Sub semnul îndurării divine
Papa în Polonia
În perioada 16-19 august papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Polonia, țara sa natală. A fost a opta vizită în această țară, ultima având loc în 1999. Sfântul Părinte a sosit la 16 august în Cracovia, scaunul unde a fost arhiepiscop înainte de alegerea ca papă în 1978. Printre altele, papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat la mormântul părinților săi. Punctul culminant al acestei vizite a fost consacrarea, în ziua de 17 august, a unui sanctuar al Îndurării Divine în Lagiewniki, lângă Cracovia. Cea de-a 98-a vizită în afara Italiei a fost sugerată în timpul vizitei făcute în luna februarie la Roma de președintele polonez Aleksander Kwasniewski. În martie, când a primit un grup de pelerini polonezi, papa a dat de înțeles că a acceptat invitația, spunând: "Pregătiți-vă să mă primiți!"
Republica Polonia
- Stat în N Europei Centrale
- Suprafața: 313.000 km2
- Populația: 38.448.000 (123 loc./km2)
- Capitala: Varșovia
- Ziua națională: 11 noiembrie, aniversarea Independenței - 1918
- Culte: catolici
|
Pelerinajul din Polonia, așezat sub semnul îndurării divine, a fost cel mai scurt pelerinaj făcut în țara natală. Papa a vizitat Cracovia și sanctuarul din Kalwaria Zebrzydowska care se află în aceeași arhidieceză. Pelerinajul a avut ca moto: "Dumnezeu bogat în îndurare" și s-a desfășurat în trei etape cu o mare semnificație spirituală și pastorală, cu trei celebrări euharistice.
Sâmbătă, 17 august, Sfântul Părinte a prezidat ritul dedicării unei noii biserici din Lagiewniki cu titlul "Îndurarea Divină". Astăzi Lagiewniki este un cartier din Cracovia. Aici, în casa Surorilor Mariei Îndurării, și-a petrecut ultimele zile din viață sora Faustina Kowalska (1905-1938) beatificată și canonizată de Ioan Paul al II-lea. Această călugăriță, așa cum a spus papa în omilia de la beatificare, "a fost aleasă de Cristos pentru a aminti oamenilor misterul divin al îndurări". În acest loc este venerată imaginea lui Isus îndurător pictată după o revelație a sfintei. Imaginea îl reprezintă pe Cristos înviat, cu semnele patimii și morții sale pe cruce, cu rănile cuielor vizibile pe picioare și pe mâini. Din coasta deschisă ies două fascicule de raze, unul de culoarea sângelui, celălalt de culoarea apei. Ele arată bogăția de har care vine din izvorul îndurării divine care este inima lui Isus. Pe imagine găsim scrise cuvintele: "Isuse, eu mă încred în tine".
Duminică, 18 august, Sfântul Părinte a prezidat celebrarea euharistică pe esplanada din Cracovia. Peste două milioane de pelerini au fost prezenți din întreaga Polonie și din afară. La finalul Liturghiei tinerii i-au cântat la mulți ani și l-au invitat pe Sfântul Părinte să rămână cu ei. "Voi îmi cereți să plec din Roma!", a spus papa. "În orice timp este necesară mărturia oamenilor care trăiesc fericirile... Mă rog lui Dumnezeu ca viața voastră... să fie o mărturie a îndurării în timpurile noastre". Celebrarea a fost un strigăt adresat lumii de azi pentru a găsi în misterul îndurării divine drumul de întoarcere la Tatăl, pentru a întări iubirea dintre creștini și a contribui la construirea dreptății și a păcii, într-o lume rănită de discordie, măcinată de violență și de terorism. În timpul Liturghiei Sfântul Părinte a ridicat la cinstea altarelor patru polonezi: arhiepiscopul Zygmunt Szczêsny Feliński, preotul Jan Balicki, preotul iezuit Jan Beyzym și sora Sancja Szymkowiak.
În ultima zi, luni, 19 august, papa a vizitat sanctuarul marian din Kalwaria Zebrzydowska, care în acest an celebrează 400 de ani de la fondare. În acest sanctuar este invocată Maica Domnului ca regină și mamă a îndurării. Așa cum a fost în pragul casei Elisabetei, când Maria a anunțat îndurarea divină: "Îndurarea lui dăinuie din neam în neam" (Lc 1,50), tot la fel Sfântul Părinte, care este legat din copilărie de acest sanctuar, a anunțat rolul Mariei, icoana îndurării Tatălui. Aici, a spus papa, "în rugăciune, am căutat inspirație pentru slujirea în Biserica din Cracovia și din Polonia și am luat diferite decizii pastorale dificile. Aici, împreună cu poporul credincios, mi-am întărit credința, care m-a călăuzit și pe scaunul lui Petru".
Pelerinajul din Polonia a fost unul în care a fost celebrat Dumnezeu sfânt și plin de îndurare în care toți au fost invitați să bea din abundență din izvoarele divinei îndurări și să înalțe lui Dumnezeu cântarea psalmistului: "Îndurarea Domnului în veci o voi cânta" (Ps 89,2). "Tuturor, a spus Sfântul Părinte în această vizită, le aduc mesajul speranței care vine din Evanghelie: Dumnezeu bogat în îndurare descoperă în fiecare zi în Cristos iubirea sa. El, Cristos cel înviat, spune fiecăruia dintre voi: "Nu te teme! Eu sunt cel dintâi și cel de pe urmă, Cel Viu. Eram mort, dar acum sunt viu pentru totdeauna" (Ap 1,17-18).