Fii ai luminii
Auzim deseori spunându-se că viața omului se desfășoară în "întunericul lumii" ca "într-o vale de lacrimi" și că numai după trecerea acestor bariere se deschide adevărata viață în care nu mai este umbră, "întristare, nici suspin".
Întunericul lumii este legat îndeobște de păcat, adică de îndepărtarea de Creator, astfel încât cele două expresii apar sinonime: "întunericul păcatului". În ce privește "valea de lacrimi", și ea este în strânsă legătură cu păcatul, fiind de fapt o consecință a acestuia: "Voi înmulți mereu necazurile tale... în dureri vei naște copii... Blestemat va fi pământul pentru tine... spini și pălămidă îți va rodi" (Gen 13,16-18). Acesta a fost verdictul dat protopărinților Adam și Eva din cauza neascultării.
Cu toate acestea, Dumnezeu-iubire nu i-a dat uitării pe oameni, pe cei pe care i-a voit ca pe o coroană a creației sale. El a intervenit de-a lungul timpului cu multiple licăriri, spre exemplu, eliberând, prin Moise, poporul ales din robia egipteană și călăuzindu-l spre țara Canaanului, în cei 40 de ani prin pustiu, prin norul luminos ca o călăuză în noapte.
Lumina deplină și permanentă avea să vină "la plinirea timpului", prin Fiul, Cuvântul întrupat, Isus Cristos, care așa s-a recomandat: "Eu sunt lumina lumii, cine mă urmează nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). Într-adevăr, Isus este lumină prin tot ceea ce ne-a dezvăluit despre Tatăl, despre sine și despre Sfântul Duh. Opera răscumpărătoare pe care a săvârșit-o din iubire față de oameni constituie un reflector imens, în lumina Învierii pentru întreg neamul omenesc, până la învierea de apoi. Întreg complexul liturgic este nelipsit de lumina lui Cristos: la toate serviciile divine, luminile (lumânări și echivalente), simboluri ale mărturisirii lui Cristos, sunt peste tot prezente. Întreaga viață creștină este o "fotosinteză" spirituală având drept scop asimilarea prin har a lui Isus Cristos, hrană și rodnicie pentru eternitate.
La început de nou an liturgic, Isus ni se adresează, spunându-ne: "Voi sunteți lumina lumii... astfel să lumineze lumina voastră... ca oamenii să vadă faptele voastre bune și să-l preamărească pe Tatăl vostru din ceruri". Călăuziți de preacurata Fecioară Maria, "steaua mării", folosind sfântul ei Rozariu de lumină, vom reuși să trăim ca adevărați fii ai luminii.