Știri interne
Centenar
Vineri, 4 octombrie, sărbătoarea sfântului Francisc, la biserica catolică din Cartierul Elisabetin din Timișoara, 16 preoți au oficiat Liturghia festivă a jubileului de 100 de ani de activitate pe teritoriu României. De asemenea, au participat 30 de surori din Congregația "Fiicele Sfântului Francisc de Assisi", dintre care 20 au venit din străinătate. Au participat reprezentanți și de la alte congregații, invitați și credincioși din parohie. A doua zi, 5 octombrie, în bazilica "Maicii Domnului" din Maria Radna s-a oficiat o sfântă Liturghie, prezidată de PS Martin Roos, episcop de Timișoara. Liturghia s-a încheiat cu adorația de mulțumire pentru cei 100 de ani de existență. (sr. M. Sávia Lukáová)
Institutul "Sf. Tereza"
Duminică, 3 noiembrie, a avut loc la București consacrarea edificiului restaurat al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza", în prezența unor invitați de marcă din rândurile oficialităților, a unor înalte personalități ecleziastice din România și din străinătate, a unor distinși oameni de cultură: profesori, cercetători, ziariști, a corpului profesoral și a reprezentanților studenților. Sărbătoarea a început dimineața la ora 10,30 cu Liturghia solemnă din catedrala "Sfântul Iosif", a continuat cu sfințirea edificiului institutului și cu festivitățile din auditorium magnum "Anton Durcovici". Printre cei care au luat cuvântul sau au fost prezenți: ÎPS dr. Ioan Robu; PS Petru Gherghel, PS dr. Reinhard Lettman; PS dr. Erdö Péter; Mons. dr. Vladimir Petercă; pr. dr. Wilhelm Dancă, Răzvan Teodorescu, Victor Opaschi, conf. dr. Francisca Băltăceanu; absolvent Sebastian Lucaci; student Florina Ciobotaru... (Catholica.ro)
Un nou sit
Catholica.ro a lansat un sit (www.catholica.ro/rozariu/) dedicat Anului Rozariului. Noul sit, care are deja un volum considerabil, dorește să vină în întâmpinarea vizitatorilor cu informații despre Anul Rozariului, despre rugăciunea Rozariului, dar și despre alte rugăciuni. El reunește atât materiale mai vechi, cât și unele în premieră. Astfel, la secțiunea documente sunt publicate textele unor documente papale apărute la edituri precum cea a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București sau "Presa Bună" a Diecezei de Iași, dar și texte care până acum nu au existat în limba română. Secțiunea dedicată Rozariului introduce pe vizitatori în practica acestei devoțiuni, oferă câteva materiale despre istoria rugăciunii și prezintă desigur toate cele patru categorii de mistere, de bucurie, de lumină, de durere și de slavă. Sunt publicate și câteva meditații pe tema misterelor, după cartea pr. Claudiu Dumea, "Maria în misterele Rozariului". Pe lângă rugăciunea Rozariului, pe sit sunt incluse și textele Litaniei lauretane, precum și ale Acatistului și Paraclisului Maicii Domnului. La rubrica "Maria în..." sunt prezentate articole despre Fecioara Maria în liturgie, în icoane și imagini religioase, în muzică, în pictură. Sunt publicate, de asemenea, aproximativ 30 de predici la diferite sărbători mariane. O secțiune încă în dezvoltare este dedicată sanctuarelor mariane, pentru început fiind prezentată sanctuarul de la Cacica și Mănăstirea de la Nicula.
Întâlnire MIDADE
În perioada 5-12 noiembrie la Mănăstirea Părinților Carmeliți din Luncani (Bacău) a avut loc întâlnirea MIDADE (Mouvement International d'Apostolat des Enfants), organizație internațională reprezentând 52 de mișcări ale Acțiunii Catolice care se ocupa de educația copiilor din lume. La această mișcare a aderat și A.C.C. (Acțiunea Catolica a Copiilor), deocamdată țară observatoare, prezentă în România în Dieceza de Iași. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți din Franța, Elveția, Portugalia, România, Slovacia și din Republica Moldova. Tema principală a întâlnirii a fost: "Drepturile copiilor în contextul european". Imaginea de ansamblu privind situația de dinainte și de după 1989 din România a fost oferită de sr. Monica Ante, O.A., psiholog Florentina Zult și asistentul social Mihaela Drăgoi de la DGPC. Programul a cuprins și o întâlnire a grupului A.C.C. în Comunitatea Fraților Salezieni din Parohia "Fer. Ieremia". (Claudia Budău)
Fecioarele Consacrate
În vederea unei participări cât mai fructuoase la viața Bisericii locale, Ordinul Fecioarelor Consacrate a voit să se pregătească sufletește cât mai bine pentru a fi alături de toți cei care în cadrul Sinodului diecezan își aduc, după posibilități, contribuția lor prețioasă. În acest sens, în perioadele 11-15 noiembrie și 25-29 noiembrie, la Casa de Reculegere din Traian, s-au ținut exerciții spirituale pentru Fecioarele Consacrate. În perioada 2-6 decembrie va fi a treia serie de exerciții spirituale la care sunt așteptate acele fecioare consacrate care nu au putut lua parte în prima serie. Prin disponibilitatea lor, părinții verbiți au ținut meditațiile și au asistat spiritual cele trei grupuri de persoane.
Prelegeri despre Rozariu
În cadrul dialogurilor academice, Academia Catolică "Sfântul Augustin" a organizat miercuri, 20 noiembrie, la ora 19.00 în catedrala nouă din Iași, o întâlnire pe tema: "Rozariul - rugăciune actuală (încă?)". După o introducere în tema acestei întâlniri, făcută de părintele Lucian Farcaș, cel care a avut, de altfel, și rolul de moderator, a urmat seria de prelegeri: "Legătura dintre rugăciunea Rozariului și sfintele Evanghelii" (pr. Alois Bulai), "Actualitatea rugăciunii Rozariului" (pr. Eduard Ferenț). Pr. Wilhelm Dancă și pr. Tadeusz Rostworowski au prezentat importanța pe care a avut-o și o are Rozariul în viața lor. Au mai fost prezenți preoți de la parohiile din Iași, studenți de la universitățile din localitate, precum și numeroși laici. Pauzele dintre prelegeri au fost punctate de momente muzicale la care și-au dat concursul: pr. Florin Spătariu, Octavian Bișoc, Sabina Doboș și Irina Alecu. (Ovidiu Bișog)
O zi împreună
Sâmbătă, 23 noiembrie, la Faraoani a avut loc o zi de reculegere pentru membrii și simpatizanții Acțiunii Catolice. Au participat peste 70 de tineri și adulți din Faraoani, Bacău "Sfântul Nicolae", Bacău "Fericitul Ieremia" și Moinești. Din program: prezentarea grupurilor, meditație, discuții în grupuri mici, ora medie, schimb de experiență, sfântul Rozariu, sfânta Liturghie... Pr. Cornel Cadar, în cadrul meditației a vorbit despre rolul pe care îl are Acțiunea Catolică, și anume acela de a împiedica degradarea omului, promovând adevăratele valori umane și creștine, prin care creștinul poate fi un om adevărat. (Felicia Antal Negru)
Sărbătoare la Galați
Duminică, 24 noiembrie, Surorile Franciscane din Galați s-au reunit în biserica "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" din localitate cu ocazia depunerii profesiunii temporare a sr. Paula Dobrea, o tânără care provine din această comunitate parohială. Celebrarea euharistică a fost prezidată de Mons. Ilie Sociu, însoțit de pr. Eusebiu Pișta, pr. Ștefan Acatrinei, pr. Petru Albert, pr. Damian Alucăcesei, pr. Adrian Boboruță și un părinte greco-catolic. După sfânta Liturghie au urmat câteva momente recreative pregătite de surori.
Comemorarea înaintașilor
Ziua de 29 noiembrie a fost pentru Ordinul Franciscan zi de sărbătoare, fiind comemorarea tuturor sfinților franciscani, adică a acelor suflete serafice ajunse la perfecțiunea iubirii și alese de Dumnezeu să strălucească pe firmamentul Bisericii prin mărturie autentică și cuvânt înțelept. Cu această ocazie, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan de Grad Universitar din Roman a dorit să-și comemoreze înaintașii, atât pe cei trecuți la cele veșnice, cât și pe cei care mai sunt încă în viață. Provincia Franciscană "Sf. Iosif" din România, Institutul Teologic Franciscan din Roman și, mai ales, generația tânără franciscană, în semn de prețuire și în cadrul unei ceremonii deosebite a decernat tuturor fraților și preoților care au murit după 1947, precum și acelora care mai sunt în viață diplome de excelență și diplome de merit. (Pr. Victor-Emilian Dumitrescu, OFMConv.)
Academie mariană
Sâmbătă, 7 decembrie, la ora 18.00, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași organizează, ca în fiecare an, academia mariană în cinstea sfintei Fecioare Maria, neprihănit zămislită. Tema din acest an este sfântul Rozariu. Alături de conferința și cântecele susținute de studenți, anul acesta academia va căpăta o notă deosebită prin prezența maestrului Alexandru Moroșanu și a soției sale, Tatiana, care vor interpreta la violoncel și pian diferite piese muzicale în cinstea sfintei Fecioare Maria. Alături de profesorii și seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic, la academie sunt invitați PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții și credincioșii din Iași.
Sărbătoare AC
La 10 ani de existență în Dieceza de Iași, Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" invită membrii, simpatizanții și asistenții spirituali la sărbătoarea aniversară, care va avea loc la catedrala din Iași, în ziua de 8 decembrie. Programul întâlnirii: 9.00 - primirea participanților; 10.30 - pregătirea pentru cor; 11.00 - sfânta Liturghie; 13.00 - moment festiv. Liturghia aniversară va fi prezidată de PS Petru Gherghel care va avea un mesaj special pentru membrii Acțiunii Catolice. Parohiile participante vor avea un reprezentant care va purta o eșarfă cu numele parohiei. Evenimentul se înscrie în cadrul Sinodului diecezan în curs de desfășurare, continuând seria manifestărilor legate de împlinirea a 10 ani de existență pentru Acțiunea Catolică. (Consiliul Diecezan A.C.)
Hirotoniri
- Luni, 9 decembrie, la ora 12.00, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, episcopul de Chișinău, Anton Coșa, va face prima sa hirotonire de preoți în capela "Sfântul Alois Scrosopi" din incinta Centrului Social-Pastoral "Casa Providenței" din Chișinău. Cei doi diaconi sunt Vladislav Pogerbnoi pentru Dieceza de Chișinău și Andrei Dăscălașu, pentru Dieceza de Iași. Născut în Parohia Slobozia-Rașcov din raionul Camenca, Vladislav Pogrenoi și-a început studiile teologice la Stadnik, în cadrul Congregației "Preoții Inimii lui Isus", provincia polonă, pe care le-a terminat la Universitatea Catolică din Lublin. La dorința sa a fost primit în rândul candidaților la preoție ai Diecezei de Chișinău, ultimul an petrecându-l la Iași la Institutul Teologic, unde a fost trimis să învețe limba română. Andrei Dăscălașu, originar din Moinești, a terminat teologia la Institutul Teologic din Iași și, după un timp de experiențe pastorale în Dieceza de Iași, și-a exprimat dorința de a activa în cadrul Diecezei de Chișinău.
- Duminică, 15 decembrie, la ora 10.30, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași va avea loc o sfântă Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel în cadrul căreia va hirotoni întru diaconat 10 studenți din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.
Academie "Durcovici"
Marți, 10 decembrie, la ora 10.30, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași organizează în cinstea episcopului martir Anton Durcovici o academie teologică la care, alături de profesorii și studenții Institutului, sunt invitați PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții din Iași și preoții care au absolvit recent Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. După conferința prezentată de pr. rector Wilhelm Dancă, va urma sfânta Liturghie în cadrul căreia PS Petru Gherghel va înmâna, din partea Universității Pontificale din Lateran, diplomele de bacalaureat în teologie preoților din ultimele promoții.
Concert de colinde
Sâmbătă, 21 decembrie, la ora 18.00, corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, condus de prof. Mihai Bișoc, va susține și în acest an tradiționalul concert de colinde în capela seminarului. Același concert va fi susținut și în catedrala romano-catolică din Iași, duminică 22 decembrie, la ora 18.00.
Invitație
"Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat". Aceasta va fi tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 17 și 30 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care vor avea loc în perioada 27-30 decembrie. Cei care doresc să participe vor trebui să se anunțe din timp la adresa: Casa "Maica Speranța" (pentru sora Maria Stella), com. Botești, jud. Neamț, 5594-Barticești, tel. 0233/781440, sau sr. Damiana 0233/781441. Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrument muzical (pentru cei care știu să cânte). Fiecare va contribui, aducând unele alimente sau o taxă, după posibilități. La Barticești se poate ajunge cu autobuzul sau cu trenul până la Roman de unde se ia autobuzul spre Nisiporești sau direct Barticești.
A trecut la Domnul...
Marți, 26 noiembrie, a trecut la cele veșnice, răpus de o hemoragie internă, pr. Ioan Ciceu. S-a născut la Faraoani în ziua de 8 octombrie 1941, fiind al treilea copil, din cei patru, al părinților Anton și Maria. A urmat clasele primare în localitatea natală, în continuare ciclul II la Valea Mare și apoi, în 1965, a fost admis la Seminarul Liceal Catolic din Alba-Iulia. Transferat la Iași, a obținut bacalaureatele și în anul 1959 a intrat la Seminarul Romano-Catolic din Iași. În ziua de 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia. Primul loc de apostolat a fost satul Răchiteni, unde a activat ca vicar parohial începând cu 1 martie 1966. La 1 iulie 1967, a fost transferat la Parohia Lespezi unde a activat 6 ani tot ca vicar parohial. La 16 martie 1973 a fost numit paroh la Cacica, după care, la 1 decembrie 1978, a fost transferat la Parohia Frumoasa, unde a slujit timp de 24 de ani. A făcut parte din Consiliul Prezbiteral, a fost decan de Piatra (1991-1996) și din 1997 a fost președintele Organizației Kolping Moldova. Vineri, 29 noiembrie, PS Aurel Percă a prezidat o Liturghie în biserica din Frumoasa, după care trupul neînsuflețit a fost transportat la Faraoani. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 30 noiembrie, în cimitirul din satul natal. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel.
Dumnezeu să-l odihnească!