Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Noul Catehism
Marți, 25 iunie, s-au împlinit 10 ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (CBC), apărut în 1993 și în limba română, la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Noul Catehism, editat sub îngrijirea Congregației pentru Doctrina Credinței, este acum una din cele mai traduse cărți din lume. În ediții aprobate, CBC este disponibil în cel puțin 60 de limbi, printre care chineză, rusă, arabă și georgiană. Cea mai recentă traducere este în bulgară, în curând urmând să apară și în limba japoneză. În întreaga lume au fost tipărite până acum 10 milioane de copii ale Catehismului. Volumul de 500 de pagini este rezultatul unui efort masiv de a oferi o prezentare oficială și sistematică a credinței catolice. Primul efort de acest gen a mai avut loc după Conciliul din Trento, în secolul al XVI-lea. După publicarea primei versiuni a Catehismului în 1992, cinci ani mai târziu a apărut o nouă ediție, cu mici corecturi. Cea mai importantă modificare din noua ediție se referă la pedeapsa capitală. Noua versiune a CBC consideră execuția criminalilor ca o practică ce poate fi justificată doar în anumite circumstanțe restrictive - care nu sunt întrunite în lumea de astăzi. Vaticanul va organiza o conferință în luna octombrie care va analiza rezultatele publicării CBC în întreaga lume, precum și eforturile de răspândire mai largă a acestei lucrări.

Un nou episcop
Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat în ziua de 18 iulie cererea de renunțare la conducerea Eparhiei de Cluj-Gherla, prezentată de Excelența sa Mons. George Guțiu, în conformitate cu canonul 210, parag. 1 al Codului Canoanelor Bisericilor Răsăritene. Astfel, cei 12 ani de episcopat în fruntea Eparhiei de Cluj-Gherla ai ÎPS George Guțiu s-au încheiat oficial. Deși a depus cererea de retragere încă din 1999, când a împlinit 75 de ani, papa Ioan Paul al II-lea i-a acceptat doar pe 18 iulie demisia. Sfântul Părinte l-a numit episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla pe Excelența sa Mons. Florentin Crihălmeanu, până acum episcop titular de Silli și auxiliar de Cluj-Gherla. Excelența sa Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași, la 17 septembrie 1959, din părinții Cornel, greco-catolic, și Alice, romano-catolică, de profesie ingineri chimiști, familie cu trei copii, sora sa, Mirela, farmacistă, călugărindu-se. A terminat studiile la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca în 1984, cu diploma în Ingineria Mecanică, practicând această meserie timp de cinci ani. Între timp, în clandestinitate, a studiat teologia. A fost hirotonit preot la 9 septembrie 1990, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla. Alumn al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" între anii 1990 și 1994, și-a completat studiile teologice la Universitatea Pontificală "Urbaniana", luând licența în teologie biblică în 1994 și urmând din 1999 cursurile pentru doctorat. A revenit în Dieceza de Cluj-Gherla în 1994, cu funcția de protosincel, fiind numit profesor de biblie la Facultatea Universității "Babeș-Bolyai" și apoi profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca. La 9 noiembrie 1996 a fost numit episcop auxiliar de Cluj-Gherla, fiind consacrat la 6 ianuarie 1997, de către papa Ioan Paul al II-lea. La 6 august, în chiar sărbătoarea hramului catedralei din Cluj-Napoca, Schimbarea la Față, PS Florentin Crihălmeanu va fi intronizat oficial.

Inaugurare și sfințire
În ziua de 30 iunie, a avut loc în localitatea Butea inaugurarea și sfințirea Centrului Medical "Alinarea Suferinței" dedicat lui Padre Pio. Acest centru s-a finalizat datorită unor sponsori italieni și a Surorilor Misionare a Pătimirii Domnului nostru Isus Cristos. După ceremonia de la centrul medical a fost prezidată o sfântă Liturghie în biserica parohială "Preasfânta Treime" din localitate de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu participarea PS Luciano Pacomio, episcop de Mondovi, Italia. După celebrarea Liturghiei a urmat binecuvântarea Oratoriului "Madre Margherita Lazzari" a surorilor amintite mai sus, de față fiind și sora Giacinta Operti, superioara generală. Surorile activează la Butea din 1999 și au carisma: Instruirea copiilor și a tinerilor, îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor, ajutorarea săracilor.

Date preliminare
Populația stabilă a României se ridică la 21.698.181 de locuitori, potrivit datelor preliminare ale recensământului realizat la data de 18 martie 2002 anunțate, pe 4 iulie, de Institutul Național pentru Statistică (INS). Cu toate acestea, președintele INS, Aurel Camară, a declarat că România se află pe locul nouă în Europa în ceea ce privește populația și, în urma acestui recensământ, va ocupa poziția 45-46 în lume. Față de recensământul realizat în 1992, numărul de locuitori ai României a scăzut cu circa un milion, respectiv 4,2%. Pe medii de viață socială, se constată la acest ultim recensământ, comparativ cu cel din 1992, creșterea ponderii populației rurale, de la 45,7% la 47,3% concomitent cu scăderea ponderii populației urbane, de la 54,3% la 52,7%. Structura populației în funcție de etnie este dominată de români, care, potrivit liberei declarații a persoanelor recenzate, reprezintă 89,5% din totalul populației. Pe locul doi se află etnia maghiară, cu 6,6% din total, iar pe locul trei țiganii, cu 2,5%. Numărul persoanelor care s-au declarat de religie ortodoxă reprezintă 86,7% din totalul populației, 4,7% sunt romano-catolici, 3,2% - adepți ai bisericii reformate și 1,5% - penticostali. Rezultatele definitive ale recensământului populației și locuințelor vor fi publicate anul viitor, pe măsura prelucrării informațiilor din formularele individuale de recensământ.

Rolul papei
Sfântul Părinte a avut un rol important în prăbușirea regimului comunist în Europa răsăriteană și centrală, consideră ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. Excelența sa a vorbit pe această temă în cadrul Simpozionului internațional desfășurat în perioada 5-7 iulie la Sighetu Marmației, care a avut ca temă "Anii 1973-1989 - Cronica sfârșitului unui sistem". Discursul nunțiului apostolic în cadrul Simpozionului organizat de Fundația "Academia Civică" a avut titlul "Papa Ioan Paul al II-lea, vector al crucii victorioase împotriva comunismului ateu". ÎPS Jean-Claude Périsset a amintit impactul pe care l-a avut alegerea ca papă a unui arhiepiscop polonez, care "cunoștea bine faptul că Biserica trebuia să înfrunte comunismul cu hotărâre dar și cu prudență".

Exerciții spirituale
În perioada 10-15 iulie un grup de 60 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut exerciții spirituale în Casa "Don Bosco" din Pralea cu pr. Iosif Enășoae, spiritual pentru credincioșii români din Roma (Italia). Marți, 16 iulie, în biserica "Numele Sfintei Fecioare" din Pralea în cadrul unei sfinte Liturghii concelebrate prezidată de PS Aurel Percă a avut loc un eveniment deosebit pentru această comunitate - 12 surori au reînnoit voturile: Cristina Antal, Olga Bartic, Ana Frona, Monica Fabian, Alina Ignat, Irina Farțade, Emilia și Irina Lazăr, Veronica Olaru, Cecilia Pușcașu, Iuliana Sulteș, pentru un an, și Veronica Călugăru, pentru trei ani.

Invitație
Locuitorii satului Pildești, județul Neamț, sunt invitați să-și îndrepte pașii spre meleagurile natale, în ziua de 16 august, pentru a participa la întâlnirea prilejuită de lansarea cărții Pildești, monografie istorică, semnată de doi dintre consătenii lor, pr. Alois Moraru și dr. Ioan Dimișcă, și istoricul Anton Coșa. Lansarea cărții, care va avea loc după "Liturghia de bâlcișor", va fi urmată de o întâlnire a intelectualilor originari din Pildești. Printre oaspeții invitați se numără episcopii Diecezei de Iași, preoții care au activat în Pildești, profesori, cercetători etc. Cartea care va fi lansată cu acea ocazie, însumând aproape 400 de pagini, este rodul îngemănării însemnărilor documentare și a relatărilor verbale furnizate de aproape 70 de "fii ai satului" care au dorit să contribuie la editarea "cărții de identitate" a Pildeștilor.

Cursuri de teologie
Casa de Reculegere Traian propune și în acest an un curs de teologie pentru laici și persoane consacrate. Durata școlii este de trei ani și cursurile sunt în fiecare sâmbătă câte 5 ore. La sfârșit se va primi un certificat de absolvire din partea școlii și a episcopiei. Înscrierea se va face în luna septembrie la Casa de Reculegere, și cursurile vor începe în ziua de 21 septembrie pentru toți studenții școlii (anii I, II și III). Pentru înscriere sunt necesare: cerere tipizată (se găsește la Casa de Reculegere), copie după certificatul de naștere și o adeverință din partea parohului. Școala va oferi cursuri, iar contribuția simbolică va fi de 100.000 lei pentru fiecare semestru.

Muzică pentru suflet
Părintele Eugen Budău a lansat a șasea casetă cu cântece religioase, intitulată "Maica Domnului meu". Ea urmează după casetele: "Toată lumea cântă", "Paradisul pierdut", "A treia zi", "Sunt lângă tine", "A venit iubirea", și cele trei compact discuri: "Paradisul pierdut", "A treia zi", "Gloria in excelsis Deo", care cuprind selecții din toate casetele.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal începând cu 1 august au fost numiți: pr. Cristian Gașpal - paroh la Horlești; pr. Mihai Roca - paroh la Săveni; pr. Iulian Faraoanu - paroh la Târgu Frumos; pr. Sergiu Antal - vicar la Dărmănești; pr. Marcelin Chelaru - vicar la "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Roman; pr. Mihăiță Cântaciu - vicar la Pustiana; pr. Bartolomeu Blaj - vicar la Gura Humorului; pr. Costel Țăranu - vicar la Butea; pr. Iulian Jitaru - vicar la Pildești; pr. Iulian Tancău - vicar la Răducăneni; pr. Victor Solomon - vicar la Rădăuți; pr. Eduard Farcaș - vicar la Lespezi; pr. Daniel Farcaș - vicar la "Inima Neprihănită a Mariei" Roman; pr. Cristian Anghel - vicar la Bijghir; pr. Iosif Iacob - vicar la "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași; pr. Marian Gașpal - vicar la Ploscuțeni. La aceeași dată au fost transferați: pr. Mihai Diac și pr. Iulian Ianuș - vicari la "Sfântul Anton" Iași; pr. Iosif Lucaci - vicar la "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Piatra Neamț; pr. Sorin Bereș - vicar la "Sfânta Cruce" Bacău; pr. Cristian Ciobancă - vicar la Gheorghe Doja; pr. Marcel Moraru - vicar la Oțeleni; pr. Eugen Anton - vicar la Tomești; pr. Vasile Pană - vicar la Focșani; pr. Cristian Gălățanu - vicar la "Inima Neprihănită a Mariei" Roman; pr. Lucian Simon - vicar la Gherăești; pr. Silvestru Robert Balan - vicar la Sagna; pr. Daniel Cimpu - vicar la "Sfântul Iosif" Piatra Neamț; pr. Gabriel Farcaș - vicar la "Sfântul Nicolae" Bacău. Următorii preoți au fost desemnați pentru pastorație și studiu în străinătate: pr. Marcel Medveș - Verona; pr. Pavel Antăluțe - Aquila; pr. Claudiu Gherghel - Faenza; pr. Ciprian Ghiurcă - Padova; pr. Leonard Diac - Spania; pr. Alois Moraru - Viena; pr. Domenic-Felician Petre-Antica - Pratto.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat