Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Răchiteniul, un mic Toronto

"A da un chip iubirii" - aceasta au încercat să contureze tinerii din Răchiteni (jud. Iași) într-un campus local de formare în perioada 22-28 iulie. Lăsându-se conduși de Duhul Sfânt văzut ca prezență, lumină, libertate, viață și dar, tinerii au avut posibilitatea să descopere frumusețea lui Cristos în ei înșiși, în aproapele, în cei săraci, în meditarea cuvântului, în sacramente și în rugăciune. În drumul lor spiritual au fost însoțiți de părintele paroh Albert Lucaci, sr. M. Valeria Pârțac din Congregația Surorilor Carmelite ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus și fr. Felician Farcaș din Ordinul Carmelit. La acest campus au participat aproximativ 70 de tineri localnici sau veniți în vacanță la bunici.

Începând din seara zilei de 26 iulie li s-au alăturat tineri și adulți din parohiile cu Acțiune Catolică ale zonei Roman: Butea, Pildești, Roman, Mircești, Piatra Neamț, Izvoarele, Barticești, precum și tineri invitați din zona Iași și Târgu Jiu. Aceștia au fost cazați la familiile din sat și au participat cu entuziasm la tot programul. În final numărul participanților a crescut la o sută.

Plecând de la tema pentru Ziua Mondială a Tineretului ("Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii"), unindu-ne în rugăciune cu tinerii de la Toronto, am meditat mesajul Sfântului Părinte.

Părintele Cornel Cadar ne-a ajutat să descoperim funcțiile primare ale sării și ale luminii: sarea condimentează, conservă, dezgheață, dezinfectează, este simbol al ospitalității, iar lumina alungă întunericul, vindecă, înfrumusețează viața și simbolizează victoria. Asemenea lui Zaheu, lui Matei sau samaritenei ne-am lăsat pătrunși de sarea și lumina lui Cristos și i-am descoperit chipul.

În grupuri mici am discutat despre felul cum putem să ne înfrumusețăm viața spirituală, care sunt piedicile în calea sfințeniei și caracteristicile unui tânăr care este sare a pământului și lumină a lumii. Concluziile au fost următoarele: frumusețea vieții spirituale constă în a avea cât mai mulți prieteni, a frecventa sacramentele, a aprofunda cuvântul divin, a participa la evanghelizare, a căuta liniștea sufletească și a învăța să dăruiești. S-a propus și o rețetă de frumusețe: "Cinci minute în fața oglinzii, zece minute în fața ta și cincisprezece minute în fața lui Dumnezeu". În ceea ce privește piedicile din calea sfințeniei s-a vorbit despre comoditate, indiferență, anturaj, egoism, mândrie, timiditate, ispită, vicii, devalorizarea aproapelui, influența negativă a mass-mediei, scăderea moralității și degradarea instituției familiale, atașarea de bunurile pământești, prejudecata, păcatul, alegerile de viață făcute fără Dumnezeu și despre libertatea transformată în libertinaj. Astăzi, un tânăr sfânt arată ca un om obișnuit, care știe să dea fără să ceară, este fidel credinței sale, disponibil pentru a oferi un zâmbet oricui, o persoană care iubește binele și urăște răul, valorifică "talanții" primiți, un "drob de sare" în viața cotidiană, un om din care nu dispare niciodată copilul din el și care dă bucurie ca sarea pământului.

La sfintele Liturghii la care am participat, părintele Alberto Marson ne-a vorbit despre sfințenie și despre curajul de a fi sfinți. Ne naștem cu acest dar minunat și avem posibilitatea de a-l păstra prin faptele concrete de zi cu zi și de a-l redobândi prin sacramentul Reconcilierii.

Programul liturgic a mai cuprins o adorație despre Duhul Sfânt și darurile primite, precum și sfântul rozariu meditat. De asemenea, sâmbătă seara am participat cu toții la o "sărbătoare a luminii", fiind în comuniune cu Sfântul Părinte și cu tinerii aflați la Toronto.

"Dragi tineri, nimic să nu vă mulțumească decât să stați sub cele mai înalte idealuri" - la aceasta ne îndeamnă Sfântul Părinte în mesajul său. Și ce ideal îl întrece pe acesta: acela de a fi sfinți ai noului mileniu?

Anca Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat