Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La 10 ani

Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu"

Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu sărbătoresc anul acesta 350 de ani de la fondarea congregației și 10 ani de prezență în România. Pentru aceste aniversări i-au mulțumit lui Dumnezeu în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, la care a participat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Liturghia a avut loc luni, 4 noiembrie, ora 11.00, în capela Mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni. "Lăudați pe Domnul pentru că este bun, în veac este îndurarea

lui", au cântat surorile în această zi, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra congregației.

Construcția mănăstirii a început în primăvara anului 1991, un rol foarte important avându-l pr. Vasile Rediu, parohul comunității din Gioseni. La 4 noiembrie 1992 mănăstirea a fost sfințită. Așezată pe un deal, la marginea satului, mănăstirea are 80 de încăperi, toate situate în jurul capelei în care s-a celebrat Liturghia de sărbătoare.

După sfânta Liturghie un grup de tineri au interpretat, printr-o scenetă, un moment din viața fondatorului congregației.

Congregația Surorilor Milostive ale Sfântului Carol Borromeu a fost înființată pe 8 iunie 1652 la Nancy (Franța) de către Josef Chauvenel (n. 1620, Nancy). Având carisma slujirea bolnavilor și săracilor, educarea copiilor și a tinerilor, congregația are casa mamă în Germania (Mutterhaus Kloster Grafschaft, 57392-Schmallenberg). Actuala superioară generală este sr. M. Irmtrud Behnke. Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" (5527-Gioseni, com. Tamași, jud. Bacău; tel. + fax 0234/225370) o are ca superioară pe sr. M. Borromea Jilg. Mănăstirea din Gioseni are deschisă din 1995 Grădinița de Copii "Sfântul Carol Borromeu" cu două grupe de copii, responsabilă fiind sr. Edith Bejan.

"Fiți milostivi, precum Tatăl vostru milostiv este" (Lc 6,36) este motoul vieții Surorilor Sfântului Carol Borromeu.

Îmbinând contemplația cu viața de slujire a aproapelui, surorile borromite se angajează să trăiască în spiritul sfaturilor evanghelice, depunând voturile de sărăcie, ascultare și curăție. Fidele spiritului întemeietorului, ele depun și votul de milostenie.

Receptive față de realitatea concretă în care trăiesc, ele se ocupă de îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor în spitale, aziluri și la domiciliu, de ajutorarea săracilor și a abandonaților și de educarea copiilor și a tinerilor în școli și grădinițe.

Pr. Cornel Cadar


Istoric

Istoria Congregației Surorilor Milostive ale Sfântului Carol Borromeu a început în Franța secolului al XVII-lea, într-o perioadă frământată de război, epidemie de ciumă, foamete și sărăcie.

Adânc mișcat de nevoile și lipsurile celor săraci, un avocat francez, Iosif Chauvenel, din Nancy (Lorena), își dedică viața slujirii bolnavilor, a celor părăsiți și a săracilor. El își pune casa și averea la dispoziția unor femei filantropice, care încercau să aline suferințele fizice și morale ale bolnavilor. Răpus de ciumă, moare în 1651, în vârstă de 31 de ani. Înainte de moarte, el îi încredințează tatălui său misiunea de a conduce mai departe opera. Tatăl, Emanuel Chauvenel, împlinind ultima dorință a fiului său, deschide la 8 iunie 1652 o "casă a milostivirii", unde femeile pioase, pătrunse de spiritul sfintei Familii, îi îngrijeau pe bolnavi. Cu timpul, ele au înțeles că este greu să te împarți între viața de familie și slujirea aproapelui, fiind necesară organizarea într-o comunitate religioasă. Congregația, aprobată de episcopul de Toul, alege să trăiască după regula sfântului Francisc de Sales.

În 1662 Emanuel Chauvenel donează surorilor o casă mai mare în care ele să-și poată desfășura activitatea. La intrare se afla statuia sfântului Carol Borromeu, motiv pentru care oamenii locului le-au numit: Surorile Sfântului Carol Borromeu.

Întrucât viața acestui sfânt corespundea idealului surorilor - el însuși dedicându-se îngrijirii bolnavilor de ciumă - ele l-au ales ca model și patron.

Condițiile social-istorice, pe de o parte, și nevoile timpului, pe de altă parte, au dus, în cei 350 de ani de existență, la extinderea congregației în Europa, Africa, Asia și America Latină.

În România, primele surori au venit la Gioseni, în 1992.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat