Știri externe
Un nou document
Vineri, 18 octombrie, în Biroul de Presă al Sfântului Scaun, cardinalul Dario Castrillon Hoyos și arhiepiscopul Csaba Ternyak, prefectul și secretarul Congregației pentru Cler, au prezentat instrucțiunea "Preotul, păstor și conducător al comunității parohiale". Introducerea la document, care a fost publicat în limbile italiană, spaniolă, engleză, germană și poloneză, include discursul Sfântului Părinte adresat participanților la Adunarea generală a congregației, din 23 noiembrie 2001. Prima parte are ca temă preoția comună și cea ministerială, și elementele centrale ale slujirii și vieții preoților. A doua parte vorbește despre parohie și despre funcția de preot paroh, despre provocările actuale în cadrul asistenței pastorale parohiale. Documentul se încheie cu o rugăciune a preotului paroh către preasfânta Fecioară Maria. Instrucțiunea vine după o serie de documente precum "Directoriul despre slujirea și viața preoțească" (1994), Instrucțiunea interdicasterială "Ecclesiae de mysterio" (1997) și scrisoarea circulară "Preotul, învățător al cuvântului, ministru al sacramentelor și păstor al comunității pentru cel de-al treilea mileniu creștin", publicată cu ocazia marelui jubileu al anului 2000.
Catehismul - 10 ani
Vineri, 11 octombrie, întâlnindu-se cu aproape 250 de cardinali, episcopi și teologi participanți la Congresul Catehetic Internațional (8-11 octombrie), Sfântul Părinte a descris Catehismul ca fiind unul din cele mai importante roade ale Conciliului Vatican II, de la deschiderea căruia tot în aceeași zi s-au împlinit 40 de ani. Congresul Catehetic Internațional, care a durat patru zile, a fost organizat de către Congregațiile pentru Doctrina Credinței și respectiv pentru Cler. Catehismul, un "text magisterial colegial", fiind cerut de papa în 1995 Sinodului episcopilor, a fost editat de o echipă coordonată de cardinalul Ratzinger. Toți episcopii lumii au fost consultați la scrierea lui. Versiunea originală a fost publicată în limba franceză, în 1992, ediția în limba latină apărând abia în 1997. El reprezintă un compendium al credinței catolice, publicat într-un limbaj modern.
Adunare CCEE
Adunarea anuală a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) s-a desfășurat la Sarajevo între 3-6 octombrie, la invitația Conferinței Episcopale a Bosniei Herțegovina. Întâlnirea a fost găzduită de seminarul din Sarajevo, amfitrioni fiind cardinalul Vinko Puljic, arhiepiscop de Sarajevo, și episcopul Franjo Komarica, președintele Conferinței Episcopale a Bosniei Herțegovina. Consiliul este alcătuit din președinții celor 34 de conferințe episcopale ale Europei. Tema centrală a adunării din acest an a fost "Evanghelizarea și transmiterea credinței în contextul societății moderne și pluraliste a Europei". Necesitatea unei pastorații vocaționale, importanța cartei ecumenice, semnată în aprilie 2001, catolicii din Rusia, dialogul interreligios, procesul unificării europene, situația din Bosnia și din sud-estul Europei, situația din Țara Sfântă, apărarea creației au fost printre subiectele abordate de adunare.
Despre familie
Între 17 și 19 octombrie, Consiliul Pontifical pentru Familie a ținut la Roma Cea de-a 25-a Adunare plenară cu tema "Pastorația familiei și perechile în dificultate", eveniment la care au participat cardinali și episcopi din comitetul de conducere, cupluri căsătorite membre ale dicasterului și câțiva consilieri și experți în domeniu. Tema aleasă, de mare actualitate, se inspiră din nr. 77 al documentului "Familiaris consortio", unde se indică diferite tipuri de dificultăți și probleme cu care se confruntă familiile, pe diferite planuri: social, cultural, psihologic, relațional etc.