Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mesajul pentru Postul Mare

Arătând diviziunile și ura care distrug omenirea, papa Ioan Paul al II-lea a chemat la convertirea inimilor, primind el însuși semnul acesteia în Miercurea Cenușii. "Avem în fața ochilor și imprimate în minte imaginile suferințelor și teribililor tragedii, adesea rod al egoismului iresponsabil", a spus papa în timpul predicii de la celebrarea liturgică din bazilica "Sfânta Sabina". "Trebuie să ne întoarcem la cel care își deschide ușa inimii sale, bogată în bunătate și îndurare". "Fie ca timpul Postului Mare să fie pentru toți o experiență de convertire și reconciliere profundă cu Dumnezeu, cu noi înșine, și cu frații noștri", a subliniat papa. Miercurea Cenușii marchează începutul Postului Mare, care se încheie cu triduumul pascal. Ceremonia a fost prezidată de cardinalul Jozef Tomko, prefect emerit al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și episcop titular al acestei bazilici din secolul al V-lea, aflată lângă Circus Maximus. Cardinalul slovac a fost cel care a pus cenușă pe capul Sfântului Părinte.

În dar ați primit, în dar să dați

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut tuturor creștinilor în acest Post Mare să dea mărturie prin viețile lor despre iubirea lui Dumnezeu. Aceasta este esența mesajului său pentru Postul Mare, a cărui temă este "În dar ați primit, în dar să dați". "Întrucât am primit gratuit viața, trebuie, la rândul nostru, să o dăruim fraților în mod gratuit", a explicat Sfântul Părinte în mesajul prezentat de Biroul de Presă al Vaticanului.

Deoarece viața este un dar, se declară în document, ea "nu poate fi considerată o posesie sau o proprietate privată, chiar dacă potențialitățile de care dispunem astăzi pentru a-i ameliora calitatea ar putea să ne facă să credem că omul îi este «stăpân»". "Cuceririle medicinei și ale biotehnologiei ar putea uneori să-l facă pe om să se creadă propriul creator și să cedeze tentației de a manipula «pomul vieții»", a continuat Sfântul Părinte.

"Dacă este admirabil efortul științei pentru a asigura o calitate de viață mai conformă cu demnitatea omului, nu trebuie în schimb să se uite niciodată că viața umană e un dar, și că ea rămâne o valoare chiar și atunci când este marcată de suferință și de limite", a adăugat papa. Dimpotrivă, "fiecare persoană, chiar și cea mai puțin dotată, trebuie în schimb să fie primită și iubită pentru ea însăși, dincolo de calitățile și defectele sale". "Mai mult, cu cât e mai în dificultate, cu atât mai mult trebuie să fie obiectul iubirii noastre concrete".

Potrivit Sfântului Părinte, "primul dar de oferit mai departe este acela al unei vieți sfinte, martoră a iubirii gratuite a lui Dumnezeu". "Atunci când, la fel ca în cazul bunului samaritean, creștinul iese în întâmpinarea nevoilor aproapelui, ajutorul său nu e niciodată doar material. Întotdeauna este și vestire a împărăției, care comunică sensul deplin al vieții, al speranței, al iubirii".

Înainte de a încheia într-o notă de mulțumire pentru mărturiile de iubire date lumii de atât de mulți laici, călugări și preoți, papa Ioan Paul al II-lea propune creștinilor să trăiască în acest Post Mare "generozitatea activă față de frații cei mai săraci". "Deschizându-ne inima în fața lor, devenim mereu mai conștienți că darul nostru făcut celorlalți este un răspuns la numeroasele daruri pe care Domnul continuă să ni le facă".

Ne pregătim să reluăm drumul Postului Mare, care ne va conduce la celebrările solemne ale misterului central al credinței, misterul pătimirii, morții și învierii lui Cristos. Ne pregătim să trăim timpul propice pe care Biserica îl oferă credincioșilor pentru a medita asupra operei de mântuire realizată de Domnul pe cruce. Planul mântuitor al Tatălui ceresc s-a împlinit în liberă și totală dăruire a Fiului unul-născut oamenilor. "Nimeni nu îmi ia viața, eu însumi o dau" (In 10,18), afirmă Isus, punând în lumină faptul că el își sacrifică propria viață de bună voie, pentru mântuirea lumii. Ca dovadă a unui atât de mare dar de iubire, Mântuitorul adaugă: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13).

Postul Mare, ocazie providențială de convertire, ne ajută să contemplăm acest admirabil mister de iubire. El constituie o întoarcere la rădăcinile credinței, pentru că, meditând asupra darului harului incomensurabil care este răscumpărarea, nu putem să nu ne dăm seama că totul ne-a fost dat printr-o iubitoare inițiativă divină. Tocmai pentru a medita asupra acestui aspect al misterului mântuitor, am ales ca temă a mesajului de Postul Mare din acest an cuvintele Domnului: "În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat