Copii și tineri bine educați
Fără îndoială, un viitor mai bun depinde de generațiile tinere bine formate, capabile să preia zestrea bună a înaintașilor, decise a o îmbogăți și de a o preda la rândul lor altor generații.
Societatea civilă a fost preocupată de-a lungul timpurilor de a oferi copiilor și tinerilor cunoștințe ample, în diferite domenii. Preocuparea pentru cunoaștere, susținută de umaniști și de către exponenți ai curentelor moderne, a devenit pentru mulți idol. Pentru aceștia, educația religioasă adevărată a devenit ceva opțional, cultural.
Magisteriul Bisericii Catolice, conștient de necesitatea educației religioase a credincioșilor, a stabilit în declarația Conciliului Vatican II "Gravissimum educationis", nr. 3, următoarele: "Părinții, pentru că dau naștere copiilor lor, au obligația strictă de a-i crește, și ca atare trebuie să fie recunoscuți ca primii lor educatori. Rolul educativ al părinților este așa de important încât, dacă nu și-l împlinesc, e greu de suplinit. Le revine părinților misiunea de a crea o atmosferă familială însuflețită de iubirea și respectul față de Dumnezeu și de oameni care favorizează educația totală, personală și socială a copiilor lor. Familia este deci prima școală a virtuților sociale necesare oricărei societăți... Obligația educației, pe care o are în primul rând familia, implică și
ajutorul întregii societăți. Pe lângă drepturile părinților și educatorilor cărora li se încredințează o parte a misiunii ei, societății civile îi revin responsabilități și drepturi precise de a organiza ceea ce este necesar bunului comun temporal... Într-un chip special, misiunea educativă revine Bisericii: nu numai pentru că în calitate de societate umană trebuie să i se recunoască o competență proprie în domeniul educației, ci mai ales și pentru că ea are misiunea de a vesti oamenilor calea mântuirii, de a împărtăși credincioșilor viața lui Cristos și de a-i ajuta, printr-o grijă permanentă, să se desăvârșească în această viață a lui Cristos".
Începe anul școlar 2002-2003. Grădinițele, școlile elementare, gimnaziile, liceele etc. își deschid iarăși porțile. Copiii și tinerii vor intra din nou în școli pentru a-și însuși noi cunoștințe necesare vieții. Vor avea pe lângă multele obiecte și religia. O, dacă acest obiect ar deveni, așa cum merită, principal! Va fi așa, numai dacă factorii educativi, părinți, învățători, profesori, îi vor recunoaște importanța teoretică și mai ales practică. "Doamne Dumnezeule, care ai învățat prin luminarea Duhului Sfânt inimile credincioșilor, dă-ne, te rugăm, ca în același Duh să cunoaștem cele drepte și să ne bucurăm totdeauna de mângâierea lui, prin Cristos, Domnul nostru".