La început de an
S-a sfârșit un an și a început altul nou. Am intrat din plin într-un nou mileniu. Ne uităm cu bucurie la anul care a trecut și cu speranță la cel pe care tocmai l-am început. Cu siguranță, hotarul dintre ani a constituit pentru mulți ocazie de a-i mulțumi Domnului pentru toate binefacerile primite și în același timp ocazie de a-i cere iertare pentru toate necorespunderile la harurile care ne-au fost date..
Evenimentele care își vor lăsa mult timp amprenta peste noi sunt cele care au marcat anul 2001: pregătirea pentru Sinodul diecezan, proclamarea și convocarea solemnă a Sinodului, pașii făcuți de mai mulți tineri în preoție sau în viața consacrată, Ziua Tineretului de la Hălăucești și Timișoara, pelerinajul la Cacica, vizita pastorală a nunțiului în Moldova, întâlnirea FIAC de la Miromir (Bulgaria), înmânarea mandatului de misionari pentru doi preoți și patru tinere etc. De la 11 septembrie 2001 lumea nu mai este la fel, s-a spus. Ziua de 11 septembrie, prin atacurile teroriste din SUA, cu siguranță rămâne o zi neagră în istoria omenirii.
Anul 2001 a fost unul dedicat Bisericii. În centrul atenției a stat textul din 1Pt 2,4-5: "Apropiați-vă de el, piatra cea vie; oamenii au aruncat-o, dar Dumnezeu a ales-o, pentru că a știut cât prețuiește. Fiți și voi pietre vii care să slujească la zidirea templului spiritual și preoție sfântă care să aducă jertfe spirituale, bine primite de Dumnezeu, prin Isus Cristos". În acest sens, ne-am tot întrebat cum putem să rămânem sau să devenim pietre vii în Biserică.
Anul 2002 are ca obiectiv principal "vocația universală la sfințenie". "O dată jubileul încheiat - se precizează în Novo millennio ineunte, 30 - drumul obișnuit reîncepe, dar a arăta sfințenia rămâne mai mult ca niciodată o urgență a pastorației". Vor sta în centrul atenției textele biblice: "Fiți sfinți, căci eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt" (Lev 19,2); "Fiți, așadar, desăvârșiți, precum Tatăl vostru ceresc desăvârșit este" (Mt 5,48). Un an în care ne vom întreba tot mai mult cum devenim sfinți în Biserică. "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu este trimisă în misiune la oamenii de astăzi", constituie tema catehezelor care ne vor ajuta să ne pregătim, să înțelegem rolul Sinodului și să ne aducem partea noastră la lucrările sinodale.
În această perspectivă, "Lumina creștinului" vine în sprijinul trăirii din plin a acestui obiectiv al înaintării pe drumul sfințeniei în Biserică.
În perioada 18-25 ianuarie se va celebra octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Este o inițiativă de rugăciune care angajează nu numai pe catolici, dar și pe mulți frați din alte Biserici care sunt convinși de necesitatea de a repara rănile produse de diviziune. Deja câțiva pași au fost făcuți pentru o apropiere. Papa cere să ne rugăm pentru ca să se găsească forme, să se faciliteze moduri care să ne găsească, dacă nu cu totul uniți, cel puțin în a arăta lumii întregi, prin cuvinte și fapte, că pentru noi unicul Mântuitor este Cristos.
Cu termenul de "Biserică particulară" este indicat o porțiune a poporului lui Dumnezeu încredințată, în general, unui episcop, ajutat de preoți și de cei botezați care trăiesc într-o regiune. Evanghelizarea este activitatea principală a fiecărei Biserici particulare întrucât prin evanghelizare se răspândește poporul credincios și cresc noi membri care primesc credința și Botezul. Această evanghelizare nu se face în biserici și numai de preoți. Ea, pentru a fi eficace, trebuie să fie purtată de laici în orice ambient de lucru (în oficii, birouri etc.) și în orice ambient de viață (familie, școală, spitale, închisori...).
Mulțumim tuturor celor care au colaborat, care ne vor scrie, precum și dv., dragi cititori, pentru că sunteți alături de publicațiile "Presei Bune". Ne folosim de gândurile lui Phil Bosmans pe care le transformăm în urare pentru toți cititorii și colaboratorii noștri, acum la început de an: "Nu căuta niciodată fericirea numai pentru tine singur, numai între cei patru pereți ai tăi. În noul an, scoate la iveală în fiecare zi "soarele" pentru ceilalți: soarele prieteniei tale și al bunătății. Nu-i lăsa să se afunde în norii proastei dispoziții, în ceața indiferenței, în noaptea neîncrederii. Pe fiecare om pe care îl întâlnești în noul an primește-l în viața ta cu prietenie și bunătate. Atunci, conviețuirea devine o sărbătoare, plină de fericire în fiecare inimă omenească - și într-a ta".
La mulți ani!
Pr. Cornel Cadar