Patru polonezi la cinstea altarelor
Duminică, 18 august, cu ocazia vizitei sale în Polonia, Sfântul Părinte a ridicat la cinstea altarelor patru polonezi: arhiepiscopul Zygmunt Szczêsny Feliński, preotul Jan Balicki, preotul iezuit Jan Beyzym și sora Sancja Szymkowiak.
Arhiepiscopul Zygmunt Szczêsny Feliński. S-a născut la 1 noiembrie 1822, într-o familie nobilă și religioasă. A fost episcop de Varșovia. A exercitat ministerul său episcopal în perioada în care Polonia a fost divizată în trei părți. A fost deportat în Rusia unde a continuat, timp de douăzeci de ani, să apere credința catolică și demnitatea umană, trăind în exil. Numit arhiepiscop titular de Tars, și-a petrecut ultimii ani de viață în Dieceza de Leopoli, preocupându-se de instruirea țăranilor: a construit prima școală din sat, a deschis o grădiniță și a inaugurat o casă a Congregației Surorilor Franciscane ale Familiei Mariei, fondată de el. A murit la Cracovia, la 17 septembrie 1895. Rămășițele sale sunt depuse, începând din aprilie 1921, în catedrala din Varșovia. A fost declarat venerabil de către Ioan Paul al II-lea, la 14 aprilie 2001.
Părintele Jan Balicki. S-a născut la 25 ianuarie 1869. A crescut într-o familie cu o puternică trăire religioasă. În urma educației primite a decis să se consacre lui Dumnezeu. Și-a exercitat slujirea mai ales ca profesor de teologie dogmatică în Seminarul diecezan, apoi în calitate de confesor și formator de noi preoți. A dedicat lui Dumnezeu și oamenilor toți anii vieții sale sacerdotale, fiind un predicator stimat de mulți oameni, un confesor carismatic și un păstor în căutarea oițelor rătăcite. A murit la 15 martie 1948. Este un exemplu pentru toți preoții, mai ales pentru capacitatea sa de a uni viața de rugăciune cu apostolatul, pentru modul cum a știut să-și ajute aproapele în nevoile sale materiale și spirituale, pentru modul cum se poate ajunge la sfințenie prin evanghelizarea lumii.
Părintele Jan Beyzym. S-a născut la 15 mai 1850. Este cunoscut mai ales ca un slujitor al leproșilor. În calitate de membru al Societății lui Isus, și-a dedicat toate eforturile și tot talentul pentru a ușura suferințele bolnavilor de lepră. La vârsta de 48 de ani a plecat în Madagascar, desfășurându-și acolo slujirea sa misionară. A murit la 2 octombrie 1912. Viața sa a fost caracterizată de o credință vie și de sentimentul dreptății, de o iubire filială față de Maica lui Dumnezeu, de zelul apostolic pentru mântuirea oamenilor și de grija pentru cei săraci.
Sora Sancja Szymkowiak. S-a născut la 10 iulie 1910. A primit o solidă educație în familie, încât de tânără s-a remarcat printr-o bunătate excepțională și o autentică devoțiune, fascinând prin seninătate și simplitate. Și-a maturizat chemarea sa la sfințenie ca studentă la universitate, iar apoi în cadrul Congregației Fiicelor Mariei Îndurerate (numite Serafitki), în localitatea Poznań. Atentă la nevoile tuturor, în mod deosebit s-a aplecat asupra celor săraci și suferinzi, dedicându-se operelor de caritate în cartierul cel mai sărac al orașului. Supusă voinței lui Dumnezeu, răspândea în jurul ei pace și speranță. Viața sa, marcată de simplitate, a fost încoronată cu dăruirea sa totală în favoarea aproapelui, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. A murit la 29 august 1942.
Traducere de Ovidiu Bișog