Misionarii împreună
Un grup de aproximativ 20 de persoane, o parte din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza", iar altă parte persoane laice, cu sensibilitate misionară, adevărate "inimi de mamă" pentru misionari, au participat în perioada 8-10 august la un curs de exerciții spirituale sub conducerea părintelui Pavel Chelaru.
În urmă cu trei ani, eram un mic grup de rugăciune și susținere a misionarilor noștri plecați în Kenya. Ceea ce ne anima atunci, ca și acum, este că toți suntem chemați, prin Botez, să fim misionari. Cu timpul, grupul nostru s-a lărgit și s-a maturizat. În fiecare miercuri ne întâlnim, medităm împreună cuvântul lui Dumnezeu și împărtășim din trăirile noastre, dar, mai ales, suntem în legătură permanentă cu misionarii noștri din Africa, susținându-i atât prin forța rugăciunii cât și prin mici jertfe personale, toate adunate în așa-numitele "buchete spirituale". Anul acesta grupul nostru care numără circa 30 de persoane și-a propus să facă trei zile de exerciții spirituale, centrate pe tema iubirii. Acest lucru a fost un bun prilej de cunoaștere și de coeziune a grupului, de interiorizare și de rugăciune, de comuniune și de dialog cu Isus.
Faptul că într-una din după-amieze am avut în mijlocul nostru pe părintele Eugen Blaj, parohul misiunii românești din Maikona, Dieceza de Marsabit, Kenya, a fost perceput ca o încununare a activității noastre, un dar de încurajare și o confirmare că tot ceea ce facem noi este o coparticipare prin iubire la "aventura iubirii și sacrificiului" întreprinsă de misionarii noștri. Majoritatea îl cunoșteam pe părintele Eugen, știam amănunte privind activitatea sa și totuși emoția revederii și a schimbului de trăiri era foarte puternică. Părintele venea din inima continentului negru, din misiune, dar și noi ne consideram misionari, aici, acasă. Am aflat de la părintele despre misiunea românească din Maikona, localitate situată în nordul Kenyei, în deșert, la aproximativ 120 km de Etiopia, unde lucrează împreună cu părintele Isidor Mârț, în condiții deosebite. Părintele Eugen ne-a vorbit despre modul de viață al africanilor, despre religiozitatea lor înnăscută, despre obiceiuri, despre numărul mare de secte religioase, precum și despre religiile tradiționale africane. De asemenea, ne-a relatat despre marile evenimente din viața comunității: nașterea, nunta, înmormântarea. Am aflat ce înseamnă familia africană și modul în care se desfășoară căsătoriile. Problema căsătoriei este o afacere a părinților. Mireasa este cumpărată de viitorul soț de la părinți, iar de cele mai multe ori acesta nu o cunoaște până în ziua nunții. Un alt aspect abordat a fost referitor la viața femeii în Africa. Femeia nu este numai mamă și soție, ci este responsabilă cu toate muncile domestice, de la aprovizionare până la pregătirea mâncării, în condiții rudimentare.
Venirea misionarilor în această zonă a adus o oază de speranță, atât prin vestirea cuvântului evanghelic cât și în privința condițiilor de viață. Vracii sunt înlocuiți de prezența unor asistente medicale care asigură îngrijirea bolnavilor în condiții extrem de vitrege. Jertfa acestora este răsplătită prin zâmbet și prin triumful vieții. Educația începe să aibă un rol deosebit, deși se desfășoară în condiții extrem de grele: distanțe mari, lipsa manualelor și a condițiilor de învățat, slaba alimentație a copiilor, lipsa îmbrăcămintei. Important este ca fiecare copil să învețe ceva util, care să-i permită să evadeze din mediul în care s-a născut spre o viață mai bună.
Spre finalul întâlnirii, părintele ne-a pus câteva casete video care au permis să vedem "ca pe viu" activitatea misionarilor noștri. Numai experimentând iubirea profundă față de aproapele poți face ca acolo unde pare a fi cu neputință zâmbetul să înflorească speranța. Ne-am simțit solidari cu misiunea lor de jertfă atunci când părintele ne-a mărturisit cât de important este să știi că cei de acasă se roagă pentru tine și că prin rugăciune distanțele se apropie, că departele devine aproape. Spusele sale ne-au încurajat în tot ceea ce gândim să întreprindem, dar mai ales ne-au încurajat în a stărui în rugăciune. Rugăciune făcută cu inimă de adevărate mame...
Mariana Purțuc