Întâlniri ecumenice
În perioada 18-25 ianuarie, în toate bisericile din Dieceza de Iași s-au făcut rugăciuni speciale pentru unitatea creștinilor. Au avut loc întâlniri între catolici și ortodocși la Iași, Bacău, Roman, Onești. La Onești, marți, 22 ianuarie, în biserica catolică, întâlnirea ecumenică s-a bucurat de participarea PS Aurel Percă și a PS Ioachim Băcăoanu, episcop vicar de Roman. La Roman, marți, 22 ianuarie, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a fost prezent PS Petru Gherghel iar vineri, 25 ianuarie, în Biserica Precista, au fost PS Aurel Percă și PS Ioachim Băcăoanu, episcop vicar de Roman.
La Iași, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie) a început, vineri, 18 ianuarie, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului", ora 17.00, cu participarea ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a PS Petru Gherghel, episcop de Iași și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Anul trecut această perioadă de rugăciune a început într-o biserică ortodoxă. Potrivit tradiției alternanței, anul acesta a început într-o biserică romano-catolică și s-a încheiat într-o biserică ortodoxă. Momentele de rugăciune comună au fost un bun prilej în care a sporit și s-a întărit dragostea frățească.
În unele părți ale României, "Rugăciunea pentru unitatea creștinilor" este observată de mult timp: prima celebrare datează din 1964 și de atunci ea este reluată în fiecare an. Timp de mai mulți ani, creștinii au avut obiceiul de a se întâlni, și unii responsabili ai Bisericilor se reîntâlnesc de atunci în fiecare an cu ocazia rugăciunilor pentru unitate.
În centrul celebrării ecumenice propuse pentru săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2002 (18-25 ianuarie) s-a aflat tema aleasă pentru acest an: "În tine este izvorul vieții" (Ps 36,6-10). Textul a fost pregătit de o comisie internațională compusă din reprezentanți de la Departamentul "Credință și Constituție" al Consiliului Ecumenic al Bisericilor și ai Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Simbolul izvorului ne amintește necesitatea de a ne întoarce la origini, la început, la rădăcini, la esențial. Pentru a merge înainte, creștinii au nevoie de a fi înrădăcinați în cuvântul lui Dumnezeu, care își revelează chipul său în Isus Cristos, în forța reînnoitoare a Duhului Sfânt, în descoperirea iubirii lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fără lumina care provine din izvorul tuturor luminilor, problemele pe care le vom întâlni de-a lungul drumului vor rămâne învăluite în obscuritate și vor deveni pietre de poticnire insurmontabile. Izvorul face apel la imaginea apei care țâșnește din abundență. Noi cunoaștem bogăția simbolică și teologică a apei în Biblie, din cartea Genezei până în Apocalips. Apa purifică și dă viață. Credința, rugăciunea și acțiunea comună pot să facă să izvorască apa chiar și din pietrele aride ale amărăciunii și purifică păcătosul de diviziunea din sânul creștinismului.
Pr. Cornel Cadar
Cele zece porunci ale ecumenismului
- Privește în primul rând la bogăția valorilor comune diferitelor confesiuni.
- Să observi dacă deosebirile nu sunt cumva condiționate istoric și pot fi armonizate pe parcursul dezvoltării istorice ulterioare.
- Nu lupta împotriva altor confesiuni, ci întrece-te cu ele în credință și în dragoste.
- Să lupți împotriva comodității din propriile rânduri.
- Să respecți celelalte confesiuni, chiar dacă nu înțelegi câte ceva din ele.
- Să compari idealul cu idealul și realitatea cu realitatea.
- Caută vina dezbinării mai întâi la tine și la confesiunea ta, vina istorică și cea actuală. Dar dacă vrei să mărești prăpastia, atunci să formulezi prezumțiile tale, mai întâi, la adresa celorlalți.
- Nu căuta să-i convertești mai înainte pe ceilalți, ci convertește-te pe tine însuți. În măsura în care te schimbi pe tine, îi schimbi și pe ceilalți.
- Nu vorbi de întoarcerea celorlalte confesiuni, ci așteaptă depășirea diviziunilor printr-un pas înainte, prin maturizarea și creșterea tuturor confesiunilor.
- Să cunoști celelalte confesiuni prin contacte personale și prin scrierile lor.
(Preot Josef Thome, anul 1940, "Vita catholica Banatus", nr. 1/2002)