Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Valorile spirituale

Papa în Parlamentul Italiei

Pentru prima dată în istoria Italiei un episcop al Romei a vizitat Parlamentul Italiei (joi, 14 noiembrie), ocazie cu care papa Ioan Paul al II-lea a propus ca relațiile dintre Biserică și Stat să fie marcate de "colaborare", de "independență" și de "autonomie".

În discursul său de 40 de minute, întrerupt de 20 de ori de aplauzele parlamentarilor și ale senatorilor reuniți în sesiune comună, suveranul pontif a atins marile teme de actualitate în Italia și în lume: criza demografică, provocările din sistemul educațional, misiunea mijloacelor de comunicare, clemența față de deținuți, solidaritatea față de cei marginalizați, pericolul terorist...

Interesul cu care opinia publică a urmărit evenimentul (diferite canale de televiziune l-au transmis în direct) este greu de explicat dacă nu se ține cont de faptul că din punct de vedere istoric a existat o teamă între Biserică și Statul Italian, datorată vicisitudinilor de la 1870 (anexarea statelor pontificale ș.a.).

Evenimentul a fost urmărit de 840 de jurnaliști italieni și străini în trei săli de presă; în plus au fost montate ecrane uriașe în fața sediului celor două Camere (Senatul și Parlamentul) pentru ca lumea să poată urmări discursul papei.

Sfântul Părinte, după ce a amintit că relațiile istorice dintre Italia și Sfântul Scaun au trecut prin vicisitudini și "contradicții", a considerat că această istorie a folosit la maturizarea atât a Bisericii cât și a țării suscitând "impulsuri foarte pozitive". În acest sens, suveranul pontif a vorbit de "apropiere" și de "colaborare", "în respectarea reciprocă a independenței și a autonomiei".

Episcopul Romei a invitat astfel Italia să nu-și piardă moștenirea umanistă și creștină, care explică extraordinarul aport al acestei țări la patrimoniul artistic mondial, și că trebuie respectată demnitatea persoanei umane. Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat trei provocări concrete pe care trebuie să le înfrunte Italia în acest moment.

A menționat, mai întâi, "criza nașterilor" - Italia este una dintre țările cu un nivel de creștere demografică cel mai scăzut din lume - și consecința "îmbătrânirii populației". În al doilea rând, a asigurat că viitorul unei țări depinde de educația care li se oferă cetățenilor acesteia, și de aceea a cerut favorizarea calității sistemului educațional, "în dialog direct cu familiile și cu toate elementele care compun societatea", și a solicitat ca oamenii politici să intervină pentru ca mijloacele de comunicare să devină factori educativi.

În al treilea rând, papa s-a făcut purtătorul de cuvânt al celor mai defavorizați din țară: a celor închiși, pentru care a cerut o "reducere a pedepsei"; a celor fără serviciu, în mare parte tineri; și a imigranților. "Solidaritate" a fost unul din cuvintele cele mai des rostite de suveranul pontif în timpul discursului său.

În final, papa Ioan Paul al II-lea a cerut ca în actualul proces de unificare a bătrânului continent să nu se piardă "această extraordinară moștenire religioasă, culturală și civilă care a contribuit la măreția Europei de-a lungul secolelor". Papa a făcut, totodată, referință la problema globalizării, tulburată de războaie, iar după 11 septembrie de amenințările teribile ale terorismului care afirmă că motivațiile sale sunt de natură religioasă.

"În această mare acțiune, de care vor depinde următoarele decade ale destinului omenesc - a spus papa - creștinismul are o actualitate și o responsabilitate deosebită: vestindu-l pe Dumnezeul iubirii, se propune ca religie a respectului reciproc, a iertării și a reconcilierii". (După Catholica.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat