Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Lansare de carte

Vineri, 16 august, în biserica din Pildești, județul Neamț, a avut loc lansarea monografiei istorice a localității, lucrare semnată de doi "fii ai satului" (pr. Alois Moraru și dr. Ioan Dimișcă) și de prof. drd. Anton Coșa. Întrucât cartea "a fost scrisă de pildeșteni pentru pildeșteni", organizatorii manifestării culturale au preferat ca acest moment să aibă loc în prezența miilor de credincioși care au participat la sfânta Liturghie "de bâlcișor", prezidată de episcopul Petru Gherghel.

Imediat după terminarea Liturghiei, păstorul Diecezei de Iași a elogiat momentul istoric pe care îl trăiește comunitatea catolică din Pildești, spunând printre altele: "Cartea de față ne invită să intrăm într-un sat, o localitate, o parohie a diecezei noastre: Pildești. Orice sat, oricare ar fi el, ca de altfel orice localitate, are o viață particulară, proprie, care începe, crește și se desăvârșește mereu. Pentru a cunoaște acest parcurs și pentru a pătrunde în perspectiva ce se proiectează este nevoie să privești în trecut, dar mai ales să cunoști realitățile prezente. Reperele monografice, istorice, etnografice, culturale, spirituale, instituționale și administrative, ce ne sunt puse la dispoziție de către autori, au menirea să ne înlesnească apropierea de sufletul locuitorilor acestui sat, ce se înscrie între localitățile de frunte ale ținutului Roman și ale Diecezei de Iași".

A urmat intervenția pr. Alois Moraru, care a fost și moderatorul manifestării. Sfinția sa a expus pe scurt motivația "demersului științific" pe care l-au realizat, precum și modalitățile de abordare a subiectelor tratate în cartea Pildești - monografie istorică. După ce a mulțumit celor care au dat viață "buletinului de identitate" al satului Pildești, pr. Moraru a mulțumit preoților originari din Pildești, cărora le revine o parte din meritul acestei inițiative, unii dintre ei susținând chiar și financiar cheltuielile inerente cercetării istorice efectuate. Nu au fost neglijate nici celelalte persoane care au facilitat accesul la diverse informații istorice: episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă - care au încurajat inițiativa și au permis accesul la fondurile arhivistice ecleziale, părintele Petru Budău - parohul comunității catolice din Pildești, domnul Niculai Ciobanu - director la Școala din Pildești, doamna Veroana Mărtinaș - secretară la aceeași instituție, domnișoara Maria Mărtinaș - viceprimar la Comuna Cordun, preotul Constantin Catană - bibliotecar la Episcopia Ortodoxă din Roman etc., precum și celor peste 70 de locuitori din Pildești, Simionești și Cordun care au binevoit să ofere relatări verbale și fotografii.

Deoarece viața pildeșteanului s-a desfășurat dintotdeauna între două nuclee ale comunității, biserica și primăria, au luat apoi cuvântul reprezentanții actuali ai acestor instituții: pr. paroh Petru Budău și primarul Adrian Diaconu. Dânșii au mulțumit autorilor că au finalizat într-un termen relativ scurt o asemenea investigație istorică, fapt ce permite astăzi publicului larg să cunoască localitatea Pildești și să-i prețuiască pe aceia care au trudit la dezvoltarea spirituală și materială a comunității.

După explicarea modului în care a luat naștere "proiectul monografiei", domnul Ioan Dimișcă a prezentat câteva aspecte documentare despre atestarea satului și a subliniat strădania pe care a depus-o în elucidarea unor frământări istorice ale localității natale. A luat cuvântul apoi domnul ing. Gheorghe Bejan, fiu al comunității Pildești și președinte al Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș". Domnia sa a apreciat munca întreprinsă de autorii cărții și a împărtășit bucuria că a putut sponsoriza tipărirea unui astfel de "rod" al cercetării istorice.

O altă instituție de marcă a localității Pildești a fost și va rămâne școala. În mesajul pe care l-a adresat auditoriului, domnul Niculai Ciobanu a evidențiat principalele etape prin care a trecut învățământul din Pildești în cei 142 de ani de existență a școlii și a evidențiat strădania autorilor de a studia miile de documente referitoare la Școala din Pildești. A urmat intervenția domnului Anton Coșa, care s-a referit la anumite particularități ale cărții lansate, după care Preasfințitul Petru Gherghel a împărtășit câteva concluzii și a acordat binecuvântarea arhierească celor prezenți la această manifestare culturală.

În după-amiaza aceleiași zile, o parte din "fiii satului Pildești" s-au întâlnit în salonul parohial pentru a împărtăși diferite experiențe de viață și a crea o comuniune între aceia care au părăsit localitatea natală și aceia care au rămas. Cu această ocazie, s-a stabilit ca în fiecare an, în ziua de 16 august, să se organizeze o "întâlnire a fiilor satului Pildești".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat