risipi "norii întunecați ai terorismului, ai urii, ai conflictelor armate". Cu o voce puternică, papa s-a adresat celor peste 200 de lideri ai celor mai importante religii, adunați pentru evenimentul pe care Sfântul Părinte l-a convocat în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie. În vederea pregătirii spirituale a întâlnirii liderilor religioși ai lumii la Assisi, pentru o Zi de Rugăciune pentru Pace, Sfântul Părinte a recomandat organizarea unor pelerinaje și nopți de rugăciune. În catedrala din Iași a fost organizată miercuri, 23 ianuarie, o priveghere de rugăciune, prezidată de PS Aurel Percă. Prezent la rugăciune a fost și PS Petru Gherghel, preoții Parohiilor din Iași, alți preoți, persoane consacrate și numeroși credincioși.

Violență niciodată!

"Umbrele nu vor fi alungate de arme; noaptea este alungată doar de razele de lumină", deoarece "ura nu poate fi învinsă decât de iubire", a spus papa în discursul său, în care a menționat cuvântul "pace" de 28 de ori. Cuvintele lui au fost ascultate de mii de pelerini de diferite religii, aflați pe esplanada din fața bazilicii "Sfântul Francisc", amenajată special pentru această ocazie. Alte mii de persoane au urmărit evenimentul în direct prin intermediul ecranelor TV gigantice, aflate în diferite locuri din Assisi.

"Pace! Omenirea are nevoie întotdeauna de pace, dar acum mai mult decât oricând, după tragicele evenimente care au subminat încrederea ei, și în fața persistentelor focare de conflicte dure care au adus neliniște în lume", a spus Sfântul Părinte. "Este esențial ca persoanele și comunitățile religioase să respingă într-un mod cât mai clar și mai radical violența, orice violență, începând de la aceea care caută să ia forma unei religii, apelând chiar și la preasfântul nume al lui Dumnezeu pentru a ofensa omul". "Ofensa adusă omului este, în definitiv, o ofensă adusă lui Dumnezeu". "Nu există scop religios care să poată justifica folosirea violenței de către om împotriva omului". În final, Sfântul Părinte a chemat la o profundă rugăciune.

Înainte de discursul papei, mai mulți lideri religioși au oferit propriile mărturii de pace. Primul a fost patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, "primul între egali" în cadrul Ortodoxiei. A urmat liderul musulman Ali Elsamman, care a vorbit în numele șeicul Mahommed Tantawi, de la moscheea Al Azhar, cea mai înaltă autoritate islamică din Egipt. El a subliniat necesitatea promovării dreptății, explicând că pacea este legată în mod direct și inseparabil de dreptate. Rabinul american Israel Singer și-a început discursul recunoscând faptul că doar papa Ioan Paul al II-lea ar fi putut convoca o asemenea întâlnire, și a adăugat: "Nici o religie nu obligă să ucizi fără discriminare, și toți cei care au spus altceva au făcut-o distorsionând religia în numele căreia au vorbit". Printre alți vorbitori s-au numărat episcopul Richard Garrard, care a citit o mărturie din partea arhiepiscopului de Canterbury; Ishmael Noko, din partea Federației Mondiale Luterane și Setri Nyomi, din partea Alianței Mondiale a Bisericilor Reformate. Geshe Tashi Tsering l-a reprezentat pe Dalai Lama, din partea budiștilor; Ainadou Gasseto a reprezentat religiile tradiționale africane; iar Didi Talwalkar, hinduismul. Chiara Lubich și Andrea Riccardi s-au numărat printre reprezentanții Bisericii Catolice. Episcopul Ioan Salagean a reprezentat Patriarhia Ortodoxă Română.

După discursuri, grupurile au mers în diferite locuri din orașul sfântului Francisc pentru a se ruga pentru pace, fiecare după tradiția proprie. Papa Ioan Paul al II-lea a explicat că la Assisi nu va fi nici un moment comun de rugăciune, deoarece întâlnirea nu dorește să favorizeze "relativismul sau sincretismul în orice formă", ci este un efort "de conștientizare mai profundă a datoriei de a da mărturie și de a proclama".

După momentul de rugăciune, liderii religioși au luat masa împreună, și apoi au dat o declarație solemnă comună, împotriva folosirii violenței, în special pentru presupuse scopuri religioase (aceasta va fi redată în continuare, fiind preluată de pe Catholica.ro, de unde au fost redate și prezentele informații). La încheierea angajamentului solemn, papa și reprezentanții religioși au așezat candelele lor pe un trepied, care va rămâne în bazilica "Sfântul Francisc" în amintirea acestui eveniment istoric. Liderii religioși s-au întors apoi la Vatican cu același "tren al păcii" (după cum l-a numit presa), care i-a dus la Assisi.

Declarația finală a liderilor religioși

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului
Reuniți aici în Assisi, am reflectat împreună asupra păcii, dar al lui Dumnezeu și bun comun al întregii omeniri. Deși aparținem unor tradiții religioase diferite, afirmăm că pentru construirea păcii este necesară iubirea aproapelui, respectând regula de aur: "fă celorlalți ceea ce dorești ca ei să îți facă ție". Cu această convingere, vom lucra neobosit pe marele șantier al păcii.

Reverendul Konrad Raiser, din partea Consiliului Mondial al Bisericilor
1. Ne angajăm să proclamăm convingerea noastră fermă că violența și terorismul sunt incompatibile cu spiritul autentic al religiei, și, condamnând orice recurgere la violență și la război în numele lui Dumnezeu sau al religiei, ne angajăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a elimina cauzele care stau la baza terorismului.

Bhai Sahibji Mohinder Singh - reprezentantul sikh
2. Ne angajăm să educăm oamenii în spiritul respectului și al stimei reciproce, pentru a se putea realiza o coexistență pașnică și fraternă între persoanele aparținând unor grupuri etnice, culturi și religii diverse.

Mitropolitul Pitirim, din partea Patriarhiei Ortodoxe a Moscovei
3. Ne angajăm să promovăm cultura dialogului, pentru ca să crească înțelegerea și încrederea reciprocă între indivizi și între popoare, deoarece acestea sunt premisele păcii autentice.

Mitropolitul Jovan, din partea Patriarhiei Ortodoxe Sârbe
4. Ne angajăm să apărăm dreptul fiecărei persoane umane de a trăi o viață demnă, în conformitate cu propria identitate culturală, și de a-și forma liber o familie proprie.

Șeicul Abdel Salam Abushukhaidem - reprezentant musulman
5. Ne angajăm la dialog, cu sinceritate și răbdare, refuzând să considerăm diferențele dintre noi ca fiind un zid de netrecut, ci recunoscând în schimb că diversitatea celorlalți poate deveni o ocazie pentru o mai mare înțelegere reciprocă.

Episcopul Vasilios, din partea Bisericii Ortodoxe Cipriote
6. Ne angajăm să ne iertăm unii altora greșelile și prejudiciile din trecut și din prezent, și să ne sprijinim unii pe alții în efortul comun de a depăși egoismul și aroganța, ura și violența, și de a învăța din trecut că pacea fără dreptate nu este o pace adevărată.

Chang-Gyou Choi - reprezentantul confucianismului
7. Ne angajăm să fim de partea celor săraci și a celor lipsiți de ajutor, să vorbim în numele celor pe care nu îi ascultă nimeni și să acționăm concret pentru a schimba aceste situații, cu convingerea că nimeni nu poate fi fericit singur.

Hojjatoleslam Ghomi - reprezentant musulman
8. Ne angajăm să ne facem ecoul strigătului celor care refuză să se resemneze în fața violenței și a răului, și dorim să contribuim cu toate puterile noastre pentru a oferi omenirii de azi o speranță adevărată de dreptate și pace.

Nichiko Niwano - reprezentantul budist
9. Ne angajăm să încurajăm orice inițiativă de promovare a prieteniei între popoare, deoarece suntem convinși că, în absența solidarității și a înțelegerii între popoare, progresul tehnologic expune lumea la un risc tot mai mare de distrugere și moarte.

Rabinul Samuel-René Sirat - reprezentantul evreu
10. Ne angajăm să cerem liderilor națiunilor să depună toate eforturile pentru a crea și consolida, la nivel național și internațional, o lume a solidarității și a păcii, bazată pe dreptate.

Dr. Mesach Krisetya - din partea Conferinței Menonite Mondiale
Noi, persoane de diferite tradiții religioase, vom proclama fără încetare faptul că pacea și dreptatea sunt inseparabile și că pacea în dreptate este singurul drum pe care omenirea poate merge spre un viitor de speranță. Într-o lume cu tot mai multe granițe deschise, în care distanțele sunt reduse și relațiile sunt facilitate de o rețea largă de comunicații, suntem convinși că securitatea, libertatea și pacea nu vor putea fi niciodată garantate prin forță, ci prin încredere reciprocă. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze aceste hotărâri ale noastre și să dea lumii dreptate și pace.

Papa Ioan Paul al II-lea
Violență niciodată! Război niciodată! Terorism niciodată! În numele lui Dumnezeu, fie ca toate religiile să aducă pe pământ dreptate și pace, iertare și viață, iubire!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat