Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Cum se elaborează "Lineamenta"

În toate parohiile din Moldova, de duminică, 9 decembrie, a început pregătirea pentru înțelegerea rolului Sinodului din partea credincioșilor Diecezei de Iași și angajarea lor la lucrările sinodale. Această pregătire se face pe baza unor cateheze, având tema: "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu este trimisă în misiune la oamenii de astăzi". Fiecare este chemat să contribuie la Sinod, informându-se, luând act de Lineamenta, făcând să ajungă la secretariatul sinodului observații, propuneri, dorințe, sugestii pentru o acțiune pastorală mai eficace a Bisericii locale la acest început de nou mileniu.

Principalele noutăți cu privire la Sinod care caracterizează acest moment al vieții Bisericii, la începutul acestui nou mileniu, sunt reprezentate de perioada lungă de pregătire și de participarea amplă și activă a tuturor membrilor Bisericii.

Pregătirea Sinodului trebuie să pornească de la două planuri fundamentale:

  • primul este acela al rugăciunii și al tuturor inițiativelor obișnuite și extraordinare menite să aprofundeze existențial legătura comuniunii, s-o exprime și s-o facă izvor viu și reînnoit de misiune;

  • al doilea este cel al elaborării de instrumente care plecând de la o amplă ascultare a comunității diecezane, să conducă la Documentul final, text de programare născut din verificare și reflecție, asupra căruia vor fi chemați să se exprime delegații care vor fi convocați în Adunarea sinodală.

Toată această activitate de reflecție, de verificare și de propunere se va desfășura în două momente în jurul a două texte: Lineamenta și Instrumentum laboris. Tema propusă: "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu este trimisă în misiune la oamenii de astăzi".

Reflecția comunitară pornește de la examinarea textului numit Lineamenta. Este vorba de scheme de reflecție care abordează teme din viața Bisericii și a misiunii sale în lume. Schemele pot fi gândite și redate ca note de reflecție, de folosit ca stimulent pentru examinarea situației după criteriile opticii creștine și ca invitație de a face propuneri concrete, operative pe plan pastoral.

În schemele prezentate pot fi identificate trei aspecte principale:

  1. Ceea ce suntem: este prezentat, pe tema aleasă, un cadru foarte sintetic al situației. Este vorba de o schiță deschisă integrării și completării, care prezintă unele trăsături dominante ale vieții Bisericii noastre locale. Prima solicitare pusă destinatarilor este, așadar, aceea de a completa cadrul expus după propria experiență și cunoaștere directă a realității.

  2. Ceea ce trebuie să fim: unele citate din Sfânta Scriptură și din magisteriul Bisericii reprezintă o chemare la criterii precise care, după o mentalitate de credință, trebuie să domine în momentele de verificare și de judecată precum și în propunerile operative.

  3. Ceea ce vrem să fim: o serie de întrebări introduce ultimul moment și cel mai hotărâtor: cel al propunerilor. Vor fi semnalate și sugerate experiențe semnificative, sau convingeri maturizate, indicații și solicitări, soluții în orice caz concret și realizabil. Fiind vorba de directive pastorale, caracteristica lor va trebui să țină cont de dubla fidelitate față de Cristos și față de omul de astăzi.

Grupul sinodal se fixează inițial asupra unei scheme. Nu este necesar de abordat toate temele, ceea ce probabil este imposibil.

Criteriul alegerii pornește de la argumentele asupra cărora grupul crede că are mai mare competență sau dorință de a reflecta și de a se exprima.

Se cere ca unele teme mai urgente, cum sunt, de exemplu, cele ale familiei sau ale catehezei, să fie obiect de reflecție din partea tuturor.


 

Lineamenta

Lineamenta este primul document de lucru, punctul de plecare a reflecției întregii dieceze cu toate componentele sale.

Elaborat de comisiile de specialitate ale Sinodului, este compus din trei părți:

  1. O scurtă panoramică biblico-teologico-doctrinară, menită să descrie liniile fundamentale ale temei în dimensiunea sa biblică, teologică și din perspectiva magisteriului. Acest document folosește la încadrarea lucrărilor în mod corect în linia experienței bimilenare a Bisericii, pornind de la cuvântul lui Dumnezeu și ajungând la cele mai recente pronunțări ale magisteriului.

  2. Un chestionar. Răspunsurile vor ajuta pe membrii sinodali să aibă o viziune cât mai reală și concretă asupra situației, o dată ce rezultatele vor fi adunate și elaborate.

  3. O pistă de reflecție și de confruntare finalizată spre elaborarea unor propuneri (a vedea, a judeca, a acționa) de folosit ca bază de plecare și dezvoltare a lucrărilor adunării sinodale parohiale și a adunărilor decanale.

O asemenea abordare garantează atât considerarea problemelor la nivel local (parohie, asociații, institute de viață consacrată), cât și încadrarea lor într-o perspectivă eclezială, teologică și doctrinară mai globală.

Sinodul diecezan 2001-2004
Timp sacru destinat pentru:

- a ne ruga împreună
- a reflecta împreună
- a trăi împreună
- a crede împreună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat