Geografia și religia
În luna iunie a avut loc un simpozion intitulat "Geografia și religia în învățământul preuniversitar" desfășurat la Seminarul Ortodox "Veniamin Costache" din Târgu Neamț. Vicențiu Ciocan, profesor de geografie gradul I la Școala Nr. 1 Roman, a prezentat conferința cu tema: "Geografia și religia, un singur pământ, un singur Dumnezeu", publicată în "Cronica Romanului", revista de teologie și spiritualitate a Eparhiei Romanului. Reluăm în această revistă câteva puncte.
"La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul... Toate prin el s-au făcut; și fără el nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut". Așa începe Evanghelia după sfântul Ioan.
Normal este ca atunci când elevul studiază o materie să cunoască obiectul de cercetare și geneza acestui obiect.
Nimeni nu se îndoiește azi că geografia, știința pământului, sau mai bine zis a învelișurilor geografice ale pământului în relațiile lor cauzale, este printre primele științe apărute și un obiect important din aria curriculară "Om și societate".
În școală apar elemente de geografie fizică și economică în manualele de clasa a III-a și a IV-a, în cadrul obiectelor științe și geografia României. Dar referiri la obiectul de studiu al geografiei apar abia în clasa a V-a în cadrul geografiei generale. Este normal ca elevul să se întrebe și să ne întrebe cine a creat pământul, apa, aerul, viețuitoarele, cum a apărut omul pe pământ. Și vine religia, nu geografia, încă din clasa I și spune în prima carte a Sfintei Scripturi "Geneza": "La început Dumnezeu a creat cerul și pământul...".
Deci Dumnezeu este Creatorul obiectului de studiu al geografiei fizice. Apoi Dumnezeu l-a creat pe om după chipul său, bărbat și femeie i-a creat, i-a binecuvântat și le-a spus: "Fiți roditori și înmulțiți-vă. Vă încredințez pământul. Voi sunteți mai mult decât peștii, păsările, animalele și plantele. Voi să aveți grijă de ele". Și astfel, Dumnezeu a creat și obiectul de studiu al geografiei umane. Dar omul a încălcat porunca lui Dumnezeu mâncând din pomul oprit și s-a creat geografia economică. "Blestemat va fi pământul pentru tine. Cu osteneală să te hrănești din el în toate zilele vieții tale. În sudoarea frunții tale îți vei mânca pâinea ta până te vei întoarce în pământul din care ești luat: căci pământ ești și în pământ te vei întoarce".
Cine se mai îndoiește azi de aceste adevăruri?
Înzestrat cu asemenea convingeri geografice, elevul ajunge în clasa a V-a și află cu stupoare că Universul a apărut în urmă cu aproximativ 15-17 miliarde de ani, în urma exploziei "oului cosmic", supraatom în clasa a IX-a, explozie denumită "big-bang".
Au trecut 12 ani de la Revoluție și geografia în școală se încăpățânează să-și păstreze linia anticristă din regimul comunist. Nu are explicații științifice credibile, pe înțelesul elevului de gimnaziu, dar nici nu acceptă măcar parțial argumentul divin. Religia, în schimb, se impune tot mai mult în conștiința elevului pe care îl modelează și îl educă în spiritul moralei creștine și al ocrotirii naturii. Dumnezeu l-a pus pe om să stăpânească întreaga sa creație, aceasta însemnând că omul este doar administrator și nu proprietar, pentru că având o viață scurtă se folosește doar pentru un timp de bunurile materiale. Dumnezeu este adevăratul proprietar. Și așa religia în școală este plină de geografie fizică, umană, economică și ecologică.
Geografia de azi, soră cu religia în aria curriculară "Om de societate", este săracă sau mai bine zis pustie de religie.
Așadar, nu vă fie frică să vă mărturisiți credința și în manualele de geografie, deoarece "geografia și religia au același pământ și același Dumnezeu".
Vicențiu Ciocan, profesor