Bilanț spiritual
Luna noiembrie, ultimă lună a anului liturgic 2002, invită pe creștini la darea de seamă cu privire la viața lor spirituală. Sfințenia a fost propusă ca obiectiv primordial al acestui an, trasat de însuși Dumnezeu: "Fiți sfinți, căci eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt" (Lev 19,2), și "Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru ceresc desăvârșit este" (Mt 5,48).
Grija pentru puritatea sufletului ne-a preocupat? Demnitatea creștină ne-a caracterizat? Haina albă primită la începutul vieții creștine o prețuim ca atare? Dar lumânarea aprinsă de la cea pascală, chip al lui Isus Cristos, "lumina cea adevărată", ne-a călăuzit cărările vieții? Am râvnit la sporirea credinței care mută munții din loc? Am cerut cu smerenie această sporire? Trăirea în spirit de credință aduce bucurie, speranță și o dată cu acestea tăria vieții creștine. Mai presus de toate, ne-a fost iubirea de Dumnezeu și de aproapele mobilul vieții? Ne dăm seama că nu putem fi copii ai lui Dumnezeu-iubire decât prin iubire? Medităm și aplicăm cum se cuvine imnul dragostei scris de sfântul apostol Paul (1Cor 13)? Ne este clar criteriul judecății din urmă (Mt 25,31-46)?
Pentru buna reușită în alcătuirea bilanțului ne stau la dispoziție cele două faruri de la începutul lunii noiembrie: Sărbătoarea Tuturor Sfinților și Ziua Morților. Prima este o odă de preamărire a lui Dumnezeu care i-a chemat, i-a format și i-a primit în fericirea sa.
Mesajul lor ne angajează: Am fost ca voi. Fiți ca noi! Ne mărginim să-i admirăm sau ne străduim să-i și imităm?
Comemorarea decedaților este un apel stăruitor de a le veni în ajutor celor din purgator, prin rugăciunile și faptele noastre bune. Aceștia, la rândul lor, se roagă pentru noi. De altfel, întreaga lună noiembrie, ca lună a răposaților, se oferă ca un timp de reflecție profundă și atotcuprinzătoare asupra importanței călătoriei pământești: scurtimea acestei călătorii în care Tatăl ceresc ne arată iubirea sa nemărginită care ni s-a descoperit îndeosebi prin Fiul-Răscumpărător și Duhul Sfânt, izvorul de lumină, sfințire și pace. În același timp suntem avertizați asupra folosirii înțelepte a darurilor încredințate de providența divină, în perspectiva inevitabilă a tragerii la răspundere. Parabola talanților merită să fie meditată și aplicată.
Parcurgând cu atenție capitolele gestiunii vieții în lumina credinței și a eternității, ne vom da seama de situația bilanțului spiritual 2002.
Vom mulțumi pentru darul corespunderii și vom regreta necorespunderile, deciși pentru o reală îndreptare, susținuți de ajutorul dumnezeiesc.