Interviu cu Thomas Spidlik
Care este semnificația postului? pr. Thomas Spidlik, profesor de teologie spirituală răsăriteană la mai multe universități din Roma, explică semnificația acestei practici ascetice. Acum câțiva ani, pr. Spidlik a predicat în timpul unor exerciții spirituale, în prezența papei și a colaboratorilor săi apropiați. Redăm o parte din interviul preluat de pe www. greek-catholic.ro după ZENIT/Avvenire.
Postul este rugăciunea trupului
* De ce să postim?
Există exemple de post în Vechiul Testament, precum atunci când David a refuzat să mănânce, îndurerat de boala fiului său. Totuși, în Vechiul Testament, postul este în primul rând pregătire pentru venirea lui Cristos. Posturile prescrise aveau acest scop. Acesta este motivul pentru care primele comunități creștine nu s-au mai simțit obligate să postească, deoarece Cristos a venit. Treptat însă, postul a fost curând reintrodus înainte de Paști și de Crăciun. De ce? În primul rând din motive sociale: "Voi mâncați mult iar alții mor de foame. Nu s-ar cuveni oare să renunțați la o parte pentru a o da săracilor?" i-au întrebat părinții Bisericii pe credincioșii acelor vremuri. Este interesant de notat că motivul pe care astăzi l-am descrie ca austeritate nu era absent. "A mânca prea mult nu face bine la sănătate", scriau ei. Aceasta este rădăcina distincției creștine dintre dorință și nevoie, o învățătură pe care ar fi util să o redescoperim astăzi.
* Ce legătură este între post și rugăciune?
A ține împreună aceste două elemente constituie esența postului creștin. Oamenii înțeleg aceasta într-un mod mai popular. Ei spun: "Mă rog, dar pentru ca Dumnezeu să mă asculte, și postesc". Părinții Bisericii spuneau însă exact invers: "Dacă nu postești, nu te poți ruga bine. Dacă nu ești în stare să renunți la ceva, cum poți să spui că cuvintele tale adresate lui Dumnezeu sunt sincere?" Postul este rugăciunea trupului, care în acest fel împărtășește atitudinea spirituală a omului. Cred că este o experiență importantă pentru zilele noastre, deoarece este dificil pentru noi să vedem consecvența dintre gândurile noastre și viața noastră. Din când în când ne refugiem în practici străine, dar cel mai natural este a trăi o anumită disciplină a trupului împreună cu spiritul.
* Care este semnificația postului în comunitate, cum a fost și vineri, 14 decembrie 2001?
Așa cum se întâmplă atunci când se face ceva în mod comunitar, intenția este de a afirma ceva împotriva mentalității generale. Prin pelerinaje se afirmă existența lui Dumnezeu. Același lucru este adevărat și pentru postul comunitar, care în plus reamintește faptul că o mare parte a populației lumii suferă din cauza războiului și a foametei.
* Ce poate să spună postul omului de astăzi, atât de tulburat de ultimele evenimente?
Tulburarea din aceste zile este evidentă. Ea ne vorbește despre dezbinarea care există în om. Răul vine din separarea care se face între viața trupului, viața publică, gândire și rugăciune. Tocmai de aceea postul este important. Mai există, desigur, întreg domeniul acțiunii caritative, care este specific creștin: postul este o invitație la a împărți ceea ce avem cu cei care suferă.