Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Românii din Spania

Interviu cu pr. Paul Budău

Părinte, v-ați întors recent din Spania. Care a fost scopul vizitei și cu ce impresii v-ați întors?
Ziua de 7 ianuarie 2002 a însemnat ziua revenirii din Spania după o scurtă vizită făcută comunității de români prezenți în Lleida (localitate situată la aproximativ 150 km de Barcelona). Începând cu anul trecut, mai exact din luna octombrie, problema emigranților români din Spania, de fapt a celor din Lleida și din alte două localități din apropiere (Tarragona și Zaragoza) s-a dorit a fi, în parte, rezolvată prin trimiterea pr. Chelaru Petrică. Părintele a luat deja legătura cu cei din Lleida, dar distanța care-l desparte de aceștia (el locuiește și activează în Dieceza de Malaga, situată în sudul Spaniei) și diferitele activități pe care le desfășoară în parohia gazdă, nu-i permit să se deplaseze decât cel mult o dată pe lună. Scopul vizitei a fost acela de a da curs dorinței celor care au solicitat prezența unui preot român cu ocazia Crăciunului, respectiv episcopul Diecezei de Lleida, don Francisco Xavier Ciuraneta i Aymí, sensibil față de problemele imigranților din dieceza sa și, cum era firesc, față de românii care au fost "adoptați" în parohia "La Virgen del Carmen" din localitatea cu același nume. Impresia generală cu care m-am întors a fost și rămâne una deosebit de frumoasă și edificatoare deoarece, deși printre străini, am trăit momente înălțătoare de pace și bucurie sufletească, momente ce ne sunt oferite de nașterea preasfântă a Mântuitorului, indiferent de coordonatele geografice unde te-ai afla.

Ați întâlnit mulți catolici? Din ce localități catolice provin cei mai mulți?
Numărul catolicilor care actualmente sunt prezenți în Spania, cel puțin în zona în care am "activat", este fără îndoială mult mai mare decât numărul celor cu care în zilele de Crăciun am reușit să ne întâlnim și să-i îngrijim sufletește. De fapt, întrebându-i pe ei asupra acestui aspect ne-au spus că o mare parte, având actele în regulă, au dorit să facă sărbătorile Crăciunului împreună cu cei dragi de acasă. Spuneam mai înainte că "ne-am întâlnit" și "i-am îngrijit sufletește" pentru că, de fapt, am fost prezenți acolo doi preoți: eu și pr. Claudiu Bărbuț care actualmente lucrează în cadrul Congregației pentru Familie din Vatican și care a colaborat pentru câteva zile în această "misiune" încredințată de PS Petru Gherghel. Ziua sosirii noastre la Lleida a fost sâmbătă, 22 decembrie. Duminica următoare, am concelebrat cu un părinte spaniol sfânta Liturghie de la ora 12.00, Liturghie la care, în mod frecvent, participă și românii prezenți în localitate. După sfânta Liturghie am avut o primă întrevedere cu ei în salonul parohial de la subsolul bisericii, iar din prezentările telegrafice făcute am constatat că provin din satele catolice din jurul Romanului: Tămășeni, Săbăoani, Pildești, Gherăești, Nisiporești, Iugani, Tețcani etc.

În ce constă viața unui român care lucrează în Spania?
Am reușit în ultimele două zile ale șederii mele în Spania să vizitez câteva dintre familiile din Lleida și Tarragona. Inițial, a fost dorința unei familii de a merge și a le sfinți apartamentul de curând cumpărat, dorință care îndată a fost împărtășită de mai multe familii. În timpul vizitei am încercat să dialoghez pe tema modului în care se descurcă în ceea ce privește subzistența și reglementarea rezidenței lor în Spania. În special bărbații sunt cei care și-au găsit un loc de muncă mai convenabil și unii dintre ei au reușit chiar să-și aducă întreaga familie (soția și, în unele cazuri, copilul), ceea ce, fără îndoială, este un aspect destul de important.

Precizați, pentru cititorii revistei, cum au sărbătorit catolicii Crăciunul?
Noaptea și ziua Crăciunului am fost împreună cu credincioșii din comunitatea gazdă. Posibilitatea oferită de a include două colinde românești printre cântecele din cadrul celebrărilor ne-a făcut să ne simțim pentru câteva momente aproape de spiritul cu care, acasă, obișnuim să sărbătorim Crăciunul. Cântul intonat de îngeri în noaptea sfântă, - "Mărire în cer lui Dumnezeu și, pe pământ, pace, oamenilor de bunăvoință" - pentru noi avea o semnificație aparte întrucât am simțit, chiar dacă într-un cadru diferit de cel cu care eram obișnuiți în țară, pacea și bucuria pe care pruncul Isus a adus-o odinioară oamenilor de bunăvoință de pe pământ.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat