Tot genunchiul să se plece
Este impresionant ciclul anului liturgic care are în desfășurarea sa două evenimente: nașterea și învierea lui Isus. Ambele mistere sunt pentru noi, oamenii, de o rezonanță profundă; la naștere îngerii cântă slava lui Dumnezeu, iar la înviere se sfărâmă lanțurile morții pentru mulți. Ciclul anului liturgic poate fi asemănat cu drumul credinței noastre: prin Botez ne naștem, iar prin Euharistie înviem de fiecare dată în el.
Faptul că Dumnezeu este iubire ne-o demonstrează modul în care se naște Fiul său, Isus Cristos. Inițial, asumându-și condiția umană, apoi alegerea treptei celei mai de jos, așezarea într-o iesle. Să ne imaginăm deci locul: un grajd în interiorul căruia se află o iesle, în care se află fân proaspăt. Afară este întuneric, numai lumina unei stele mai luminează în această beznă aproape de nepătruns. Un bărbat și o femeie intră în încăpere, femeia trebuie să nască iar bărbatul încearcă să o ajute. După un timp se aude plânsul unui copil, iar după ce este alăptat de către mamă, este învelit și așezat pe fân.
Totul este natural, dar întotdeauna când am meditat la nașterea Mântuitorului, m-a impresionat profund simplitatea momentului. La fel de simplă este și Euharistia, puțină apă și făină, dar câtă forță, câtă iubire! Isus a dorit ca simplitatea sa să ne fie nouă bogăție. El se naște pentru a aduce bucuria umilinței în mod individual în fiecare inimă.
Acest fapt este dependent de accepțiunea sau inaccepțiunea fiecăruia dintre noi. Cuvintele și gesturile sale sunt veșnice și ne îndeamnă să le urmăm... în numele lui.
Cristi-Daniel Neagoe
La fereastra copilăriei
Au fost totdeauna povești cu același miracol de viață descoperit prin ochii și glasul cristalin al inocenței de copil, dar și al gândului umbrit, de multe ori! - de teama și neputința ocrotirii lui, așa cum odinioară, pentru Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, preasfânta Fecioară și sfântul Iosif au avut aceeași grijă de a-l primi în lume, într-un adăpost sigur și cald. Astfel, fiecare pas ori adiere din echilibrul primelor clipe puse în ocrotirea lui Dumnezeu poate aduce fericirea surâsului curat al pruncului din brațele oricărei mame, ce a trecut de barierele și nesiguranța unui viitor sumbru, atunci când viața nu-i oferă decât durerea lipsei unei familii, a unui cămin pentru copilul ei.
Un astfel de ideal sublim și hotărât de a spune: "Da, vieții și familiei" s-a concretizat la Piatra Neamț, din dorința unor membri ai Acțiunii Catolice a Adulților de a se implica în mod direct în a da un "Ajutor pentru viață" acolo unde aceasta poate fi în pericol de a fi distrusă sau de a se transforma prin nesăbuință, indiferență sau chiar neputință, într-un păcat al omului.
Astfel, pe linia catehezelor Sinodului diecezan cu privire la viață și familie și în colaborare cu Asociația Diecezană Caritas, au întocmit un proiect finanțat și de principesa Margareta, iar după aprobările oficiale, au pornit în căutarea lor pe străzi, în maternități sau familiile dezbinate, oferindu-le chiar și un adăpost în casa lor de unde se va răspândi mereu acea aromă de pâine și cald. Un număr de peste 35 de cazuri posibile în acest proiect, susținut și asistat de cadre calificate medical sau pentru consilierea familiilor.
În acest mod, din inimile celor care lucrează, la fereastra copilăriei s-a aprins încă o luminiță de speranță și poveste pentru brăduțul de Crăciun al tuturor creștinilor, împodobit cu mâinile mici ale celor ce încrustează pentru totdeauna cu aripa Duhului Sfânt primit la Botez...
Ana-Maria, Petruț, Robert, Silviu... fericirea, pacea și clipele de sărbătoare ale nesfârșitului colind al vieții creștine.
Cristina Koch Smeu